Hlavní obsah

Nahradit Pospěchovy góly? Pro Duklu těžká věc, Krmenčík ani francouzský legionář ji táhnout nemohou

Praha

Nikdo jim nemusí nic vykládat, protože na Julisce sami dobře vědí, jak těžce se budou nahrazovat góly, které fotbalový útočník Zbyněk Pospěch v Dukle střílel. „Dvacet branek za sezónu, to už je porce, která bude chybět,“ přiznává trenér Luboš Kozel, že snajpr, jehož zlákala třetiligová německá Chotěbuz, bude v nové sezóně mužstvu citelně scházet.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zbyněk Pospěch (vlevo) zamířil do třetí německé ligy a Dukle bude samozřejmě chybět.

Článek
Fotogalerie

„Měl sice ještě na rok smlouvu, ale v ní také klauzuli o sumě, na níž si ho ceníme. A Chotěbuz ji zaplatila," netajil generální ředitel Michal Prokeš, že nebylo v silách klubu Pospěcha udržet, byť s fotbalem sestoupil o dvě soutěže níž.

Tudíž výzva pro kouče, aby přišel s řešením, jak ztrátu nahradit a ofenzivní sílu mužstva vylepšit. „Těžko ale mohu požadovat od jednadvacetiletého Krmenčíka nebo o rok staršího Francouze Beauguela, aby se Pospěchovy role ujali," je trenérovi Kozlovi jasné, že jen na nové akvizice spoléhat nemůže.

„Krmenčík je pracovitý, pohyblivý, ale své přednosti ještě nedovede zúročit v góly. Beauguel, který má zkušenosti z nizozemské ligy, je typologicky odlišným útočníkem. Vyšší než Pospěch, ale pohyblivější, jenže se musí adaptovat na náš styl hry a mužstvo zase na něj. Přece jen bylo zvyklé, že Zbyněk je schopen pokrývat balóny, které na něj směřovaly," připomíná před ligovým startem Kozel, že rošády v sestavě si vyžádají čas.

Góly musí dávat i další hráči, říká Kozel

„Nemluvě o tom, že Beauguel působící naposledy v holandském Waalwijku se k nám připojil po pěti týdnech dovolené, a tudíž dohání manko v přípravě," glosoval Kozel příchod legionáře, jenž hned v prvním zápase v dresu Dukly nasázel nebohému Varnsdorfu za poločas čtyři góly. „Ani nevěděl jak, i když pravdou je, že při testu si lepší vizitku vystavit nemohl."

Francouzský legionář však těžko bude Duklu táhnout vzhůru, kde už si navykla figurovat a kde by se chtěla i bez Pospěcha pohybovat v nastávajícím ligovém ročníku. „Musíme se smířit se Zbyňkovým odchodem a naučit se využívat nových hráčů. Toho, v čem jsou oni silní," připomíná svým svěřencům trenér. „A góly prostě musí dávat i další hráči. Berger, Mareš, kteří už ligové zkušenosti mají, stejně jako Marek Hanousek, Čajič nebo Považanec. Přičinit se musí všichni," dodal.

Skončí fotbalisté pražské Dukly v nadcházející ligové sezóně na příčce zajišťující start v pohárové Evropě?
Ano
21,7 %
Ne
78,3 %
Celkem hlasovalo 1569 čtenářů.

Reklama