Hlavní obsah

Ligy se bál, z nového života měl strach, debut v dresu votroků však Kotiš zvládl a teď nelituje

Hradec Králové

Měl strach. Trápil se pochybnostmi, zda bude na ligu vůbec stačit a i proto Matěj Kotiš první nabídku na angažmá v Hradci Králové odmítl. „Já se fakt bál. Zalekl jsem se nové štace a také života, protože jsem do devětadvaceti vyrůstal a hrál jen ve Varnsdorfu. A také jsem nechtěl opouštět rodinu a zázemí, na které jsem zvyklý,“ nepopíral.

Foto: Sport.cz

Matěj Kotiš ještě v dresu svého Varnsdorfu, odkud se mu nechtělo.

Článek

Čtyři dny před startem nejvyšší soutěže se v černobílém dresu „votroků" ale přece jen objevil. Hradec Králové se myšlenky na angažování varnsdorfského záložníka nevzdal a lákat ho nepřestal

„Vnitřně jsem se nakonec odhodlal, že zkusím alespoň hostování. Hlavně proto, že trenér Prokopec se mnou jednal korektně a hrozně férově," prozrazoval devětadvacetiletý Matěj Kotiš vnitřní boj, který svedl.

Rozhodnutí nelitoval, protože hned v premiéře proti Teplicím ho hradecký kouč zařadil do základní sestavy. A to přesto, že s mužstvem trénoval a nové spoluhráče si přivykal pouhé čtyři dny.

„Tempo bylo větší než ve druhé lize, rychlost a důraz také, na soupeřových hráčích byla znát větší chytrost i technika, ale dalo se to vydržet, i když bych nechtěl, aby má slova zněla nějak namachrovaně," hodnotil skromně své premiérové vystoupení, v němž si vedl nad očekávání dobře.

„Potvrdil předpoklady, kvůli nimž jsme ho přivedli. Vyzrálý, zkušený fotbalista, jenž nic nezkazil a dokonce se dostal i do zakončení," měl trenér Východočechů Luboš Prokopec pro Kotiše slova chvály.

„Mrzí mě, že jsem šanci neproměnil, protože gól to být mohl. Ale uklouzla mně noha a způsobil jsem si lehký výron. Teď jen doufám, že až se s mančaftem sehraju, půjde nahoru jak má forma, tak výkonnost celého mužstva. Musím přece potvrdit, že trenér věděl, proč mě do Hradce chce," nechal se slyšet Kotiš po premiéře, kterou si odbyl v devětadvaceti letech.

Mohl s ní být spokojen. S výkonem hradeckého mužstva, v jehož základní sestavě se kromě něho objevili i čtyři další noví hráči, stejně tak.

„Těžko mohu naše první vystoupení hodnotit já, když jsem v Hradci teprve čtyři dny. Jasně že v některých pasážích bylo znát, že naše sehranost ještě není ideální a že mi potřebujeme na sebe zvyknout. Ale když to hodně přeženu, i Real Madrid má ve své hře fáze, kdy si dvakrát třikrát po sobě nepřihraje," rozpovídal se po bezgólové remíze s Teplicemi.

„A byly i chvíle, kdy to prostě nejde a museli jsme si trochu odpočinout. Já také, to se ví. Ale Teplice mají dobrý tým, který bude určitě aspirovat na některou z prvních čtyř příček v tabulce, takže bod ze zápasu s nimi bereme. Vždyť jsme hráli s lepším z ligových celků vyrovnanou partii a naznačili, že naše výkonnost může dát stoupat. Teď musím ale i já potvrdit, že jsem pro Hradec platným hráčem. Vždyť proto mě sem trenér přece bral," bylo na Kotišovi patrné, jak moc je rád, že váhání, strach a obavy překonal a na ligovou scénu vstoupil.

Reklama

Související témata: