Hlavní obsah

Hřebík: Věřím, že nám na podzim lidi budou tleskat

PRAHA

Přestože má trenér Sparty Jaroslav Hřebík dovolenou, myšlenek na fotbal se nezbavil. Po protrpěném konci minulého ročníku hledí s optimismem do toho dalšího, během kterého chce ve Spartě pomoci změnit koncepci klubu a v rozhovoru pro deník Právo říká: "Věřím, že budeme hrát dobrý fotbal."

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Kouč Sparty Jaroslav Hřebík

Článek

Jak si užíváte dovolenou? Trenér nemá tak dlouhé volno jako hráči. Mně musí stačit týden s manželkou mimo republiku. Až do těchto dní jsem neustále pracoval, je potřeba konzultovat spoustu věcí.

Takže jste byl denně na Spartě? Dá se říct. A když jsem nejel do Prahy, byl jsem alespoň s lidmi ze Sparty v kontaktu. Proklamovali jsme velké změny v týmu a všechny se musí udělat citlivě. Aby to byly změny k lepšímu a všichni s nimi byli na podzim spokojeni.

Budete kupovat zahraničního fotbalistu mimo Slovenska? Přemýšlel jsem o tom, ale vždycky záleží na jednání protistrany. Máme vyhlídnutého jednoho devatenáctiletého Slovince. My ho chtěli vzít na zkoušku, jenže jeho klub chtěl okamžitý přestup. A rázem je problém. Nevím, jaké budou jeho adaptační schopnosti, konfrontace s našimi hráči, naší ligou... Byl by to možná trochu risk. Když přichází nějaký nový hráč do Sparty na přestup, musím o něm být přesvědčen, že zvýší kvalitu, dobře zapadne a bude mít předpoklad hrát v základu.

Klub zatím získal čtyři nové posily - Pospěcha, Kisela, Petrouše a Lukáše. Jak se vám doplnění kádru zamlouvá? Děláme určitou obměnu, která není nahodilá, ale promyšlená. A přál bych si, aby ještě jeden nebo dva hráči Spartu posílili.

Máte nějakého vysněného fotbalistu, jehož byste chtěl? Těch by bylo... Ale pokud mám mluvit reálně o hráčích z české ligy, tak jich je hodně málo.

Hodně se hovořilo o Pitákovi ze Slavie... Je jeho příchod reálný? Zájem jsme měli, protože jde o hráče, o němž jsme přesvědčeni, že by nám mohl pomoci. Jenže je pod smlouvou a když ho mateřský klub nechce prodat, tak si na něj holt musíme počkat.

Nebyl by to trochu luxus mít v týmu tři pravé záložníky Poborského, Kisela a Pitáka? Jsou to sice podobní fotbalisté, ale na druhou stranu je to typ hráčů, kteří mají v současné evropské kopané platnost.

V kádru nastal poměrně velký průvan. Kolik hráčů ještě z Letné odejde? Ten průvan přišel kvůli tomu, že měníme koncepci. Dosud trénovalo s áčkem 22 hráčů do pole plus tři brankáři. Vyhodnotili jsme, že uděláme jiný systém. V áčku bude pouze šestnáct až sedmnáct fotbalistů do pole, ostatní budou kmenovými hráči béčka. Někteří samozřejmě ještě odejdou. Ale nechci být konkrétní, protože se teprve vedou jednání a někdy jsou hodně náročná.

Ze Sparty se asi nikomu moc nechce kvůli lukrativním podmínkám... Vyhodnotili jsme situaci tak, že dosavadní stav není dobrý. Máme pro to jednoznačné důvody.

Je to tedy kvůli tomu, že někteří radši vysedávali za dobré peníze na lavičce, než by hráli někde pravidelně třeba za polovinu? Asi to tak bylo. Možná i proto jsou s odchody problémy. Někteří chtěli zůstat, i když nenastupovali. Svědčí to o jejich mentalitě. Podle mě by měl každý v první řadě chtít hrát, prosadit se a něco dokázat. A když to nejde, tak radši odejdu jinam, kde bych měl větší šanci.

Kolik vás čeká v přípravě práce, abyste mužstvo přetvořil k obrazu svému? Dost. Počítám s tím, že se základní sestava z padesáti procent obmění. Ale na druhou stranu ti, které Sparta získala, mají předpoklady dobře zapadnout do naší herní koncepce. Musíme vybudovat tým, který bude mít vůli posunout se někam dál a bude se chtít učit, aby obstál i v mezinárodním měřítku.

Věříte, že se bude na podzim Spartě po delší době i tleskat? Záleží na lidech a spoustě okolností. Já věřím, že budeme hrát dobrý fotbal. Pokud se bude líbit, tak by logicky lidi měli být spokojeni a tleskat.

Budou fanoušci na podzim tleskat výkonům pražské Sparty?
Hlasujte v anketě na konci článku!

V zimě jste tvrdil, že je kapitán Karel Poborský vaší prodlouženou rukou. Platí to i nyní? Určitě. Dohodli jsme se, že mi bude víc pomáhat co se týče vlivu na tým. Vzal to celkem za své. Chceme, aby ve Spartě byli hráči víc oddaní fotbalu a pro klub pracovali ještě lépe.

Ale vaše vztahy s Poborským se v médiích dost přetřásaly...Ono se to všechno zveličovalo. My spolu problém neměli a v pohodě jsme se bavili o všem. Bylo to víc na profesionální bázi - já hlavní trenér, on kapitán mužstva. Teď se ho trošku víc snažíme přetáhnout na naši stranu, aby měl větší odpovědnost a mně víc pomohl.

Jak jste si protrpěl závěr minulé sezóny? Bylo to protrpěné. Nevyhrávalo se, kolem našeho fotbalu byla negativní atmosféra.

Hanlivé pokřiky fanoušků asi nešlo neslyšet... Samozřejmě. Nepůsobilo to špatně jen na mě, ale i na hráče. Pracovní atmosféra je pak špatná všeobecně.

Co byste těm křiklounům vzkázal? Každý, kdo si vytváří nějaký názor, by ho měl mít něčím podložený, než ho bude transparentně a nahlas ventilovat. Někteří lidé jsou sami proti sobě. Když já budu na místě fanouška Sparty, tak bych se snažil nenarušovat atmosféru ničím negativním. Jenže tak spousta lidí neuvažuje.

Jak jste v těžkých chvílích zaháněl chmury? To se nijak zahnat nedá.

Tak kdo vás nejvíc povzbudil? Díky svému nejbližšímu okolí jsem všechno zvládl, ale nikdo mě nemusel chlácholit. Vím, co děláme, po jaké cestě jdeme, i když to zatím bylo s problémy. Na tom jsem se dohodl i s majitelem.

Právě první muž Sparty Daniel Křetínský se za vás hodně postavil. Co jste na jeho podporu říkal? Vážím si toho. Moc. Jsem rád, že mám silného majitele.

Jaký vůbec máte vztah s viceprezidentem klubu Křetínským? Můžu hovořit jenom za sebe, ale podle mě je to vynikající pracovní vztah.

Je pravda, že vám poslal povzbudivé esemesky i kouč Petrohradu Vlastimil Petržela? Ano, taky si toho vážím. Bylo to od Vlasty hezké. Napsal mi i svůj postoj k celé situaci a pak ještě připojil: Škoda, že čeští novináři nezavolají taky mně, abych na to řekl svůj názor...

Přitom vaše vztahy s Petrželou nebyly úplně idylické, měli jste spolu v médiích pár slovních přestřelek. Nebyly to ale přestřelky, které by vybočily nad určitý rámec.

Nemrzí vás zpětně, že jste si po posledním zápase na Letné nedošel pro mistrovskou medaili? Situace byla taková, že to prostě nešlo. Nechal jsem ji na Spartě u vedoucího mužstva Davida Simona a řekl jsem mu, ať ji dá do trezoru. Vezmu si ji, až uznám za vhodné. Třeba už na podzim.

Co vám v poslední době udělalo největší radost? Všechny děti. Mám kluka a tři holky. Nejstarší syn změnil chování, dcera Klára úspěšně dokončila vysokou školu, Bára velmi dobře studuje na ekonomce, kde už má hotový druhý ročník. Tereza na benešovském gymnáziu maturovala na samé jedničky a dostala se na tři vysoké školy. Bude si vybírat.

Jaké máte přání a cíle se Spartou? Abychom splnili cíle, zkvalitnili hru a vytvořili tým, který bude mít fotbal na prvním místě. A s tím související úspěchy.

Reklama

Související témata: