Hlavní obsah

Damková chtěla o osm let předběhnout svět, sprejovat se v české lize začne od září

Praha
Aktualizováno

Jedna z populárních novinek letního mistrovství světa v Brazílii dorazí během pár týdnů také do české ligy. A kdyby bylo jen na současné předsedkyni komise rozhodčích Dagmar Damkové, Česká republika mohla předběhnout svět o celých osm let! Již v roce 2006 totiž Damkovou na dovolené v Brazílii okouzlil sprej pro sudí na dodržování vzdálenosti zdi od míče. Když však už tehdy požadovala jeho zavedení, byla označena za blázna.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Italský sudí Nicola Rizzoli také používá novinkový sprej.

Článek

Zakroužkovat položený balón, pak odkrokovat vzdálenost 9,15 metru a vyznačit další čáru, aby se hráči ve zdi nemohli posunout blíž. Když Dagmar Damková sledovala novinku z letošního šampionátu, cítila velké zadostiučinění.

Vždyť ona sprej pro rozhodčí propagovala již v roce 2006!

„Byla jsem tehdy na dovolené v Brazílii a jako u vytržení koukala, jak tam rozhodčí vyznačují před zeď na trávník čáru. Sprej jsem si domů přivezla, ještě dnes ho někde mám."

Geniálně jednoduchý způsob, jak zkrotit protřelé fotbalisty, se jí zalíbil. Podporu pro jeho rozšíření do Evropy však tehdy nenašla.

„Požádala jsem tehdejšího generálního sekretáře svazu Petra Fouska, ať sprej sežene a doveze. Jenže ze všech stran, i od FIFA, jsme pak slyšeli, že jsem blázen, že něco takového používají jen blázniví rozhodčí v Jižní Americe. A tak jsme nepochodili," líčí Damková.

Jeden kousek za 6 dolarů

Dočkala se až po osmi letech v pozici šéfky českých sudích. „Spreje budou i v první a druhé české lize. Objednali jsme je v Argentině, začátkem září by měly dorazit. Jeden sprej vyjde na 6 dolarů (asi 124 korun), držák pro rozhodčí na dalších 10 dolarů (asi 206 korun)," avizuje.

Handrkování s vykutálenými fotbalisty tak odpadne. „Signálem pro mě byl postoj předsedy asociace pana Pelty. Ten mi řekl: Jestli můžete spreje sehnat, tak je sežeňte. Teď už jde jen o to, aby rozhodčí měli v oku přesnou vzdálenost, a všechno by mělo fungovat," těší se Damková.

Rozhodčí pomoc vítají

„Sprej je určitě přínosná věc, odpadne handrkování kolem zdi. A vítaným pomocníkem je samozřejmě také zavedení techniky kolem brankové čáry," připomíná zkušený rozhodčí Jan Jílek.

Z českých arbitrů má s novinkou zkušenosti asistent Martin Wilczek, který sprej používal na mistrovství světa hráčů do 17 let ve Spojených arabských emirátech.

„Plynulosti hry to jen prospělo. Hráči čáru respektovali, nikdo se pak neodvážil ji překračovat a posouvat se blíž míči. Jen mi sprej vadil při běhání a zvedání praporku, občas jsem o něj zavadil. Také mě trochu znervózňovalo, že jsem si stále hlídal, abych sprej neztratil. Proto vítám, že v naší lize by ho měli mít k dispozici jen hlavní rozhodčí," líčí Wilczek své dojmy.

Souhlasíte s tím, aby i rozhodčí v české lize používali sprej na dodržování vzdálenosti zdi od míče?
Ano
97,4 %
Ne
2,6 %
Celkem hlasovalo 7087 čtenářů.

Reklama

Související témata: