Hlavní obsah

Sparta si vyšlápla i na Jihlavu a vede ligu, tři body získaly i Slovácko s Brnem

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté pražské Sparty si ve 2. kole Synot ligy připsali druhé vítězství a vyšvihli se před Slavii na první příčku tabulky. První domácí výhru zajistili mistrovskému celku střelec dvou gólů Přikryl a Dočkal. V dalších dvou utkáních zdolalo Slovácko Bohemians 1905 4:1 a Brno si poradilo s Hradcem Králové 3:0. Před všemi zápasy se držela minuta ticha za zesnulého ředitele Teplic Františka Hrdličku. Ze stejného důvodu se nehrál duel mezi Teplicemi a Českými Budějovicemi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Praha Tomáš Přikryl oslavuje druhý gól proti Jihlavě.

Článek
Fotogalerie

Sparta v minulé sezóně vyhrála všech patnáct domácích ligových zápasů a na tuto bilanci navázala i v úvodním utkání nového ročníku před vlastními diváky. Ti si museli na góly v jihlavské síti počkat do druhé půle. Tentokrát se ale neprosazoval pohárový střelec Lafata, toho obstojně zastoupil Přikryl.

Už ve druhé minutě po změně stran ho parádní kolmicí vysunul Matějovský a Přikryl překonal Hanuše střelou k pravé tyči. O další tři minuty později se dvaadvacetiletý záložník radoval podruhé. Tentokrát si naskočil na centr z pravé strany a hlavou trefil míč tak šikovně, že přeloboval hostujícího brankáře. Třetí sparťanský zásah přidal Dočkal, který po další Matějovského přihrávce skóroval přesně k tyči.

Došek dvěma góly pomohl k výhře Slovácka

Klokani v úvodním kole sehráli vyrovnaný zápas se Spartou, nakonec však prohráli. A ani z Uherského Hradiště nakonec nepřivezli ani bod. Skóre otevřel po půlhodině hry kanonýr Došek, který zužitkoval centr Valenty. Dlouhán ze Slovácka potvrdil, že se mu proti týmu z Ďolíčku daří. V pátém střetnutí proti Bohemians vstřelil pátý gól. A to měl ještě jeden v záloze.

Nejdříve ale navýšili stav dvěma slepenými brankami jeho spoluhráči. Kalouda v 54. minutě vyzval ke skórování zblízka Šumulikoského a o několik desítek vteřin později přihrál Diviš Trávníkovi a ten poslal domácí do dvoubrankového vedení. Poté se Pražané osmělili a jejich snaha vyústila v gól. Tři minuty před koncem se prosadil Mikuš. Poslední slovo ale měli domácí a hlavně specialista proti Klokanům Došek, který završil na konečných 4:1.

Zbrojovka střílela góly po centrech

Trenér Kotal nastoupil se Zbrojovkou proti svému někdejšímu klubu Hradci Králové. A po konečném hvizdu si mohl mnout ruce. A to i přesto, že si na branky svých svěřenců musel počkat do druhé půle. Prvních dvou gólů dosáhli domácí po rohových kopech.

Oba zahrával Sýkora. Krátce po hodině hry nejdříve našel hlavu dobře nabíhajícího Schustera, jenž nechytatelnou střelou otevřel skóre, a v 77. minutě si ke vzdálenější tyči naběhl novic v týmu Jugas a nohou poslal balón znovu bezpečně za záda Koubka. I třetí gól padl po centrovaném míči. Zprava centroval Zavadil a Markovič v poslední minutě vstřelil třetí branku Zbrojovky.

Program 2. ligového kola:
Pátek
Slavia - Ostrava 3:1
Sobota
Slovácko - Bohemians 1905 4:1
Branky: 30. Došek, 54. Šumulikoski, 55. Trávník, 90. Došek - 87. Mikuš.
Brno - Hradec Králové 3:0
Branky: 63. Schuster, 77. Jugas, 90. Markovič.
Sparta - Jihlava 3:0
Branky: 47. a 50. Přikryl, 66. Dočkal.
Zápas mezi Teplicemi a Českými Budějovicemi byl odložen.
Neděle
17:00 Liberec - Příbram
17:00 Mladá Boleslav - Dukla
20:15 Plzeň - Jablonec (ČT Sport)

Reklama