Hlavní obsah

Lavička: Sesazení Slavie jsme neřešili, výhra je nejlepší odrazový můstek pro odvetu v Malmö

Měli mezi klíčovými zápasy 3. předkola Ligy mistrů s Malmö, přesto fotbalisté Sparty v domácí soutěži žádnou ze zdravých opor nešetřili. Vyplatilo se, po přestávce se prosadili, porazili Jihlavu 3:0 a ujali se vedení v tabulce. „Zvládli jsme to. Cením si také, že jsme zápas uhráli s nulou,“ konstatoval trenér Vítězslav Lavička a mohl začít chystat svůj tým na odlet do Švédska.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Vítězslav Lavička udílí pokyny svým svěřencům.

Článek
Fotogalerie

Po pátku vedla ligu Slavia. Bylo v kabině téma, že můžete sesadit rivala?

To jsme neřešili, brali jsme utkání s Jihlavou jako první zápas doma a nejlepší odrazový můstek pro odvetu v Malmö. Jsem rád, že se to z větší části splnilo.

Zlepšení ovšem přišlo až po přestávce...

První půle pro nás byla složitější. Jihlava hrála hodně aktivně a my potřebovali větší pohyb. Malinko na nás byla znát stopa ze zápasu s Malmö. Přesto jsme si pár dobrých situací vytvořili, ale nebyli úspěšní. Řekli jsme si, že po přestávce musíme zvýšit úsilí. Využili jsme správný moment překvapení, rychlý dvoubrankový náskok určil další ráz střetnutí.

Kromě zraněných Krejčího s Holkem jste na Malmö nikoho nešetřil. Kdy jste se tak rozhodl?

Po prvním utkání s Malmö jsme si zjistili stav hráčů, jak na tom jsou. Odezva byla vesměs pozitivní - i proto to vedlo k tomu, že jsme nějak zásadně nerotovali sestavou.

Matějovský přitom hrál proti Švédům pod injekcemi.

Marka jsem se ptal mezi prvními. Zvládl Malmö bez větších šrámů, měl velký zájem nastoupit i proti Jihlavě. A dvěma asistencemi se na výhře spolupodílel. Holek se zranil v týdnu, snad bude do odvety v pořádku. A Krejčí by se podle pozitivních zpráv měl od neděle zapojit do plné přípravy.

Co byste poznamenal k Přikrylovi, který dal dva úvodní góly?

Tomáš svými góly i výkonem má výrazný podíl na vítězství. Už v minulých zápasech byl aktivní a velmi platný svým pohybem. Vytýkali jsme mu jen proměňování šancí a probírali to s ním u videa. Pomohlo to. Nemá v sobě takový zabijácký instinkt, jako třeba David Lafata nebo Roman Bednář, ale svým pohybem se Tomáš dokáže do šancí dostat. A každý gól mu přidá sebedůvěru, aby naložil se šancemi tak jako proti Jihlavě.

Zato Nešpor, který rozhodl první zápas na Bohemce, neseděl ani na lavičce.

Mezi útočníky máme přetlak a nemůžeme nominovat jen samé ofenzivní hráče. Proto se třeba Nešpor či Konaté na soupisku nevešli. S oběma jsem mluvil a respektují to, což je důležité. Je třeba, aby byli trpěliví. Doufáme, že zápasů bude během podzimu dost a všichni budou vytížení.

Reklama

Související témata: