Hlavní obsah

Moje srdce nebije pro Baník, říká Aleš Besta

BRNO

Je odchovancem ostravského Baníku, ale pořádnou šanci v něm v I. lize nedostal. V nejvyšší domácí soutěži má Aleš Besta dosud na kontě pouhých třináct zápasů. Nyní si může skromnou bilanci notně vylepšit. Dvaadvacetiletý ofenzivní fotbalista přestoupil po dvouletém hostování ve slovenských týmech Žiliny a Púchova do Brna, kde podepsal tříletou smlouvu.

Článek

"Kdysi jsem byl baníkovec tělem i duší. Teď už ale moje srdce pro Baník nebije. Mrzí mě, že jsem se v něm nedočkal větší příležitosti pravidelně hrát. Jsem profesionál, nyní tudíž budu ze všech sil bojovat za Brno. V utkání proti Ostravě bych na podzim rád dokázal, že se tamní funkcionáři spletli, když mě s lehkým srdcem pouštěli do jiných týmů," těší se Besta na prestižní duel.

Vzápětí ovšem dodá, že si nejprve musí místo v základní sestavě Brna vybojovat. "Konkurence v mužstvu je značná. Malou výhodou by snad pro mě mohla být univerzálnost. Můžu totiž nastupovat v záloze i v útoku," přemítá Besta, který je rád, že se vrací do Česka. "Domů do Ostravy to budu mít z Brna zhruba stejně daleko jako předtím z Púchova. Troufám si však tvrdit, že naše liga je o poznání kvalitnější než slovenská," porovnává úroveň soutěží.

Brněnští funkcionáři ho poprvé kontaktovali měsíc před koncem uplynulé sezóny. "Ozvalo se mi víc klubů, ale měl jsem pocit, že zájem Brna je zdaleka největší. I proto jsme se rychle domluvili," připomíná Besta. Dalším důvodem jeho přestupu do jihomoravské metropole byly zvyšující se ambice mužstva. "Považuji za reálné, že by se v Brně mohl opět hrát kvalitní fotbal. Určitě bychom se měli pohybovat v lepší polovině tabulky. Já pro to udělám maximum, získal jsem novou motivaci. Boj o záchranu se už snad nebude opakovat," naráží na minulou ne zcela vydařenou sezónu brněnských fotbalistů.

Besta soudí, že mu nové angažmá také pomůže udržet se v reprezentační jednadvacítce. "Nenastupuju v ní sice v základu, ale pravidelně střídám. Jsem trenéru Škorpilovi za důvěru vděčný. Doufám, že ho ani na podzim nezklamu. Jsem skálopevně přesvědčen, že se nám podaří postoupit na mistrovství Evropy."

I po příchodu do Brna musel už několikrát čelit dotazu, jak se má bratr Pavel. "Mnozí lidé nedokážou pochopit, že jsme s baníkovským stoperem pouze jmenovci. I když to někomu vysvětluju dvakrát, stejně mi nevěří. V takových případech raději rezignuju a potřetí odpovím, že se bráchovi daří dobře," směje se. "S Pavlem se ale samozřejmě dobře známe. Chodili jsme spolu na základku a v mládežnických družstvech Ostravy jsme bývali spoluhráči."

Reklama

Související témata: