Hlavní obsah

Plzeň ve šlágru kola přehrála Jablonec, boleslavský brankář Hruška daroval Dukle výhru

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Viktorie Plzeň zvítězili ve šlágru 2. kola Synot ligy nad Jabloncem 3:1. Západočeši získali první ligovou výhru v sezóně a dostali se na třetí příčku tabulky za vedoucí duo Sparta, Slavia. V dalších zápasech Dukla Praha zvítězila na trávníku Mladé Boleslavi 1:0. Pod jedinou branku zápasu se podepsal pořádným kiksem domácí brankář Hruška, který namazal francouzskému útočníkovi ve službách Dukly Beauguelovi. Další český zástupce v evropských pohárech Liberec před domácími fanoušky remizoval s Příbramí 0:0.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Plzeňský záložník Daniel Kolář (zcela vlevo) se raduje se spoluhráči z gólu proti Jablonci.

Článek
Fotogalerie

Plzeň jednoznačně ovládla očekávaný duel. Už po jedenácti minutách fauloval Pernica v pokutovém území Pilaře a Kolář nekompromisně otevřel skóre z pokutového kopu. A po sedmnácti minutách vedli Západočeši už o dva góly. Hrošovský odcentroval z levé strany a po míči se vrhl hostující brankář Hrubý, jemuž ale vypadl míč z rukavic a zamířil za brankovou čáru. Hrubý se ještě pokusil gólu zabránit, ale balón už vyrazil pozdě.

Jablonci se podařilo zápas zdramatizovat v samotném závěru první půle. Kopic z pravé strany nacentroval a osamocený Doležal se hlavou nemýlil. Plzeň ale byla po přestávce aktivnějším týmem a dočkala se třetí branky. Do brejku se dostal Petržela, který šel sám na hostujícího brankáře, jehož překonal přízemní střelou. Plzeň, kterou čeká ve čtvrtek odvetný zápas Evropské ligy proti rumunskému týmu Petrolul Ploješť, získal první ligovou výhru a se čtyřmi body poskočil na třetí příčku. Jablonec je sedmý.

Hruška předvedl další kiks

Už po porážce 1:4 od Lyonu fanoušci Mladé Boleslavi žádali, aby se do brány vrátil namísto novice v týmu Hrušky matador Miller. A po zápase s Duklou se dá očekávat, že budou na Hrušku vlajkonoši Středočechů znovu povykovat. Může za to situace už ze 3. minuty, v níž chtěl domácí gólman po malé domů rozehrát na volného Navrátila, ale míč trefil tak nešťastně, že se odrazil k dotírajícímu Beauguelovi, nováčkovi v dresu Dukly. Ten krkolomnou střelou otevřel skóre.

Domácí se snažili v celém dalším průběhu vyrovnat, ale obrana pražského celku se dobře pohybovala a Středočechy do žádných velkých šancí nepouštěla. Naopak hosté se několikrát vydali do nebezpečného kontru, ze kterého mohli vedení navýšit. Hanousek z výborné střelecké pozice nastřelil jen střelce prvního gólu Beauguela. Na francouzského útočníka směrovala i přihrávka Gedeona při brejku ve druhé půli, hostující kapitán ale poslal přihrávku Beauguelovi na paty.

Blizoučko byl ke gólu deset minut před koncem zápasu Ščuk, který napřáhl z hranice vápna, ale brankář Chudý jeho dobře ukrytou přízemní střelu výborným reflexivním zákrokem vyrazil. Dukla si připsala první vítězství v sezóně, Mladá Boleslav naopak první porážku.

Liberec remizoval s Příbramí

Liberec chtěl odčinit nejen pohárovou prohru na hřišti rumunského týmu Giurgiu 0:3, ale také remízu s Českými Budějovicemi z úvodního kola domácí nejvyšší soutěže. Příbram ale byla Slovanu víc než vyrovnaným soupeřem. Jako první se dostal do gólové příležitosti Mareš, který se uvolnil a stál tváří v tvář brankáři Hroššovi. Jeho pokus ale skončil vedle tyče.

V podobné situaci se zanedlouho ocitl i Řezníček, ale ten napálil míč jen do libereckého brankáře. Tlak Příbrami rostl. O malou chvíli později se znovu Řezníček snažil přelobovat domácího gólmana, který balón vyškrábl konečky prstů. A ani to domácím nestačilo. Po rohovém kopu byl dvakrát za sebou blízko ke skórování Neves, ale Hroššo napravoval dojem z prvního kola, v němž se podepsal pod jediný gól Jihočechů, co to šlo.

Nejblíž ke gólu měli hosté v 66. minutě. Po střele Tarczala zpoza velkého vápna se míč zastavil na tyči a odrazil se do zad domácího brankáře. K jeho obrovskému štěstí ale zamířil podél brankové čáry. Na druhé straně sebral Ďubek míč před vybíhajícím brankářem Boháčem, jeho zpětná přihrávka ale nikoho ze spoluhráčů nenašla. Liberec získal druhý ligový bod, stejně jako Příbram.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice