Hlavní obsah

Nová cesta musí být o činech a hlavně o výsledcích, glosuje slávistický kouč Beránek první příčku svého týmu

Jeden sen už slávistickému národu splnil. Přišel, tři zápasy vyhrál a mužstvo třesoucí se na jaře o ligovou záchranu dostal na první příčku. Jenže trenér Miroslav Beránek má i svůj sen. Chtěl by totiž zažít vyprodaný Eden. „Doufám, že to nebude zase až tak dlouho trvat,“ netajil se touhou poté, co se po nedělní výhře nad Libercem jeho svěřenci prodrali v tabulce na samé výsluní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistický kouč Miroslav Beránek dovedl tým na první příčku tabulky.

Článek
Fotogalerie

Nemíváte ve zvyku, abyste po zápase - byť vítězném a navíc katapultujícím váš tým v tabulce na první příčku - šel společně s hráči děkovat fanouškům...

Ale já jim poděkovat musel, protože byli skvělí. Hlavně severní tribuna, která postupně strhla celý stadión. Až z toho šel mráz po zádech.

Divíte se? Vždyť po jarním marasmu zažívá Eden neskutečnou proměnu...

Opravdu bylo úžasné sledovat velké emoce v tvářích našich fanoušků. Už proto se o ně musíme starat a vytvářet je dál a dál. Věřím, že nebude trvat dlouho a i Eden vyprodáme.

A ve vyprodaném Edenu uslyšíte, jak vděčný slávistický národ vyvolává vaše jméno. Kdy se vám něco podobného přihodilo naposledy?

Během maďarského angažmá v Debrecínu. Ale to nebylo na začátku ligy, ale až poté, co jsme ji vyhráli.

Teď ji ovšem vedete a i to je důvod projevit trenérovi vděčnost. Zvláště, když jste nakonec Liberec převálcovali...

Výsledek byl přesvědčivější než průběh zápasu, který pro nás nebyl vůbec jednoduchý. S výkonem v prvním poločase jsem nebyl spokojený, navíc se zranil Latka, kterého jsem musel střídat, zdravotní problémy měl i Vukadinovič, o to cennější je, že jsme zápas zvládli a vyhráli.

Musel jste o přestávce hodně zvyšovat hlas, aby se mužstvo probralo?

Jen jsme si řekli, že tři body prostě urvat musíme. Vůlí, silou a charakterem.

A to přesto, že jsme do druhé půle vyrukovali bez zraněného kapitána? Váhal jste dlouho, než jste se rozhodl Latku nahradit mladým Kodrem?

Latka dostal bolestivého koňara a nevypadá to s ním dobře, ale nad Kodrem jsem se nerozpakoval ani chvíli. Při tréninku si počíná výborně, takže mě jeho vynikající debut vůbec nepřekvapil.

Už před zápasem bylo jasné, že pokud Liberec porazíte vyšším gólovým rozdílem, můžete se dostat v tabulce na první příčku. I to jste hráčům připomínal?

Na nic takového jsme nemysleli. Chtěli jsme jen vyhrát. Třeba pouze 2:1, ale vyhrát. Hodně důležitý byl proto druhý gól Zmrhala, po němž jsme zpevnili střed hřiště a čekali na příležitost k protiútokům. A dva z nich nám v samém závěru vyšly.

Před sezónou jste vyhlásil, že Slavia se vydává novou cestou, která nemá konce. Jste asi moc rád, že její úvod je lemovaný výhrami a první příčkou v tabulce.

Jsem rád hlavně proto, že hráči poznávají, že tvrdá práce přináší výsledky a má tudíž smysl. Ono by bylo krásné mluvit o nové cestě, ale kdyby nebyla doprovázena i úspěšnými výsledky, představovaly by podobné promluvy jen a jen slova. Naše nová cesta tudíž musí být o činech a v první řadě právě o výsledcích.

Zvítězí Slavia i ve čtvrtém ligovém kole na hřišti Teplic?
Ano, Slavia v Teplicích vyhraje
59,9 %
Zápas skončí remízou
17,2 %
Ne, v Teplicích prohraje
22,9 %
Celkem hlasovalo 5677 čtenářů.

Reklama

Související témata: