Hlavní obsah

Generální manažer Plzně Šádek o Uhrinově konci: Vytrácela se odbornost

Ač byl odvolán až v pondělí ráno po nedělním suverénním vítězství v Českých Budějovicích, o osudu trenéra Dušana Uhrina mladšího na lavičce plzeňské Viktorie bylo rozhodnuto už v pátek večer. Přiznal to generální manažer Západočechů Adolf Šádek, když v úterý představil nového klubového trenéra, jímž se stal Miroslav Koubek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Odvolaný trenér Dušan Uhrin (vlevo) v rozpravě s generálním manažerem Viktorie Plzeň Adolfem Šádkem.

Článek

„Důvod odvolání Dušana Uhrina se hodně přetřásá. Trenér však dostal jasný úkol, jímž byl postup do základní skupiny Evropské ligy, který nesplnil. Jsme přesvědčení, že mužstvo nebylo na začátek sezóny dobře připravené. Více to nebudu rozvádět," prohlásil Tomáš Paclík, šéf plzeňské Viktorie.

„V určitých pasážích zápasu se vytrácela odbornost a erudovanost. Nechci chodit do hloubky, ale obrázek si v některých zápasech mohla veřejnost udělat sama," doplnil Adolf Šádek, generální manažer Plzně.

Uhrinovi zlomil vaz čtvrteční krach Plzně v třetím předkole Evropské ligy s rumunskou Ploještí, respektive následné páteční zasedání klubového vedení.

„Měli jsme hodinové hodnocení s trenérem Uhrinem, pak jsme šest hodin řešili situaci v klubu. Nebyli jsme spokojení s výsledky ani s hrou, která skřípala. Po shrnutí všech okolností jsme došli k závěru, že je nutné udělat na místě trenéra změnu," vysvětlil Šádek, jenž ještě v průběhu pátečního večera kontaktoval Miroslava Koubka. „Byl jediným osloveným trenérem. V neděli jsme se domluvili na kontraktu do konce sezóny s následující roční opcí," upřesnil Šádek.

Uhrinovi jsme nepomohli, přiznal Horváth

„Po úspěších týmu pod trenérem Vrbou měl Dušan Uhrin hodně těžkou pozici. A co se týče výsledků, nepomohli jsme mu," prohlásil kapitán Pavel Horváth v narážce na skutečnost, že Uhrin převzal Viktorii po nynějším kouči reprezentace, který Západočechy přivedl ke dvěma mistrovským titulům a stejnému počtu účastí v Lize mistrů. „Měl těžkou pozici. Je třeba ocenit jeho odvahu. Není mnoho trenérů, kteří by se dané role dokázali zhostit. Ale neumím zhodnotit, zda jej zásadně ovlivnilo, že přišel právě po Pavlu Vrbovi," uvedl Paclík.

Uhrinův nástupce Koubek bude mít k dispozicí stávající kádr, přestože ten byl budovaný na tři soutěže a zejména s ohledem na možnost startu v základní skupině Evropské ligy. „Nic měnit nebudeme. Naše ambice zůstávají nadále nejvyšší. Cílem je vrátit se na špičku ligy a do evropských pohárů," řekl Paclík. „Nechceme mluvit o povinnosti, ale úkolem trenéra je vyhrát Synot ligu," doplnil Šádek.

Stávající realizační tým s největší pravděpodobností rozšíří Petr Kostelník, jenž by se měl stát trenérem brankářů. A také dosavadní kapitán Pavel Horváth, který však nadále zůstane členem kádru. „Bude hrajícím asistentem," vysvětlil Koubek. „Bude studovat a připravovat se na trenérskou dráhu," doplnil Šádek.

Reklama

Související témata: