Hlavní obsah

Koloušek: Ze Slavie nechci, ničím jsem se neprovinil

Václav Koloušek se rozkmotřil s vedením pražské Slavie, která jej poslala do rezervního týmu. Fotbalista, jenž musel bojovat se zákeřnou leukémií, se ale nehodlá vzdát. V rozhovoru pro deník Právo odmítá spekulace o přestupu do zahraničí a opakuje, že chce zůstat ve Slavii. Hodlá bojovat o návrat do prvního týmu, aby pomohl klubu postoupit do Ligy mistrů.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Václav Koloušek

Článek

Napadlo by vás v zimě, když jste se vrátil s velkou slávou na trávník a snažil se pomoci Slavii k druhému místu v lize, že vás klub vyhodí? Nenapadlo, ale já už o tom nechci mluvit. Strašně mě mrzí, k čemu došlo.

To ale přece nelze jen tak pominout. Vždyť nesmíte trénovat s prvním mužstvem. Na jak dlouho máte zákaz? Do 11. července musím trénovat sám a pak se mám přidat k rezervě.

Jak to snášíte? Jak se dá snášet samota, kterou jste si nepřál... Posiluji, běhám, postupně musím přidat míč, ale k tomu, aby to mělo smysl a účinek, potřebujete spoluhráče. Vůbec potřebuji atmosféru tréninku, přípravné zápasy. To vám nedá sebelepší kondiční trenér nebo kamarád, s nímž trénujete.

Překonal jste smrtelnou nemoc, nezlomí vás nakonec tohle vyhnanství? Nezlomí. Ti lidé, kteří o tom rozhodli, ani netuší, jakým jsem prošel peklem, co jsem musel prodělat. Strašně moc jsem se chtěl vrátit, udělal jsem pro to všechno. Povedlo se mi to. A teď se dozvím, že nemohu hrát, protože jsem marod. To je nesmysl a není to pravda. Měsíc jsem místo dovolené makal, abych na tom byl co nejlépe, až začne letní příprava. Těšil jsem se na ni. Místo toho mě nejprve trenér pomluvil, pak mě odvolali za soustředění a nakonec mi zakázali trénovat s mužstvem. Ani to mě ale nezlomí, věřím v dobrý konec, proto na sobě pořád tvrdě makám a nemám žádné zdravotní problémy.

Co vás tak neskutečně motivuje, vidina zahraničního angažmá? Vůbec ne! Ze Slavie nechci, ničím jsem se vůči ní neprovinil. Obrovskou touhou, která mě držela i v těžkých chvílích boje s nemocí, je přání hrát se Slavií Ligu mistrů. Teď je k tomu kousek a neměl bych u toho být? Ne, to si nepřipouštím, pořád věřím, že se vrátím do mužstva. Přece jsem to všechno nepodstoupil nadarmo.

Možná to takhle vidíte sám... Možná, ale pro mne to pořád je veliká motivace.

Někteří lidé vám vyčítají, že jste to všechno udělal proto, abyste měl snazší cestu k přestupu do Panioniosu Atény za trenérem Csaplárem... Zase obrovská hloupost, a s tou se bojuje nejhůř. Opakuji, že nechci ze Slavie odejít. Mrzí mě, že mi tohle vyčítají fanoušci Slavie. A třeba i ti, jejichž povzbudivé zprávy mi v době nemoci tolik pomáhaly. Já se vracel i kvůli nim. Nechci pryč, rád bych hrál za Slavii a přesvědčil je, že jí mohu být ještě užitečný. Všem nám jde o naplnění letitého snu o Lize mistrů. A trenér Csaplár už s tím nemá vůbec nic společného. On sám ví velmi dobře, že chci se Slavií do Ligy mistrů. Sám to řekl dost jasně.

Vy byste nebral zahraniční angažmá jako vysvobození? Já nepotřebuji být z ničeho vysvobozován. A není také zahraniční angažmá jako angažmá. Stále jsem pod lékařskou kontrolou. Chodím jednou za tři měsíce na udržovací léčbu. Dost dobře si také nedovedu představit, že bych byl tak daleko od lékařů, s nimiž spolupracuji a kteří o mně vědí všechno. Takhle jsem u nich za pár minut, z Atén to jsou asi tři hodiny letu. Tím nepodceňuji řecké doktory, ale jistě chápete význam osobních kontaktů a důvěru v ty, kteří mi zachránili život, a v systém, který dobře funguje. Jsem zdravý, ale člověk nikdy neví... Už kvůli tomu pocitu blízkosti a jistoty chci být doma. To je další důvod, proč nechci ze Slavie. A navíc, dosud jsem neviděl žádnou nabídku z Řecka ani odjinud.

Dobře, Řecko je daleko, ale jsou i země blíž české hranici. Německo nebo Rakousko byste nebral? Máte pravdu, že to je blíž, ale já necítím potřebu odcházet do zahraničí. Už jsem byl v Itálii. Fotbalista to v zahraničí nemá jednoduché a já o tom ani nepřemýšlím, nechci ven.

Takže jiné domácí angažmá, třeba Mladá Boleslav, kde jste s fotbalem začínal? Ani o tom nepřemýšlím.

A kdyby se ozvala Sparta...Fakt o odchodu nepřemýšlím a tohle je také spekulace. Navíc ze Sparty jsem odešel, protože mě tehdy trenér Hřebík nechtěl. Těžko by po mně teď sáhl.

Nejste něco jako problémový hráč? Nemyslím, vždycky jsem se snažil pro klub, za který jsem hrál, odvést maximum toho, co umím. Ale mám svůj názor a bráním se nespravedlnosti. Už jsem si v životě vytrpěl dost. Trenéry respektuji. Jediné, co teď chci, je hrát fotbal za Slavii.

Proč si myslíte, že vás vedení v podstatě vyhodilo? Nevím, opravdu tomu nerozumím a už o tom nepřemýšlím. Ale necítím vinu, neudělal jsem nic špatného. Slavia mi dluží za bonusy. Čekal jsem dost dlouho. Nic se v podstatě nedělo. Dal jsem to k arbitráži, což ale neznamená, že by k ní muselo dojít. Řada byla a je na Slavii.

Ta reagovala prohlášením trenéra Jarolíma, že jste vlastně marod, neschopen snést zátěž a hrát ligu, když to řeknu velmi stručně... To pro mne bylo velké překvapení. Nečekal jsem něco takového. Novináři se mě ptali na podrobnosti ke zmíněnému dluhu, ale já jsem to nekomentoval, právě kvůli Slavii. Trenér Jarolím měl v ruce dobrozdání lékařů, že jsem schopen snášet těžkou zátěž v přípravě. Není pravda, že bych chodil každé tři měsíce na chemoterapii. Jak už jsem řekl, absolvuji jen udržovací léčbu. To je pár prášků po dobu čtrnácti dnů, po nichž neztrácíte sílu. Maximálně vás bolí hlava. Po chemoterapii zvracíte, slezou vám vlasy. Tělo trpí. Musel jsem se ohradit proti tomu, co řekl kouč. Nebyla to pravda a udělal jsem to slušně.

Bylo to podle vás účelové? Nechci a nebudu o tom spekulovat. Udělejte si obrázek sám... Vychází najevo, že chci dát Slavii kvůli dluhu k arbitráži. Trenér krátce poté zpochybní, zda jsem schopen unést tréninkovou zátěž a v podstatě mě svým prohlášením zařadí mezi marody. Následuje moje prohlášení, jímž se bráním, a vzápětí jsem odvolán ze soustředění. A pak ještě přicházejí pochybnosti, jestli jsem to neudělal kvůli přestupu do zahraničí. Pak jsem vyloučen z mužstva, musím trénovat individuálně. Udělají ze mne před fanoušky zrádce Slavie. Takový nesmysl a hloupost! Ať si každý udělá obrázek sám, ale mně je z toho smutno. Bránit jsem se musel, to dá zdravý rozum.

A poté přichází trenérův syn, který hraje na stejném postu... To neberu, to je vaše spekulace. Lukáš s tím nemá nic společného, protože o snaze získat ho ze Slovácka se mluvilo dlouho před celou touhle nešťastnou aférou. Určitě bychom byli schopni hrát vedle sebe. Navíc sezóna je strašně dlouhá, třeba bychom se střídali. Já netvrdím, že musím hrát hned v základu, ale chci šanci se o tuto možnost poprat v přípravě. Cítím se dobře a rád bych trenéra přesvědčil, že na ligu mám. Pokud by se ukázalo, že zátěž nezvládnu a nemám na to, hrát ligu, nebo nemohu být pro Slavii užitečný, nejsem nesoudný. Verdikt, že mám odejít, bych přijal jako chlap.

Trenér Jarolím se vám omluvil s tím, že se přeřekl. Vy mu nevěříte? Vy věříte tomu, že se někdo přeřekne v takovém případě na tiskové konferenci? Já ne. Nejsem přecitlivělý, ale strašně mě mrzí, že k něčemu takovému došlo.

Problém tedy může být v tom, že jste pro Slavii prostě drahý. To připustíte? Podívejte se, podepsal jsem smlouvu, jakou mi dohodl s klubem manažer. Najděte mi člověka, který by nechtěl to nejlepší nebo řekl, nedávejte mi tolik peněz... Nesmysl. Vedení Slavie ji nemuselo podepsat, mohlo říct, že tolik mi nedá, jednalo by se dál. Logicky jsem k tomu nikoho nemohl ani nutit. V tomhle směru necítím vůbec žádnou vinu. Pokud mi Slavia chtěla smlouvu vypovědět například proto, že jsem nemohl hrát, mohla to udělat už dřív.

Jenže to jste bojoval s akutní leukémií, bylo by to nemorální... To asi ano, před veřejností by v té chvíli vedení neobstálo. Tak si našlo jiný způsob a udělalo to později, pokud připustím tuto variantu, která je dost pravděpodobná. Máte pocit, že to je teď morálnější? Nebylo by bývalo lepší se mnou jednat? Byl jsem na Slavii prakticky denně.

Vy jste se prý jednáním vyhýbal, nebo jste na ně neposlal svého manažera Pavla Zíku? Poslal, ale k tomu jednání s šéfem klubu panem Collecottem stejně nedošlo, on ho zrušil. Dalších možností setkat se a jednat byla spousta.

Umíte si po tom všem vůbec představit návrat k trenéru Jarolímovi? Jsme profesionálové a jde nám o Slavii. Museli bychom si to vyříkat.

Vy jste spolu před vaším vyhazovem nemluvili? Ano, on mi ho v podstatě oznámil.

Slavii byste odpustil? Já nemám spor se Slavií, za tu chci hrát fotbal. Mám vůči klubu i fanouškům svědomí čisté. Fakt to všechno není o prachách. K čemu vám jsou, když nemáte zdraví! Jen jsem se bránil, nic víc, takže ten vstřícný krok by mělo udělat vedení klubu. A já vyjdu hned naproti...

Reklama

Související témata: