Hlavní obsah

Sparta - Ostrava 0:1Baník zaskočil Letnou, Sparta po osmnácti domácích výhrách padla

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Greguš 0 : 1
Záznam online reportáže

Praha

Nedlouho po vyřazení v Malmö přišel další výbuch. Fotbalisté Sparty v utkání 4. kola fotbalové Synot ligy prohráli s Ostravou 0:1. Baník tak ukončil Letenským sérii 18 domácích výher v řadě a na Spartě zvítězil poprvé od května 2008. Obhájce titulu, který v mistrovské sezóně všechny domácí zápasy vyhrál, ztratil první body v novém ročníku, naopak Baník se dočkal premiérové výhry. Sparta doma naposledy prohrála s Olomoucí v září 2012.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Smutní sparťanští fotbalisté po porážce s Ostravou. Vpředu zleva Josef Hušbauer, David Lafata, Michal Breznaník a Marek Matějovský.

Článek
Fotogalerie

Třetí výjezd do Prahy během prvních čtyř kol začal pro Baník ideálně. Dárkem od obhájce titulu. Matějovský ve středu hřiště snadno přišel o míč, jehož se ujal Greguš a Švejdík před ním v uctivé vzdálenosti couval tak dlouho, že ostravský záložník mohl v klidu napřáhnout a vydařenou trefou o tyč již v 5. minutě otevřít skóre.

Šok z úvodu zápasu se Spartě přičetl k nepohodě z vyřazení z Ligy mistrů a na dlouhé minuty vypadla z role. Zatímco pohyblivý Baník v klidu kombinoval, domácí se nemohli dostat k jeho bráně. Až v 16. minutě Krejčí vyzkoušel Pavlenku a Hušbauer o chvíli později trefil boční síť. Jenže stačilo, aby Švejdík promáchl před vápnem, a De Azevedo měl na noze druhý gól Ostravy...

Lafata trefil jen tyč

Letenským tradiční kombinace vázla. Po nepřesné Marečkově střele se za obranu aspoň vrhnul Lafata a v pádu tečoval míč vedle branky. Šanci měl také Hušbauer, ale ani král střelců minulé sezóny Spartu neuklidnil. Ta měla i smůlu, když Lafata v nastavení první půle trefil z přímého kopu tyč.

Po přestávce začali domácí obléhat ostravskou branku. Costa hlavičkoval těsně vedle, Krejčí dorážel do obličeje gólmana Pavlenky. Stačil ovšem jeden rychlý brejk, a Costa v poslední chvíli vzal gól z nohy De Azevedovi.

Čas rychle ubíhal, Sparta musela stáhnout sestavu na tři obránce a riskovat. Šanci měl letenský kapitán Lafata, brankář Pavlenka svůj tým znovu podržel. Závěr už byl stejně bídný jako v Malmö, Sparta se do pořádně šance nedostala. I ránu Konatého v poslední minutě nastavení Pavlenka lapil.

4. kolo fotbalové Synot ligy:
Sparta Praha - Baník Ostrava 0:1 (0:1)
Branka: 5. Greguš. Rozhodčí: Franěk - Blažej, Dobrovolný. ŽK: Kadeřábek, Hušbauer - Frydrych, Baránek, Stronati, Holzer. Diváci: 10 938.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, Švejdík (70. Nešpor), Kováč, Costa - Matějovský, Mareček (88. Konaté) - Dočkal, Hušbauer, Krejčí (66. Breznaník) - Lafata. Trenér Lavička.
Ostrava: Pavlenka - Frydrych, Baránek, Stronati, Holzer - Greguš, Mensah - Kukec, Lindpere (60. Šichor), Štěpán (82. Sukup) - De Azevedo (77. Kaša). Trenér Svědík.

Reklama

Související témata: