Hlavní obsah

Původně jen nechtěli být za fackovací panáky. Pak Baník po šesti letech zase dobyl Spartu

Praha

Třetí výjezd do Prahy během prvních čtyř ligových kol završili zcela nečekaným úspěchem. Po remíze na Dukle a porážce na Slavii fotbalisté ostravského Baníku v pátek večer porazili Spartu 1:0. Na Letné přitom naposledy vyhráli v květnu 2008. „Tu poslední výhru tady pamatuji. Pro nás Ostraváky je každý úspěch na Spartě příjemný,“ liboval si trenér Tomáš Bernady.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář ostravského Baníku Jiří Pavlenka se raduje z vítězství na Spartě.

Článek
Fotogalerie

Sparta s Ostravou v posledních 10 zápasech jen jednou ztratila body a připsala si 9 výher a 1 remízu. Doma navíc naposledy prohrála s Olomoucí před dvěma lety. Teď v citlivém období po vyřazení s Malmö a před cestou do nizozemského Zwolle všechny série ztratila.

„Dlouhá série, to je jen statistika. Nechtěli jsme na Spartě být fackovacími panáky. A po šesti letech jsem si na Letné zopakoval výhru, takže se radujeme," poznamenal kouč Tomáš Bernady.

Obhájce titulu přitom v mistrovské sezóně neztratil na vlastním trávníku ani bod.

„Byla to hodně dlouhá série, ale každá jednou končí, tak jsme jim ji ukončili," culil se brankář Jiří Pavlenka. „Předvedli jsme výkon, za který se vůbec nemusíme stydět. Sparta sice měla tlak, ale k ničemu vážnému jsme ji nepustili. Chtěli jsme tady uhrát bod, máme tři, takže spokojenost," líčil jeden z hrdinů zápasu.

Využili problémů Sparty po Malmö

Baník samozřejmě sázel na to, že Sparta po vyřazení v předkole Ligy mistrů není v ideální situaci. „Podepsalo se to na nich, už v Příbrami se jim nedařilo. Takže jsme věděli, že jejich psychika nemusí být nejlepší a využili jsme toho," souhlasil gólman.

Ostrava dala brzy gól a pak měla i potřebné štěstí. „I to samozřejmě hraje roli. Třeba v závěru první půle jsme přežili Lafatovu tyč. Kdyby dal z přímého kopu gól, dalo to Spartě křídla a nás to utlumilo. Po přestávce nás tlačila, přehrávala, ale přestáli jsme to. Hráči hlavně v obranné fázi odvedli výkon na hranici možností," vyzdvihl Bernady.

Hráči cítí, že po loňských záchranářských bojích jsou teď silnější. „Konec minulé sezóny nás hodně stmelil a na hřišti je vidět, že bojujeme jeden za druhého. Je lepší hrát fotbal a užívat si ho, než v každém zápase honit životně důležité body k záchraně. Máme těžký los, teď jsme zvládli Spartu, takže je všechno pozitivní a nakopne nás to do dalších zápasů," věří Pavlenka.

Reklama