Hlavní obsah

Takhle se fotbal hrát nedá, vzdychal při teplickém uragánu slávistický kouč Beránek

Teplice

Fotbalová Slavia procitla v sobotní teplické noci z krásného podzimního snění. Ščasného tým rozpoutal na Stínadlech hotový uragán, takže mu osmnáct minut stačilo, aby Pražany doslova smetl a po vítězném vstupu do ligy jim připravil první prohru v soutěži. „Nestíhali jsme, prohrávali pětadevadesát procent osobních soubojů, nechali hrát Litsingiho. Takhle se prostě hrát nedá,“ povzdechl si slavistický kouč Miroslav Beránek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Miroslav Beránek.

Článek
Fotogalerie

Po třech předchozích výhrách jste padli v Teplicích, kde to s vámi hlavně v první půlhodině vypadalo moc a moc zle. Nejenže jste dostali dva góly, ale moc nescházelo, aby se utkání proměnilo v hotové Waterloo připomínající loňský podzim, kdy Slavia dostala od Severočechů sedmibrankový nářez...

Prvních dvacet minut, které nakonec ovlivnily celý zápas, se nám vůbec nepovedlo, neboť jsme nestíhali, prohrávali osobní souboje a hlavně ponechávali domácím čas a prostor. Teplice naopak hrály výborně, daly dva góly za osmnáct minut a měly i další šance.

Vaše obrana létala pod teplickým náporem jako na centrifuze a vůbec nestíhala. Absence zraněného kapitána Latky, jenž seděl na tribuně, byla až příliš citelná.

Nepřičítal bych to nepřítomnosti Latky, protože mladý Kodr, který ho nahradil, patřil k nejlepším. Problém byl kromě zmiňovaných chyb v tom, že jsme prohráli pětadevadesát procent osobních soubojů. Tak se fotbal hrát prostě nedá...

Po půlhodině jste se sice trochu zvedli a po změně stran hru vyrovnali, ale veškeré vaše snažení bylo naprosto jalové. Vždyť za celý zápas jste na teplickou bránu vystřelili jen dvakrát...

Na teplický nápor a dva góly jsem zareagoval střídáním, protože jsem se pokusil ráz utkání změnit. Ve druhé půli už byl náš výkon kompaktnější, ale brzdila nás spousta nepřesností. Na to, abychom uspěli, jich bylo příliš mnoho. A také kontaktní gól jsme dali příliš pozdě.

Čím vysvětlíte zmíněnou proměnu? Vždyť první tři zápasy jste zvládli a vysloužili si za poctivý a bojovný fotbal samou chválu...

Týmový výkon se odvíjí od výkonů individuálních. A moji svěřenci jsou schopni podat výkony mnohem lepší. Takové, abychom třeba i v Teplicích uspěli.

Zkuste být konkrétní...

Nekritizuji hráče bezprostředně po utkání.

Vysvětlení pro výkony, jež se vám nelíbily, ale určitě máte. Nebylo to právě tím, že se na ně po třech výhrách v řadě hrnula ze všech stran chvála? Že až moc narostli a byli si jisti sami sebou?

Bylo to zapříčiněno především kvalitní hrou Teplic. Věděli jsme, že když hraje Litsingi, hraje rázem celé domácí mužstvo. A my nechali Litsingiho nejen hrát, ale i vstřelit gól, takže nastartoval celý teplický tým.

To je celé vaše vysvětlení? Opravdu myslíte, že důvod nebyl i v tom, že po vítězném vstupu do ligy jste moc narostli?

My se nikde v oblacích nevznášeli. Stáli jsme na pevné zemi a stojíme na ní pořád.

Takže jste přesvědčený, že jedna prohra s mužstvem nic neudělá?

Proč by měla? Tři utkání v řadě jsme vyhráli, takže jsme nějaké body nahráli, což bylo hrozně důležité. Teď ovšem přichází těžké zápasy, neboť po Teplicích nás čeká Plzeň. Musíme se na ni nachystat a z teplického vystoupení se poučit.

Půjdete na lavičku opět ve stejné červenobílé košili, v níž koučujete svůj tým od začátku ligy? V prvních třech zápasech vám štěstí přinášela, neboť jste vyhrávali, v Teplicích však kouzlo ztratila...

Pokud jsme vyhrávali, nebylo třeba nic měnit, což je přece přirozený jev.

Reklama

Související témata: