Hlavní obsah

Jabloneckým střelcům vládne levý obránce Filip Novák. Myslel jsem i na hattrick, přiznal po duelu s Jihlavou

Josef PešoutSport.czPrávo

Nikdo ze zkušených útočníků ani z ofenzivních záložníků, ale překvapivě levý obránce Filip Novák je v dosavadním průběhu podzimu nejlepším ligovým střelcem fotbalistů Jablonce. V pěti kolech skóroval už třikrát, což je na hráče zadních řad obdivuhodný počin. Z toho dvě trefy zaznamenal proti Jihlavě a zařídil tím klidné vítězství 2:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonecký obránce Filip Novák.

Článek

Už se vám někdy povedlo vstřelit dva góly v jednom zápase?

Na to si samozřejmě dobře pamatuji. Bylo v předminulé sezóně v Příbrami, kde jsme remizovali 3:3. Předtím jsem už jednou skóroval na Dukle a letos jsem se prosadil proti Slovácku z penalty. Pokaždé jsme uhráli jen plichtu, až teď to byly vítězné góly. Na tři body by stačil jeden, ale dva jsou lepší, to je jasné (úsměv).

Ve druhém poločase na vaši adresu zazněl z tribuny výkřik fanoušků„Filipe, dej hattrick". Zaslechl jste to?

Trošku, zrovna jsem se pohyboval u lajny, takže jsem vnímal i reakce diváků. A málem jsem jejich zvolání naplnil. Na konci zápasu jsem měl šanci a při střele jsem přemítal, že by mohla skončit v síti. Nepodařilo se, šla těsně vedle.

Ten hattrick by byl v kabině asi drahý?

To ano, ale rád bych zaplatil do týmové kasy. Z pozice obránce je těžké dát víc než jednu branku, takže jsem spokojený i se dvěma.

Jak se cítíte v roli kanonýra?

Kluci si mě asi budou dobírat a čekám narážky, jaký jsem střelec (úsměv).

Neláká vás to z obrany víc do ofenzivy?

Začínal jsem ve Zlíně jako podhrotový útočník, v Jablonci jsem kopal zpočátku na levé straně zálohy a pořád se posouvám dozadu. Ale na postu krajního beka jsem si zvykl. Takový je fotbal, v němž se musí i bránit. A když se zapojím do útočné fáze, je to něco navíc. Snažím se o centry zleva, Jose Romera zprava.

Schovali jste si nějaké šance a hlavně góly i pro zápas příštího ligového kola na Spartě?

Doufám, že ano. To bude něco jiného, než s Jihlavou. Sparta asi udělá maximum, aby tvořila hru, jako se o to pokoušíme my při domácích zápasech. Uvidíme, jak se s jejich produkcí popasujeme. Letenští budou mít po poháru se Zwolle, ale s jejich únavou vzhledem k šíři kádru nepočítám. Spartě nejprve přeji postup do Evropské ligy kvůli koeficientu a úspěchu českého klubového fotbalu.

Reklama

Související témata: