Hlavní obsah

Stoper Pernica se stává oporou lepšícího se Jablonce. Euforii ale nepropadá

Jablonec nad Nisou

Přesvědčivým způsobem se začlenil do základní sestavy jabloneckého fotbalového celku stoper Luděk Pernica. Po letním příchodu ze Zbrojovky Brno nastupuje pravidelně za severočeský klub, který se momentálně vyšvihl na třetí místo prvoligové tabulky. „Dostáváme se do formy, ale těžší testy teprve přijdou,“ řekl Pernica v rozhovoru pro Sport.cz. po očekávaném vítězství nad Jihlavou.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Plzeňský záložník Václav Pilař se snaží obejít jabloneckého obránce Luďka Pernicu (vpravo). Vzadu přihlíží gólman Severočechů Vlastimil Hrubý.

Článek

Byla cesta k tříbodovému zisku nad týmem z Vysočiny snadná?

Vážíme si hlavně toho, že jsme vzadu udrželi nulu. To mluvím za defenzívu, která je mým hlavním úkolem. Hosté po červené kartě neměli šanci na odpor a na zápas sedí hodnocení, že porážka 0:2 je pro Jihlavu ještě milosrdná.

Předpokládal jste, že se stanete pilířem ve středu obrany Jablonce?

Je pravda, že jsem odehrál všech pět dosavadních ligových zápasů bez sebemenší absence. Ale před sezónou nemůže fotbalista s ničím počítat, chtěl jsem být především prospěšný mužstvu. Proto se nad svou současnou pozicí ani příliš nepozastavuji. Přehnaná euforie není na místě. Prostě nastupuji podle záměrů trenéra a věřím, že to tak bude pokračovat.

Vedle vás se už vystřídali tři stopeři, což je vzhledem ke stále ještě úvodní fázi sezóny docela velká obměna na klíčových postech sestavy.

Ano, začínal jsem po boku Víti Beneše, který se ale zranil. Bohužel to k fotbalu patří, takže pak jsem hrál ve stoperské dvojici třeba s Danielem Rossim, Milanem Mišůnem a Markem Kyselou. Bylo by dobré, kdyby se naše složení ustálilo.

Vžíváte se do role dirigenta?

Střední obránce by se měl pokoušet řídit defenzívu, ale jelikož je nás vzadu docela dost mladších kluků, tak vůdčí úlohu necháváme na Tomáši Hübschmanovi. Pohybuje se zhruba deset metrů před stopery a zkušeným způsobem si tým podiriguje. Radí nám, jak se to hraje, kam máme běhat apod. Vzájemná komunikace problémy nedělá.

Jablonec je třetí v tabulce. Prožíváte nadšení?

Jsme spokojeni, že jsme doma posbírali sedm bodů z devíti možných a ještě jsme vyhráli na Bohemce. Snad jsme potěšili naše fanoušky, kteří svůj tým takhle vysoko už asi dlouho neviděli.

Na Spartu pojedete k nedělnímu souboji v pozici lépe postaveného celku ve srovnání s úřadujícím mistrem, což musí být pro vás velkým impulsem.

Čekáme o dvě až tři třídy těžší zápas, než byl s Jihlavou. Začneme se na něj poctivě připravovat od středy. Sparta nás prověří, jak na tom opravdu jsme.

Jak dopadne zápas 6. kola Synot ligy mezi Spartou a Jabloncem?
Vyhraje Sparta
25,1 %
Utkání skončí remízou
19,6 %
Zvítězí Jablonec
55,3 %
Celkem hlasovalo 761 čtenářů.

Reklama

Související témata: