Hlavní obsah

Vaše bída, naše radost! Sparta a Slavia si razantně vyměňují role

Vyměnili si role s rychlostí, jakou nikdo nečekal. Fotbalisté Slavie se teprve v posledním kole minulého ročníku zachránili v první lize, zatímco Sparta slavila double a v létě přidala navrch i domácí Superpohár. Po pěti kolech nové sezóny je ovšem všechno jinak. Nažhavení sešívaní vedou tabulku, naopak Letenskými otřáslo vyřazení z kvalifikace o Ligu mistrů a v domácí soutěži prohráli dvakrát v řadě, což se jim naposledy stalo před dvěma lety.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Praha Roman Bednář během utkání 5. kola Synot ligy s Duklou.

Článek

Vaše bída, naše radost! Jízlivé skandování museli červenobílí v posledních letech slýchat při každém derby. Slavia teď bude hostit Spartu v 9. kole - a stejný pokřik dost možná zazní tentokrát z jejího kotle.

Obhájce titulu zažívá po roce podobnou situaci. Jenže zatímco loni pohárový krach s Häckenem mužstvo pro další průběh mistrovské sezóny zocelil, nedávné vyřazení v Malmö tým momentálně zcela rozklížilo.

Majitel Sparty Daniel Křetínský údajně pohrozil, že povinností je teď aspoň postup do Evropské ligy, jinak nastanou změny. V ohrožení je tak nejen realizační tým trenéra Lavičky, ale také široký kádr.

Obhájce dává prostor domácí konkurenci

Sparta sice před týdnem remizovala ve Zwolle 1:1, což je v pohárové matematice velmi dobrá výchozí pozice. Vzhledem k současnému rozpoložení si ovšem nemůže být před čtvrteční domácí odvetou jista vůbec ničím. „Lehkost v kombinaci, jak jsme si vytvářeli šance v minulosti, vyprchala. Cítíme frustraci, zklamání. Musíme sebrat všechny síly fyzické i morální a dát se dohromady," konstatoval Vítězslav Lavička po prohře 0:1 na Dukle.

Evidentně vsadil na jednu kartu, postup do Evropské ligy. Na Julisce udělal pět změn v základní v sestavě - a nebyla to dobrá volba. Pozměněný tým si vytvořil minimum šancí, jeho donedávna fungující kombinace je najednou pryč, pohoda a sebevědomí rovněž. Nečekaně brzy tak na domácí scéně ztrácí a dává prostor konkurenci.

Letní změny v Edenu se rychle projevují

Slavia se nabízené šance vehementně chopila. Nakoplo ji víc než šťastné vítězství v prvním kole na Slovácku. V dalších zápasech pak začala rychle zúročovat pozitivní změny, k nimž přes léto v Edenu došlo.

Pryč je potenciální ruský investor, jehož působení málem skončilo sestupem do druhé ligy. Zkušený trenér Beránek vychází z toho, na co kádr má, a vtiskl mužstvu odhodlanou herní tvář. Ani proti Plzni nebyli sešívaní lepším týmem na hřišti, ale porazili ji.

„Nechci dvanáct získaných bodů nadhodnocovat. Jsme soudní a střízliví. Pořád jsme na zemi. Je však pro mě velmi dobrý signál, jak hráči zareagovali na porážku v Teplicích. Naše zodpovědnost, práce a kompaktnost, to bylo proti Plzni úplně něco jiného," libuje si Miroslav Beránek.

Lídr Latka strhává ostatní

Vytoužený návrat Martina Latky vrátil Slavii lídra, který mužstvu zoufale chyběl. A také další změny jsou trefou do černého. Latkovi zdatně sekunduje druhý stoper Jiří Bílek, v brance se náramně rozchytal Karel Hrubeš. Nenápadný mladík Jaromír Zmrhal střelecky explodoval a připsal si již tři vítězné trefy. Tabulce střelců pak vévodí Milan Škoda, jehož Beránek zase vrátil do útoku, kam patří. Neztratil se ani Bekim Balaj, který se už nehodil Spartě.

„Avizoval jsem, že po třech těžkých zápasech v Teplicích, doma s Plzní a příště v Boleslavi bychom mohli vědět, v jakých patrech se můžeme pohybovat, nebo kam můžeme směřovat. Myslím si, že zatím to docela zvládáme," hodnotí kapitán Martin Latka.

Se Slavií už zase musí všichni počítat.

Bude v 9. kole Synot ligy, kdy je v Edenu na programu derby pražských "S", v tabulce výše Sparta, nebo Slavia?
Sparta
36,1 %
Slavia
63,9 %
Celkem hlasovalo 7996 čtenářů.

Reklama

Související témata: