Hlavní obsah

Damková chválí mladé rozhodčí, výhrady má k mezinárodním

Předsedkyně komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Dagmar Damková si po pěti kolech první ligy pochvaluje výkony mladých sudích. Naopak výhrady má k rozhodčím s mezinárodními zkušenostmi, kteří se podle ní v úvodu sezóny dopustili několika zásadních chyb.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hlavní rozhodčí Hrubeš uklidňuje libereckého útočníka Vojtěcha Hadaščoka v utkání proti Teplicím.

Článek

"S někým jsem spokojena víc, s někým míň. Nejvíc přehmatů zatím bohužel měli mezinárodní rozhodčí, od kterých očekávám top výkony. Zatím nebyly, snad přijdou," řekl Damková po středečním speciálním společném tréninku rozhodčích a novinářů na Strahově.

V hlavě jí utkvěla tři nepovedená utkání. Hned v 1. kole ostřílený sudí Libor Kovařík upřel domácímu Slovácku proti pražské Slavii dvě penalty a tým z Uherského Hradiště pak prohrál 1:2. "To se mu vyloženě nepovedlo. Pak hned jel na utkání Evropské ligy, tak jsem mu říkala, že musí zapomenout. Stane se. Zrovna Libor je rozhodčí, na kterého se můžu spolehnout. Odvádí dobou práci, snad je to zapomenuto," řekla Damková.

Výtky k mezinárodním arbitrům

Další velké výtky měla k dvěma mezinárodním sudím v uplynulém 5. kole. Miroslav Zelinka upřel Plzni na Slavii penaltu za hru rukou domácího Milana Nitrianského, protože se domníval, že k přestupku došlo před vápnem. Viktoria pak inkasovala a prohrála 0:1.

"Zelinka je zkušený. Na UEFA se dostal do pozice, kdy pomalu bojuje o Ligu mistrů, a pak udělá tohle. Ptala jsem se ho na tu situaci, říkal, že čekal, jestli bude hrát Limberský dál," uvedla. "Pak řekne ruka a on si říkal, já teď nevím, bylo to uvnitř, nebo venku? Prostě zkrat, ve spoustě jiných utkání jsem se na něj zase mohla spolehnout," dodala Damková.

Odmítla, že by se sudí báli pískat ve prospěch Plzně penalty. Předloni majitel Sparty Daniel Křetínský po chybně nařízeném pokutovém kopu proti Letenským v Plzni prohlásil, že řízení duelů v profesionálních soutěžích provázejí nekalé praktiky, a odstartoval tím kauzu tzv. Křetínského kabely.

"Rozhodčí jdou na zápasy s čistou hlavou, k tomu je nabádáme. Chápu, že tlak je někdy velký. Přijedou na Spartu, na Plzeň, na Slavii, která teď vede. Jsou to top mančafty, adrenalin pracuje a někdy z toho vzniknou takové chyby jako teď ta ruka," podotkla Damková.

Zbyněk Proske měl podle ní v uplynulém kole zase odpískat pokutový kop pro České Budějovice v duelu s Mladou Boleslaví, Jihočeši ale i tak zvítězili 2:1. "Měl mu ale pomoci jeden z asistentů, který je dnes tady a dostane trošku spršku," prohlásila s úsměvem Damková.

Damková: Mladí sudí příjemně překvapili

Chválila naopak začínající rozhodčí. "Snažila jsem se v prvních kolech nasazovat mladé rozhodčí, s kterými budeme počítat do budoucna. Myslím, že zatím mile překvapili," řekla. "Ale vždy se říká, že první utkání se nekazí, že to začíná až pátým nebo šestým. Uvidíme, až dojdou na tohle číslo, ale potenciál v nich je," dodala Damková.

Připustila, že někteří rozhodčí jsou k hráčům z nejlepších týmů benevolentní a fotbalisté na to doplácejí v pohárech. "Když jedete pískat ven, nikdo s tím nemá problém. Evropské mančafty potkáte jednou za sezónu, řeknete si, není co řešit, a dáte kartu. Jiné je to tady doma, kde se s nimi potkáváte třeba šestkrát za sezónu. Pak jdete dělat čtvrtého rozhodčího, každý vás tam masíruje. Sama vím, jak je to složité," řekla.

Už po reprezentační pauze by se v české lize mohl objevit sprej k dodržování vzdálenosti zdi od míče. "Nebudu nic slibovat na 100 procent, ale chci být optimistka. Konzultovala jsem to s kolegyní z Maďarska, snad příští týden by to už mělo dorazit do Maďarska. Jakmile to tam bude, okamžitě najíždíme a převážíme," uvedla Damková.

Reklama