Hlavní obsah

Radova Jihlava stále bez vítězství, ale kouč se ohrožený necítí

Jihlava

V zimě přišel Petr Rada do Jihlavy jako spasitel a zachránil ji. Na začátku nové sezóny je ale všechno jinak. Po šesti kolech má Vysočina na kontě jediný bod za páteční remízu s Českými Budějovicemi. Navíc vypadla už z domácího poháru. Přesto není kouč v bezprostředním ohrožení. „Nic takového neřešíme. Nikdo nepropadá panice. Přišli noví hráči a máme čtrnáct dní na to, aby se dalo mužstvo dohromady a zvedlo se,“ tlumočil postoj vedení tiskový mluvčí klubu Miroslav Fuks.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér Jihlavy Petr Rada se svým týmem stále čeká na první vítězství.

Článek

Stejně to cítí i trenér. „Nervozitu nebo paniku kolem sebe necítím. Nemám takové signály, že bych měl skončit. Samozřejmě ke spokojenosti je v klubu daleko. Počínaje majitelem, přes trenéry, fanoušky až po hráče. Ve fotbale ale nikdy nemá trenér jistotu. Dneska je chválen, zítra vyhozen. S tím za ty roky trenéřiny umím žít,“ přiznal v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Někdy se ale hráči postaví proti trenérovi a vedení, aby situaci uklidnilo, vyhodí kouče, protože to je jednodušší cesta. „Nic takového necítím, žádnou averzi vůči sobě. Kdyby tam byla, poznal bych to, pak by pochopitelně nemělo smysl pokračovat,“ konstatoval Rada.

V pořádku jsou prý i jeho dosud nadstandardní vztahy s majitelem klubu Františkem Vaculíkem. „Naše vztahy jsou nadále velmi dobré. Pan Vaculík je úspěšný podnikatel, kdyby tu nebyl, liga by se v Jihlavě nekopala. Hrával sám druhou ligu, bere situaci rozumně. Hodně se o dění zajímá, ale nechce dělat unáhlené závěry. Kdyby ve mně viděl viníka, řekl by mi to,“ odmítá kouč, že by majitel dělal kroky proti němu za jeho zády.

Na hráče zařve jen výjimečně

Po skončení minulé sezóny Rada s podpisem nové smlouvy váhal. „Nekličkoval jsem, netlačil, ale bavili jsme se o ní. S panem Vaculíkem si věříme, podání rukou je pevnější, než smlouva,“ řekl Rada a dodal: „Podpisu nové smlouvy nelituji, protože chci trénovat a v Jihlavě jsem našel dobré podmínky. Samotného mě mrzí, co se děje a dělám maximum, aby se situace zlepšila.“

Rada je impulzivní kouč, i když za roky trenéřiny se už hodně zklidnil. „Je mi šestapadesát, něco mám za sebou. Samozřejmě, že v téhle situaci jsem už několikrát zvýšil hlas, ale musím vědět, kdy zakřičet, aby to nebylo kontraproduktivní. Teď ale neřvu, abych nevyděsil nové hráče, kteří přišli. Nechci, aby si nemysleli, že dělám jen bu, bu, bu. Nedávám také pokuty, protože v nich nevidím smysl. Snažím se s hráči mluvit a pomoci jim,“ konstatoval Rada.

V čem vidí největší problém Vysočiny? Zejména ve ztracené jarní lehkosti a koncentraci hráčů. „Tu lehkost může vrátit jen poctivým tréninkem a jedno třeba vydřené vítězství. Hráči si musejí všechno srovnat v hlavách a uvědomit si, kam se dostali. Není to o tom, že by nepracovali na tréninku nebo zapomněli hrát fotbal, ale sedla na nás nějaká můra. Nepovedlo se nám několik poločasů, neproměňujeme ani nejvyloženější šance. Vytratilo se i to štěstíčko, které jsme na jaře měli. Nepadá nám to tam. Je to také o koncentraci hráčů, především na začátku nebo na konci poločasů. Co jsme podcenili, se nám vymstilo. Mrzí každý zbytečně ztracený bod, ale nejvíc ty s Budějovicemi, na Slovácku a s Bohemkou,“ zdůraznil kouč.

Harba netrucuje, ale nejde mu to

Vysočina získala v minulých dnech čtyři nové hráče. Ale zapracovat je do mužstva, nebude jednoduché. To si uvědomuje i Rada: „Máme na to čtrnáct dní, ale nelze očekávat, že přebudujeme celý tým. Ti noví by měli naši hru vylepšit a zvýšit konkurenci. Jablonecký Kovář může pomoci útoku, Hybš ze Sparty obraně, Šulek z Myjavy je použitelný v obraně i středové řadě. Přišel také záložník Bello, který neprodloužil smlouvu v Žilině, s níž hrál i evropské poháry. Na zkoušce máme navíc jednoho zahraničního útočníka. Kdyby se našel ještě nějaký kvalitní hráč, nebránili bychom se. Hodně si od té čtveřice slibujeme, ale zázraky nečekáme. Zvednout Jihlavu z poslední příčky musejí především ti, kteří ji na dno tabulky dostali.

V minulé sezóně táhl mužstvo svými góly Haris Harba. V té nové se mu nedaří. Trefil se v lize zatím jen jednou. Může za tím být i vzdor nebo truc. V létě jste mě nepustili, tak nebudu tak makat... „To by bylo špatné, ale v tom problém není. Harba věděl, že když přijde dobrá nabídka, nebude mu nikdo bránit. To mu řekl i majitel. Teď se mu prostě nedaří. Myslel si, že to půjde automaticky jako v minulé sezóně, ale tak to není. Nedostává ani takové míče jako dřív. V minulé sezóně střílel góly, jak se říká, z ničeho, teď nepromění ani tutovku. Trápí se tím. Věřím, že mu pomůže, přijde konkurence a třeba si nějaký zápas odpočine. Fotbalista to je pořád kvalitní,“ odmítl jakýkoliv truc hráče Rada s tím, že tím by byl sám proti sobě.

Reklama