Hlavní obsah

Plzeň vystřídala Slavii v čele ligy, sparťan Lafata dvěma góly sestřelil svůj bývalý klub

Praha
Aktualizováno

Fotbalová Synot liga má po šestém kole nového lídra. Na špici ligové tabulky vystřídala Plzeň pražskou Slavii. Po sobotní porážce sešívaných totiž Viktoria otočila o den později zápas s Duklou, zvítězila 2:1 a dostala se o bod do čela. Ve druhém nedělním utkání zdolala Sparta před domácími fanoušky Jablonec 2:0. Oba góly zařídil někdejší útočník severočeského celku Lafata a zejména první, který byl zároveň 140. Lafatovým ligovým zásahem, se reprezentantovi vydařil náramně. Trefil se totiž parádními nůžkami. Sparta je třetí se stejným bodovým ziskem, jaký má Slavia.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník pražské Sparty David Lafata střílí vedoucí gól proti Jablonci.

Článek
Fotogalerie

Dukla v minulém kole porazila Spartu a brousila si zuby i na plzeňskou Viktorii. Západočechy se navíc pražskému celku nikdy v lize porazit nepodařilo. K premiérové výhře byla Dukla blízko od 23. minuty, kdy se Hanousek prosmýkl po levé straně a nacentroval na Beauguela, jenž otevřel skóre zápasu.

Plzni se ale podařilo zápas otočit v průběhu druhé půle. Vaněk si čtyři minuty po návratu hráčů z kabin narazil míč s Chramostou a zblízka propálil hostujícího brankáře Radu. Vstřelený gól domácí nabudil a brzy se dočkali i vítězné branky. Hrošovský nacentroval míč ze standardní situace přesně na hlavu Procházky, jehož střelu gólman Dukly stačil vyrazit jen do tyče, odkud se míč odrazil do brány.

Hosté vrhli síly do útoku, čehož ale Západočeši využívali k rychlým brejkům. Jeden z nich bleskově založil Kozáčik, který dlouhým výhozem vyslal do sóla Pilaře. Toho jako poslední v poli zfauloval Mareš a od sudího si vysloužil červenou kartu. Plzeň si po výhře udržela domácí neporazitelnost, která trvá už osmnáct zápasů. Dukla si naopak připsala první porážku v ligové sezóně.

Sparta přerušila sérii dvou porážek výhrou

Sparta ve čtvrtek dokázala po nevýrazných výkonech postoupit po výhře 3:1 nad Zwolle do Evropské ligy a vítěznou vlnu chtěli Letenští přenést i do domácí soutěže, v níž v posledních dvou zápasech ani jednou nebodovali. S Jabloncem už po devíti minutách ale mohli prohrávat. Střelu Pernici Vácha stojící před brankovou čárou instinktivně vykopl k Doležalovi, který levou nohou minul nejenom ležícího Bičíka, ale i bránu.

Pražané mohli udeřit po akci Matějovského, jehož střelu zblokoval Rossi. Balón se odrazil na levou stranu k nabíhajícímu Krejčímu, jehož pumelice jen o několik centimetrů minula vzdálenější tyč. Blízko ke skórování byli Severočeši v samotném závěru první půle. Centr Nováka z rohového kopu propadl až na zadní tyč, kde naskakující Kopic hlavičkoval jen do tyče.

Oba góly tak padly až ve druhé půli. A o oba se postaral někdejší fotbalista Baumitu. Na svůj 140. ligový gól bude Lafata vzpomínat ještě dlouho. Centr Dočkala z pravé strany nemířil přesně, tak se do něj pražský útočník opřel nůžkami a trefil famózně pod břevno. Druhý gól přidal Lafata dvacet minut před koncem a Sparta se tak po výhře 2:0 bodově dotáhla na Slavii.

Reklama

Související témata: