Hlavní obsah

Sparta - Jablonec 2:0Lafatovy parádní nůžky odstřihly černou sérii, Sparta se tak dotáhla na Slavii

MinutaMin. Tým Hráč Akce
61. Lafata 1 : 0
70. Lafata 2 : 0
Záznam online reportáže

Praha

Odvetu se Zwolle měli v nohou, sérii dvou ligových porážek v řadě však doslova odstřihli. Fotbalisté Sparty v 6. kole Synot ligy porazili Jablonec 2:0 a dotáhli se tak na vedoucí Slavii. Především díky parádním nůžkám svého kapitána, který pak přidal ještě druhý gól navrch. Nejlepší střelec v historii ligy a bývalý jablonecký hráč David Lafata si tak připsal již svou 140. a 141. branku v nejvyšší soutěži.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Praha David Lafata oslavuje s Ladislavem Krejčím svůj první gól proti Jablonci.

Článek
Fotogalerie

Tři dny po postupu do Evropské ligy přes Zwolle udělal kouč Lavička jedinou změnu proti odvetě. Místo Marečka se do základní sestavy vrátil v pohárech potrestaný Vácha.

Sparta začala aktivně a svižně, do vedení však brzy mohl jít Jablonec. Již v 9. minutě mířil po rohu Pernicův pokus do sítě, ale na brankové čáře ho zastavil právě Vácha, napravit to mohl Doležal, jenže z dorážky prázdnou branku trefit nedokázal. Domácí se k brance soupeře dostávali příliš komplikovaně. A když už jim vyšel nadějný brejk, Vacek ho zakončil neškodnou střelou.

Poprvé se na Letné tleskalo až ve 29. minutě, kdy vydařená kombinace vedla k Dočkalově centru a Lafatově hlavičce, s níž si pozorný Hrubý poradil. Až pět minut před přestávkou si favorit vypracoval první tutovku. Kouč Lavička rychle podal míč na hřiště, aby jeho hráči mohli bleskově rozehrát přímý kop. Jablonec tím opravdu zaskočili, ale Krejčí zakončil jen těsně vedle branky bezmocného Hrubého. V nastavení první půle mohl udeřit pro změnu Jablonec. Novákův centr propadl až na Kopice a ten hlavou trefil tyč!

Sparta na začátku druhé půle útočila - a Jablonec bránil tak soustředěně, že ji do šancí nepouštěl. Navíc stále dokázal sám hrozit, jako třeba Doležalovou hlavičkou po rychle rozehraném rohu.

Letenští ovšem svůj tlak stupňovali, takže se vedení přece jen dočkali. A jak! Rychlá kombinace opět vedla k Dočkalově centru, do něhož se ve vzduchu krásně položil exjablonecký Lafata a efektními nůžkami vystřihl trefu, která bude určitě kandidovat na gól měsíce, možná roku. Chvíli poté mohl po Konatého nabídce vedení zvýšit sám Dočkal, ale pálil těsně vedle.

Uklidňující pojistka tak znovu nesla pečeť made in Lafata. Kadeřábkův centr po další rychle kombinaci doputoval nebezpečně blízko branky a letenský kapitán už věděl, jak míč podruhé poslat do sítě. A mistři vedli o dva góly i po Čížkově brejku, při němž se vyznamenal brankář Bičík. Moulisovu střelu pak znovu zastavila tyč. Jablonec byl nebezpečný až do konce, ale na rozdíl od Sparty nenašel ve svém středu žádného střelce.

Fotbalová Synot liga - 6. kolo:
Sparta Praha - Baumit Jablonec 2:0 (0:0)
Branky: 61. a 70. Lafata. Rozhodčí: Královec - Kordula, Nádvorník. ŽK: Costa, Matějovský - Kopic, F. Novák. Diváci: 6754.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, Kováč, J. Brabec, Costa - Matějovský (78. Mareček), Vácha - Dočkal, Vacek (59. Konaté), L. Krejčí - Lafata (85. Nešpor). Trenér Lavička.
Jablonec: V. Hrubý - Romera, Pernica, Mišůn, F. Novák - Hübschman, Rossi - Kopic (67. Mingazov), M. Pospíšil (75. Moulis), Crnkič (55. Čížek) - Doležal. Trenér Šilhavý.

Reklama

Související témata: