Hlavní obsah

Slavia nachystala slavnostní zápas s Hajdukem Split

Žádné leháro během reprezentační přestávky nemají. Ve středu fotbalisté Slavie odehráli pohárový duel na Žižkově a v sobotu večer je doma v Edenu čeká od 19:00 slavnostní zápas se spřáteleným Hajdukem Split. Fotbalem a doprovodným programem ožije celé okolí stadiónu, již od 13:00 bude otevřena fanzóna na „náměstíčku“ před obchodním centrem Eden.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistický záložník Aldo Baéz během utkání 2. kola Synot ligy s Baníkem Ostrava.

Článek

Přátelství Slavie a chorvatského klubu trvá už přes 100 let. Hajduk Split založili chorvatští studenti v Praze, což připomíná pamětní deska v restauraci U Fleků. Hajduk v úvodu jeho dějin doprovází práce českých trenérů a slávistů. Řada fotbalových termínů v chorvatštině pochází právě z češtiny.

Slavia vrací svému soupeři vzájemný duel z února 2011, kdy ve Splitu v rámci oslav sta let od založení Hajduku vyhrála 2:0. „Tam jsme si utkání jak hráči, tak fanoušci užili. Věříme, že u nás to bude podobné," doufá sportovní ředitel Slavie Karol Kisel, který tehdy dokonce vstřelil jeden z gólů.

Sobotní utkání bude také vrcholem oslav 50 let od založení Odboru přátel. Jedná se o vůbec nejstarší fanouškovskou organizaci v Čechách, která byla založena v roce 1964 a velmi výraznou měrou se podílela na tehdejší záchraně klubu a dnes má několik tisíc členů po celé zemi.

Reklama

Související témata: