Hlavní obsah

Hřebík vybíral posily pečlivě, sehrání může trvat

SCHRUNS (RAKOUSKO)

Hodně práce věnoval během jarní sezony sparťanský kouč Jaroslav Hřebík tomu, aby vysledoval letní posily pro svůj klub. Poprvé ve své kariéře dostal možnost přebudovat mužstvo z fotbalistů, kteří přišli do klubu odjinud, a sám tuší, že jeho výběr potvrdí až čas. Už ale dva zápasy v novém složení na turnaji v Rakousku naznačily obrat k lepšímu, bez ohledu na sobotní prohru.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Kouč Sparty Jaroslav Hřebík

Článek

Když Hřebík zdůvodňoval během rakouského pobytu svůj letní výběr, prohlásil, že takovou možnost ve výběru hráčů ještě nikdy předtím neměl. "Vlastně na všech svých angažmá jsem tým měnil. Jenže rozdíl byl v tom, že jsem snažil připravit pro náš styl fotbalu hráče, kteří už v klubu byli," vysvětil zásadní změnu, která mu během letošního léta pomáhala.

Jedním ze základních kritérií, vedle předpokladů pro Hřebíkův způsob hry, bylo, aby šlo o hráče fotbalově "hladové", prahnoucí po úspěchu. A už dnes je zřejmé, že přinejmenším na to měl dobrý čich: všichni sice hráli ve špičkových českých klubech, ale na mistrovský titul někteří zatím jen marně čekají, o startech v Lize mistrů nemluvě.

Metody výběru hráčů bývají různé.

Hřebík si všiml, že metody výběru hráčů bývají různé. "Pan Mourinho bere k sobě hráče, které si dostatečně prověřil, nebo je měl pod dohledem. Do Villarrealu trenér zase přivádí jen fotbalisty, kteří hrávali v ambiciózních klubech, a přesto jim nic velkého nebylo dopřáno vyhrát. My jsme zase při výběru sledovali mimo jiné i to, zda jsou už připraveni na tak těžké úkoly, které od nich ve Spartě očekáváme," uvedl sparťanský kouč.

Ostatně právě nepřipravenost na mimořádný tlak, který představuje start v dresu nejbohatšího českého klubu, podle něho v minulosti spálila některé vycházející hvězdy. "Je docela dobře možné, že pokud by Jirka Koubský přišel později, nemusel by ji (Spartu) tak rychle opouštět," našel příklad z nedávné minulosti.

I kouč ale tuší, že poskládat nové hráče v celistvý tým může představovat ještě větší problém než sám výběr. Jím vybraná pětice sice patří mezi dlouhodobě uznávané hráče, ale nikdo neví, jak rychle se nováčci sehrají s Poborským, Zelenkou a spol. "Jenže to je riziko, které podstupuje každý trenér, jenž se snaží tým obměnit," odmítl Hřebík obavy z kritiky, kterou by mohly přinést případné soutěžní neúspěchy.

Změny ve složení i v systému potřebují čas

Už při prvním působení na Letné se prý Hřebíkovi potvrdilo, že změny ve složení i v systému potřebují čas. "Sedlo si to v podstatě až po zápase s Bayernem. A třeba to také nemuselo vyjít vůbec," pokrčil rameny při vzpomínce na podzim 2001 a šťastnou bezbrankovou remízu na stadionu bavorského velkoklubu.

Souhra možná ale bude tentokrát rychlejší, než kouč očekává. Rakouské zápasy naznačily, že nadšení nových hráčů může jeho představám pomoci. Přesto trenér naznačil, že změny ještě nejsou zcela u konce. Rád by přivedl jednoho útočníka, v případě odchodu Tomáše Juna by možná musel hledat rovnou dva hráče.

Jednoho útočníka ještě chci

"Jednoho útočníka ještě chci, ale nemusí nikam spěchat," nehodlá zatím komentovat jména, která padají v zákulisí. Nejčastěji jde o Libora Doška (Liberec), Romana Bednáře (Mladá Boleslav) a Zbyňka Pospěcha (Slovácko).

Hřebík ani neprozradil, který z nich by kritériím jeho výběru vyhovoval nejvíce. "Kollera nám nikdo nedá, a tak bude záležet na mnoha okolnostech. I proto jsme sem do Rakouska vzali devatenáctiletého Ondřeje Honku, který by mohl při správném přístupu mnohé nároky plnit. V rezervě a dorostu se mu to často dařilo," snažil se kouč hledat rezervy na Letné.

Mimochodem, podobně se hodlá zařídit i ve chvíli, kdy se někdo z 16-17 členů jeho kádru během náročné podzimní sezony zraní nebo bude v trestu. "Zúžení kádru má svůj význam. Hráči v rezervě musí mít motivaci dostat se do prvního týmu. Některým z nich by nyní prospělo hostování v prvoligových klubech, ale výrazněji prosadit se musí i v druhé lize," naznačil, co si slibuje od odchovanců Šimůnka, Volka, Volešáka, Jarolíma a dalších, kteří se připravují v druholigovém béčku.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články