Hlavní obsah

Baník ustoupil. Fanoušci ruší bojkot, ke koupi vstupenek už nepotřebují rodná čísla

Ostrava

Ostravští fotbaloví ultras se vrátí na domácí zápasy Baníku. Vedení klubu i na jejich nátlak ustoupilo od vyžadování rodného čísla při vstupu na Bazaly a vrátilo se k prodeji lístků před utkáním přímo v pokladnách stadiónu, čímž pominuly dva stěžejní důvody, kvůli kterým aktivně fandící příznivci odmítali navštěvovat domácí zápasy Ostravy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jeden z příznivců prochází kolem obří fotografie fanoušků, kterou na tribunu na Bazalech umístil klub. Příště už by měly být Bazaly opět plné fanoušků.

Článek

Baník zhruba po třech měsících vzdal svou snahu a adresný ticketing nyní začne řídit pouze na základě doporučení fotbalové asociace, která vyžaduje jméno, příjmení a datum narození. K nim si klub z vlastní iniciativy doposud nárokoval i odevzdání rodného čísla.

Baník se opírá o dosavadní závěry expertní komise pro bezpečnost na stadiónech. „Přestože komise prozatím nevydala žádné písemné stanovisko, po jednání s bezpečnostním expertem FAČR Miroslavem Platilem s okamžitou platností rušíme povinnou evidenci rodného čísla při registraci Karty FCB. Rodná čísla byla ze současné databáze vymazána," říká na klubových stránkách předseda představenstva Petr Šafarčík.

„Jde o velmi komplikované téma, ale po bouřlivé diskuzi jsme v rámci expertní skupiny nakonec dospěli k zásadním principům pro zajištění bezpečnosti na fotbalových stadiónech," potvrdil bezpečnostní expert FAČR Miroslav Platil. „Patří sem změna legislativy, snímání biometrických prvků na stadiónu a adresný ticketing. Všechny tyto podmínky by se měly stát součástí licenčního manuálu a tím pádem také podmínkou pro udělení prvoligové licence na příští sezónu. I v návaznosti na dosavadní zkušenosti Baníku Ostrava nebude FAČR v rámci adresného ticketingu vyžadovat rodné číslo," dodal Platil.

Ve Vítkovicích má být maximálně bezpečno

Do normálu se vrací režim předprodeje lístků, které od této sezóny při domácích utkání Baníku nebyly dvě hodiny před zápasem na Bazalech k dostání. "Na Bazalech budou v den utkání otevřeny tři pokladny, kde bude možné si koupit vstupenku na občanský či jiný identifikační průkaz v den utkání až do konce prvního poločasu," uvedl mluvčí klubu Jaroslav Baďura.

"Baník je již nyní díky přípravě a zavádění adresného ticketingu v předstihu před ostatními kluby, které to vše ještě čeká. Přestěhováním na Městský stadión ve Vítkovicích se pak staneme jakousi vlajkovou lodí mezi kluby, která zajistí nejen komfortní, ale také maximálně bezpečné fotbalové prostředí," tvrdí Šafarčík.

Nesrozumitelný a složitý prodej vstupenek spojený s bojkotem ultras vzal v úvodu sezóny Baníku několik tisíc diváků. První zápas s Teplicemi vidělo jen 3811 diváků, což byla druhá nejnižší návštěva na prvním domácím utkání Baníku v sezóně za posledních 39 let.

Reklama

Související témata: