Hlavní obsah

Projevy rasismu na stadiónech musí řešit sudí

PRAHA

Rasistické výkřiky z hledišť českých fotbalových stadiónů nejsou žádnou novinkou. Sobotní urážky, kterými sparťanští 'fanoušci' častovali brazilského forvarda Slavie Adauta, však byly poslední kapkou. "Je to daleko za mezí tolerantnosti a nebylo to poprvé," odůvodnil mluvčí Slavie Jiří Vrba stížnost, kterou klub adresoval disciplinární komisi.

Foto: Archiv

Rasistické projevy fotbalových "fandů" netrápí jen domácí stadióny.

Článek

"Evropská fotbalová unie (UEFA) proti tomu intenzivně bojuje a u nás? Neděje se nic. Proto jsme se rozhodli učinit tento krok. Svaz má rozsáhlý aparát, který to musí řešit," dodal Vrba.

Disciplinární komise ČMFS na svém pravidelném čtvrtečním zasedání bude posuzovat zápis utkání od hlavního rozhodčího i delegáta a na základě podkladů se rozhodne, zda zahájí disciplinární řízení.

"Pokud bude řízení zahájeno, proběhne následující čtvrtek, tedy 22. dubna. V té době by už bylo i jasno v tom, koho bychom si předvolali," řekl Novinkám předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi.

Pokuty nic neřeší

Utkání jsou v rukou sudích, ti mají největší pravomoci i v těchto záležitostech. Arbitr má několik možností, jak rasistické excesy v hledišti utišit. Může hru přerušit a žádat pořadatele o nápravu situace, v případě pokračování takového chování může zápas ukončit.

Tento způsob je podle Károlyiho v podstatě jediný správný. "Nemá cenu udělovat pořadatelům pokuty, to je pouze samoúčelné řešení s minimálním výchovným efektem," míní šéf disciplinární komise.

V českých luzích a hájích tento instrument hlavní rozhodčí opomíjejí. Ostatně, o jejich zavřených očích tváří v tvář tomuto problému svědčí také to, že v zápise o utkání často alespoň zmínka o rasistických projevech zcela chybí.

Záleží na intezitě jednání

"V těchto případech je třeba rozlišovat intenzitu takového jednání. Pokud se jednalo jen o ojedinělý výkřik, je pravda, že rozhodčí tomuto jednání někdy pozornost nevěnovali. Na druhou stranu disciplinární komise už v minulosti podobné případy řešila a vyvodila z nich závěry," vysvětlil Károlyi. "Pokud ale míra těchto projevů překročí určitou hranici, tak jako tomu bylo během pražského derby, je jasné, že se v zápisu tato skutečnost objeví," dodal.

To potvrzuje i postup slovenského sudího Luboše Micheľa, který nezůstal k chování diváků netečný a do zápisu jej uvedl. Potvrdil tak vysoce profesionální dojem, který zanechal i svým rozhodováním na trávníku. Ne nadarmo patří ke špičce mezinárodních arbitrů. Ukončením zápasu ale nepohrozil, neboť se mu líbila rychlá reakce pořadatele.

Disciplinární komise ČMFS už v tomto ohledu jednala s komisí rozhodčích. "Požádali jsme jejího předsedu Brabce, aby na semináři komise, konaném 22. dubna, rozhodčí instruoval o možnostech, kterými mohou na podobné skutečnosti reagovat," uzavřel Károlyi.

Reklama