Hlavní obsah

Na šéfa fotbalu asi čtyři adepti

PRAHA

O funkci předsedy ČMFS se mohou ucházet na říjnové valné hromadě i čtyři kandidáti. V platnosti zůstávají kandidatury Ivana Haška a Vlastimila Košťála. K nim přibude Jaroslav Míl a do hry se může vrátit také Pavel Mokrý.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Ivan Hašek má největší podporu veřejnosti, ale na červnové valné hromadě se dostal do patové situace. Výrazná část delegátů z Čech mu vytýká spojenectví s kontroverzním olomouckým manažerem Jiřím Kubíčkem, který mu ale zajistil větší podporu na Moravě. V Čechách mu hlasy shání i Jan Prášil, potrestaný rokem zákazu činnosti v souvislosti s úplatkářskými aférami za vulgarismy vůči rozhodčí Dagmar Damkové.

Kdo by se měl stát předsedou ČMFS?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Kubíček se spojil s Haškem a poté jednal s Mílem, protože především nechce ve funkci předsedy Vlastimila Košťála, který se navíc rozhodl dát podnět disciplinární komisi pro znevážení jména ČMFS. Toho se měl dopustit Kubíček svými výroky pro média o ztracené více než stovce miliónů korun z peněz, které česká reprezentace vydělala na EURO 2004.

Kubíček vysvětlení nepřijal

Kubíček vysvětlení, kde zmíněné peníze skončily, nepřijal, ale výkonný výbor jej přehlasoval v poměru 10:1 a schválil rozpočet na rok 2005. Další kolo vysvětlování, kde je asi 116 mil. korun, absolvují členové výkonného výboru koncem července na mimořádném zasedání. Košťál zřejmě nezíská potřebnou podporu na Moravě.

Podle informací Práva by mohlo v této souvislosti dojít k dohodě s Pavlem Mokrým, který by se vrátil do hry o předsedu. "Mělo by to smysl jen tehdy, pokud bych získal masivní podporu v české komoře. Do valné hromady je zatím daleko, takže tuto otázku momentálně neřeším," řekl Právu Mokrý.

Košťál by údajně přenechal svoje hlasy v Čechách Mokrému a kandidoval na místopředsedu za Čechy, kde jsou zatím pražský šéf Václav Chvála a Košťálův spojenec Ladislav Malý, jehož schopností by bylo využito v jiné funkci. S Mokrým by se pak Košťál jako první místopředseda dohodl na rozdělení kompetencí. "Zatím analyzuji situaci. V tuto chvíli to jsou pouze spekulace," uvedl Košťál.

Míl zatím sbírá informace

Nový kandidát Jaroslav Míl zatím sbírá informace a jedná se zástupci okresů a krajů. "Chtěl bych sjednotit názorové proudy a hledat optimální řešení pro fotbal a vylepšení jeho image. Bořit je jednoduché. Po třech neúspěšných volbách přišel čas tvořit," řekl Právu Míl. Pokud by však došlo skutečně ke spojení Mokrého s Košťálem, byť v opačném gardu oproti původním předpokladům z dubna tohoto roku, pak by mělo velkou šanci na úspěch.

"Funkce předsedy svazu je zbytečně démonizovaná. Má pouze jeden hlas, a proto záleží na složení výkonného výboru," konstatoval stávající šéf svazu Jan Obst. Jinými slovy, pokud nebude mít nový předseda většinu ve výkonném výboru, nemá šanci cokoliv prosadit, pokud proti němu bude většina. Konečně, přesně k téhle situaci ve výkonném výboru v posledních dvou letech docházelo velmi často.

Moravané se spojili s Chválou a Severýnem, takže Obst, Vacek, Košťál, Hadraba a Leška neměli šanci. Pokud by i v novém výkonném výboru proti sobě stály dvě skupiny a partikulární zájmy převýší fotbalové, pak se situace v českém fotbale nikam nepohne a bude pokračovat chaos jako dosud.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice