Hlavní obsah

Z marastu nás vyvede Tobiáš, rozhodl příbramský boss Starka

Pavel Tobiáš je novým trenérem fotbalistů Příbrami, kteří mají na kontě pouhé dva body a dosud v Synot lize nevyhráli. Klubový boss Jaroslav Starka po pěti prohrách v řadě už v sobotu odvolal Petra Čuhela a v pondělí dopoledne jako nového šéfa lavičky středočeského klubu představil devětapadesátiletého rodáka z Českých Budějovic.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Nový trenér fotbalistů Příbrami Pavel Tobiáš.

Článek
Fotogalerie

„Ač mám k Petru Čuhelovi mimořádný vztah, něco se muselo stát. Když dostaneme za čtrnáct minut čtyři branky, je něco špatně. Pavel Tobiáš klub zná, vedl dobře naši akademii. Věřím, že Příbram vyvede z marastu. Nepřichází ve snadné situaci, ale nepochybuji, že půjde o impuls a mužstvo začne hrát lepší fotbal," komentoval trenérskou rošádu Jaroslav Starka.

Tobiáš v minulosti v nejvyšší soutěži vedl České Budějovice, Slavii, Brno či právě Příbram, kde od roku 2010 pracoval jako šéftrenér mládeže. „Jestliže se můj klub dostal do problémů a vedení vyhodnotilo, že já na pozici trenéra představuji nejlepší variantu, nebyl důvod se dlouze rozhodovat. Byla by obrovská škoda ohrožovat první ligu," prohlásil Tobiáš.

V klubu bude dál pracovat i jako šéftrenér mládeže. „Stejně jsem byl na stadiónu od rána do večera. Když člověk úkoly dobře rozplánuje, lze vše zvládnout. Jistě, fotbal mě nyní bude stát více času a úsilí, ale budu kolem sebe mít mladé lidi, jimž hodně důvěřuji," komentoval situaci Tobiáš. Na pozici asistentů si vybral Daniela Huňu, bývalého kanonýra Středočechů, a syna Kamila Tobiáše. „Záměrně jsem si vybral dva mladé asistenty. Jsou ambiciózní a věřím, že mi pomohou zvednout náladu v kabině. Jde totiž o vítězné typy," vysvětloval Tobiáš.

Tobiáš: Je potřeba zapracovat na sebevědomí a defenzivě

Zapracovat na psychickém rozpoložení mužstva považuje za klíčový úkol. „Hlavní je změnit myšlení hráčů, aby některé okamžiky nepůsobily více jak trapným dojmem," vykládal nový příbramský trenér. „Měli jsme těžký los, ale první čtyři kola jsme zvládli herně dobře. V Liberci či doma s Plzní byl náš výkon velice dobrý. Jenže v zápase s Bohemians 1905, který jsme ztratili, se vše zlomilo k horšímu. Mužstvo si přestalo věřit," přitakával Starka.

Tobiáš své nové svěřence viděl živě ve všech domácích zápasech a duely na hřištích soupeřů většinou u televizní obrazovky. „Jednak je třeba zapracovat na emocích, na sebevědomí. A pak na defenzivě, protože není možné, abychom inkasovali tolik laciných branek," vytkl si jasný úkol Tobiáš.

Do nejvyšší soutěže se vrací po pětileté pauze po odvolání z Českých Budějovic. „Šlo o přestávku v lize dospělých, ale trénoval jsem ligový dorost v Příbrami a tu práci vůbec nerozlišoval. Nic jsem nešidil. Trénovali jsme stejně jako muži, intenzita byla možná ještě vyšší. S praxí nebudu mít problém. Nepřicházím prostě jako neznámá postava," usmál se Tobiáš, jehož hned na úvod čekají veledůležité bitvy s Jihlavou, Českými Budějovicemi a Hradcem Králové. „Dvakrát hrajeme venku, takže můžeme jen získat. Navíc jsem kolikrát v minulosti zažil, že jsme utkání označované jako klíčové nezvládli a následně jsme porazili třeba Spartu," nedělal si těžkou hlavou nový příbramský trenér.

Dočkají se fotbalisté Příbrami prvního vítězství v příštím ligovém kole na hřišti Jihlavy?
Ano
24,9 %
Ne
75,1 %
Celkem hlasovalo 973 čtenářů.

Reklama

Související témata: