Hlavní obsah

Zvednout sebevědomí a defenzivu, vytkl si cíl na cestě k záchraně Tobiáš

Příbram

Šéfoval příbramské akademii a dirigoval ligový dorost středočeského mužstva. Od pondělí je ale Pavel Tobiáš ve středočeském městě navíc i hlavním trenérem zdejších prvoligových fotbalistů. Ti jsou v nejvyšší soutěži jako jediní bez výhry a s osmnácti inkasovanými brankami se „pyšní" nejhorší defenzivou. „Neváhal jsem ani vteřinu. Příbram považuji za svůj klub," říká devětapadesátiletý trenér, že byl okamžitě připravený pomoci k obratu zoufalé situace.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Nový příbramský kouč Pavel Tobiáš na pondělní tiskové konferenci.

Článek
Fotogalerie

Do nejvyšší soutěže se vracíte po pěti letech. Přemýšlel jste dlouho nad nabídkou Jaroslava Starky ujmout se pozice hlavního trenéra v příbramském klubu?

Jestliže vedení vyhodnotilo, že jde o nejlepší variantu, neváhal jsem. Byla by obrovská škoda ohrožovat v městě první ligu.

Od roku 2010 jste v klubu pracoval jako šéftrenér mládeže. Budete danou pozici zastávat i nadále?

Ano. Stejně jsem byl na stadiónu od rána do večera. Když člověk úkoly dobře rozplánuje, lze vše zvládnout. Jistě, fotbal mě nyní bude stát více času a úsilí, ale budu kolem sebe mít jako asistenty mladé lidi, jimž hodně důvěřuji. Daniel Huňa i Kamil Tobiáš mají sice dosud zkušenosti spíše jako hráči, ale jsou hodně ambiciózní a jde o vítězné typy. Věřím, že mi pomohou psychicky zvednout kabinu.

Bude pro vás pět let mimo nejvyšší soutěž výhodou?

Šlo o přestávku v lize dospělých, ale trénoval jsem ligový dorost v Příbrami a tu práci vůbec nerozlišoval. Nic jsem nešidil. Trénovali jsme stejně jako muži, intenzita byla možná ještě vyšší. S praxí nebudu mít problém. Nepřicházím prostě jako neznámá postava.

Co bude vaším prvotním úkolem?

Zvednout psychiku. Musíme stabilizovat mužstvo z hlediska sebevědomí. Některé okamžiky působily více jak trapným dojmem. A pak je potřeba zapracovat na defenzivě, vyvarovat se laciných branek.

Je zoufalá defenziva tím největším problémem vašeho mužstva?

Za poslední čtyři utkání jsme inkasovali patnáct branek, což je hrozné číslo. Vždy dostaneme laciný gól v okamžiku, kdy se zápas láme. To se nesmí stávat. Vždyť poslední utkání proti Jablonci jsme hráli sedmdesát minut velice slušně, jenže pak byl celý výkon znehodnocen během patnácti minut.

Lze očekávat s ohledem na vaši dokonalou znalost mládežnických týmů zařazení mladíků do sestavy příbramského áčka?

Nechci používat veliká slova. Není doba na velké zkoušení. Je třeba využít kádr, který prokázal v úvodních třech kolech, že je schopný hrát velmi důstojnou roli. Hráči se proti Plzni, Liberci či Spartě prosazovali a prezentovali slušně. Na to chceme navázat. A postupně zapracovat mladé hráče. Máme v klubu jedenáct mládežnických reprezentantů, takže kdo jiný by měl být pro první tým oživením.

V nejbližších dvou duelech se představíte na hřišti soupeřů. Jedete do Jihlavy, pak do Českých Budějovic. A následně přivítáte Hradec Králové, což jsou ve všech případech kluby, s nimiž bojujete u dna tabulky. Jde o hodně prekérní start?

Hledím na situaci pozitivně. V zápasech venku můžeme jenom získat, posílit sebevědomí. Pokud uspějeme, půjde o obrovský krok vpřed. Ale podle zkušenosti z minulých angažmá v první lize vím, že mnohdy jsme utkání označované jako klíčové nezvládli, a pak jsme porazili Spartu. Já prostě nepochybuji, že ligu, která do Příbrami rozhodně patří, zachráníme.

Dočkají se fotbalisté Příbrami prvního vítězství v příštím ligovém kole na hřišti Jihlavy?
Ano
24,9 %
Ne
75,1 %
Celkem hlasovalo 973 čtenářů.

Reklama

Související témata: