Hlavní obsah

Slavia prohrála i vršovické derby. Ztratil také Jablonec, Došek přispěl hattrickem k demolici Dukly

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Slavie a Jablonce nevyužili v osmém kole Synot ligy šanci alespoň dočasně sesadit z čela tabulky Plzeň. Sešívaní prohráli ve vršovickém derby v Ďolíčku s Bohemians Praha 1905 0:2. Jablonec doma uhrál jen bezbrankovou remízu, přitom hrál proti Českým Budějovicím tři čtvrtiny zápasu v početní převaze, a na vedoucí Plzeň se tak jen bodově dotáhl. To se povedlo i aktuálně druhému Slovácku, které i díky hattricku Libora Doška rozstřílelo Duklu 5:1. Trenér Pavel Tobiáš při své obnovené premiéře na lavičce Příbrami slavil výhru v Jihlavě 1:0. Stejným skóre zvítězilo Brno nad Libercem. Kolo uzavřou nedělní zápasy Plzně s Ostravou a Sparty s Hradcem Králové.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Bohemians Praha 1905 a trenér Roman Pivarník oslavují vítězství po utkání 8. kola Synot ligy proti Slavii.

Článek
Fotogalerie

Slavii po skvělém vstupu do ligové sezóny jakoby docházel dech. V Ďolíčku, kde před zápasem oba týmy spolu s Vladimírem Šmicrem a hercem Ivanem Trojanem vyjádřili transparentem podporu záchrany legendárního stadiónu, už utrpěla třetí porážku za sebou a spadla na osmé místo.

Klokani, kteří do soboty získali na svém stadiónu v sezóně jediný bod, měli celý zápas navrch. Velký tlak a řadu šancí však nedokázali dlouho využít, pomohla jim až velmi přísná penalta, kterou s notnou dávkou štěstí po hodině hry proměnil Josef Jindřišek a záhy pečetil výhru parádní ranou Ivan Lietava.

Zmar Slavie dokonalo vyloučení Milana Nitrianského. Klokani si tak čtvrtou výhru v sezóně už nenechali ujít, v tabulce poskočili už na šesté místo.

Dukla dostala na Slovácku bůra

Pražská Dukla potřetí za sebou nebodovala, když na hřišti Slovácka zažila katastrofální začátek zápasu. Kanonýr Libor Došek jí během prvních pěti minut stihl dát hned dva góly. A obzvlášť druhý, při němž z dálky parádně poslal míč o břevno do brány, byl parádní.

Na další branku Milana Kerbra sice odpověděl snížením na 1:3 Francouz Jean-David Beaguel, ale po přestávce nejprve završil hattrick Došek a na 5:1 uzavřel bývalý hráč Dukly Luboš Kalouda. Slovácko porazilo Duklu poprvé po pěti zápasech, doma slaví celkově čtvtou výhru za sebou a za vedoucí Plzní zaostává jen o skóre, Západočeši ale mají nedělní zápas k dobru.

Po vysoké výhře nad Příbramí z minulého kola si dělal zálusk na další výhru proti nováčkovi z Českých Budějovic ambiciózní Jablonec. Nahrál mu navíc fakt, že už po čtvrt hodině dostal druhou žlutou kartu a následně červenou hostující Jan Vošahlík, jenže Severočeši v domácím prostředí dlouhou přesilovku nevyužili a berou tak jen bod za bezgólovou remízu.

Tobiáš slavil vítěznou premiéru

Zkušenému kouči Pavlu Tobiášovi se povedl návrat na lavičku Příbrami na výbornou. Hned na první pokus, poté co ve funkci vystřídal odvolaného Petra Čuhela, vybojoval pro svůj tým premiérovou výhru v sezóně. Těsné vítězství 1:0 v Jihlavě zařídil po hodině hry Jakub Řezníček.

Příbram vyhrála venku po 17 měsících a 23 zápasech. Jihlava zato nepotvrdila výhru z Hradce Králové z minulého kola, v němž ukončila séri sedmi zápasů bez vítězství.

Liberec po kanonádě proti Baníku a skvělém představení proti Plzni tentokrát svůj vzestup nepotvrdil. V Brně nedokázal skórovat a prohrál 0:1 brankou z desáté minuty po hlavičce Jana Sýkory, jenž ve Zbrojovce hostuje ze Sparty. Slovan má tak na svém kontě stále jedinou výhru.

Program 8. kola první fotbalové ligy:
Pátek
Ml. Boleslav - Teplice 3:0
Sobota
Jihlava - Příbram 0:1
Branka: 63. Řezníček
Slovácko - Dukla 5:1
Branky: 2., 5., 54. Došek, 23. Kerbr, 71. Kalouda - 31. Beauguel
Brno - Liberec 1:0
Branka: 10. Sýkora
Jablonec - Č. Budějovice 0:0
Bohemians 1905 - Slavia 2:0
Branky: 60. Jindřišek (z pen.), 77. Lietava
Neděle:
15:45, Plzeň - Ostrava
17:00, Sparta - Hr. Králové

Reklama