Hlavní obsah

Přinutil klokany hrát náročný fotbal, teď Pivarník počítá body a slibuje: Budeme ještě lepší!

Praha

Na jaře se třásli o ligové přežití do poslední minuty, v dosavadním průběhu ligového podzimu ovšem prožívají fotbalisté Bohemians doslova zázračnou proměnu. Navzdory pokračujícím dohadům a nejistotě kolem jejich domácího stadiónu schraňují pod novým trenérem Romanem Pivarníkem přičinlivě body a tabulkou šplhají vzhůru. Po výhře v derby nad Slavií už na šestou příčku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Bohemians Praha 1905 a trenér Roman Pivarník oslavují vítězství po utkání 8. kola Synot ligy proti Slavii.

Článek
Fotogalerie

Před nástupem do nového angažmá jste se netajil obavami ze smrtícího koktejlu, který vám los na úvod podzimu nachystal. Po osmi kolech ovšem máte na kontě třináct bodů, takže musíte být sám překvapený vydařeným startem...

To tedy jsem, protože podobný bodový zisk jsem vzhledem k losu nečekal. A nepočítal s ním asi nikdo. Úvod podzimu jsme měli hodně těžký, neboť jsme hostili Spartu a Jablonec, hráli na Slovácku, pak přišla dvě pražská derby... Proto jsem rád, že jsme si už po osmi kolech vytvořili bodovou nadstavbu, která nám umožní dál pracovat. A ještě tvrdším způsobem, než dosud.

Ale vždyť hodně tvrdě pracujete, což vaši svěřenci unissono potvrzují...

Náročný fotbal, který na hráčích vyžaduji, přináší výsledky. A tvrdá práce rovněž, což je také důležité. Moji svěřenci vidí, že má smysl a vyplácí se. Už přípravu jsme měli hodně náročnou a po vyladění formy ji teď zúročujeme. Třeba právě v posledním derby se Slavií se ukázalo, jak jsme skvěle kondičně připraveni, protože jsme šli od první do poslední minuty za výhrou.

Takže jste ani po seriálu zahozených šancí nepochyboval, že vršovického protivníka udoláte a vítězný gól dáte?

Pochybnosti má člověk vždycky. O půli jsem se ale s hráči bavil o tom, že když budou pokračovat ve stejném tempu a způsobu hry, přijdou další množnosti a nakonec i góly, což se potvrdilo.

Nevypadáte, že by vás proměna vašich klokanů překvapovala...

Překvapila mě trpělivost, kterou jsem na svých hráčích viděl. Neproměňovali jsme sice šance, ale panice nepropadli a šli tvrdě za svým. I to je pozitivní zjištění. Stejně jako zlepšující se defenzíva... V úvodu podzimu jsme inkasovali nejvíc gólů ze všech mužstev, teď jsme poslední dva zápasy odehráli s nulou.

Fotbal, který předvádíte, je ale určitě pozitivním zjištěním také.

A to jsem přesvědčen, že jsme schopni se dál zlepšovat. Hrajeme náročný nátlakový fotbal, založený na presinku a pohybu všech hráčů, které nutím neustále běhat. V derby na Julisce jsme přehráli Duklu, která je svým kombinačním fotbalem hodně silná. A stejně tak jsme uspěli se Slavií, neboť všichni hráči plnili pokyny na sto procent. V organizaci hry, rychlém přechodu do útoku, kombinačních akcích, vytvářených šancích, v tom všem jsme dominovali.

Možná i proto, že šlo o sousedské derby a navíc i o bitvu o záchranu Ďolíčku...

Pochopitelně že to svou roli sehrávalo. Dokonce tak velikou, že jsem se až obával, aby hráči nebyli příliš přemotivovaní. Nakonec se ukázalo, že i motivaci jsme ukočírovali do správných mezí.

Do vašeho kádru až obdivuhodně zapadl kolumbijský legionář Mosquera. Přitom v minulosti se zahraniční akvizice s výjimkou slovenských fotbalistů v kádru klokanů nikdy neuchytily. Kde jste Mosqueru vůbec objevil?

Dostal jsem výborný tip od známých manažerů, které mám ve Španělsku. Prohlédl jsem si ho nejprve na videu, pozval ho na přípravu, nechal ho v kádru po tři týdny a pak rozhodl, že v Bohemians zůstane.

Čím vás přesvědčil?

Přišel nachystaný a fyzicky dobře připravený, protože trénoval sám, což nebývá u hráčů vesměs zvykem. Zvládl tréninkové dávky, jež jsem mu naordinoval, a navíc na sobě dál pracuje. A tvrdě a dokonce i po trénincích mužstva. Je si totiž vědom rozdílů mezi fyzickým pojetím praktikovaným v Čechách a fotbalem hraným ve Španělsku.

Asi si pochvalujete, že jste si ho v Ďolíčku ponechal. Vždyť po derby byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu...

Svou hrou a pojetím je pro nás skutečně přínosem. Neumí sice jazyk, protože ani angličtinu neovládá, takže mu musím kreslit všechno na tabuli a vysvětlovat u videa, ale je zkušený, fotbalově hodně vnímavý a navíc se chce učit, což je také velké plus.

Však mu také vyprodaný Ďolíček po výhře nad Slavií nadšeně aplaudoval. Stejně jako celému mužstvu vašich klokanů...

Ocenění diváků bylo nejkrásnější odměnou, protože pro ně se přece fotbal hraje. A my Ďolíček zase vyprodali a vysloužili si aplaus. Nejen proto, že jsme derby zvládli výsledkově i herně, ale i proto, že jdeme svou cestou, která přináší výsledky. I proto si teď můžeme společně s našimi fanoušky opakovat: Není přece možné, aby něco takového jako Ďolíček neexistovalo.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 70 : 24 72
2 Sparta 30 57 : 20 67
3 Jablonec 30 58 : 22 64
4 Ml. Boleslav 30 43 : 34 46
5 Příbram 30 40 : 45 43
6 Dukla 30 34 : 40 41
7 Teplice 30 41 : 37 38
8 Bohemians 30 35 : 41 38
9 Slovácko 30 43 : 46 37
10 Jihlava 30 33 : 38 36
11 Slavia 30 40 : 45 34
12 Liberec 30 39 : 43 33
13 Ostrava 30 23 : 41 33
14 Brno 30 34 : 45 33
15 Hradec Králové 30 26 : 52 25
16 Č. Budějovice 30 29 : 72 22

Reklama