Hlavní obsah

Řebíček se Slavie nezbavil, sešívané bude vlastnit s majitelem stadiónu

dos, vap, jisČTKSport.cz
Aktualizováno

Ve fotbalové Slavii Praha se po zhruba třech letech mění vlastnická struktura. Alespoň zčásti. Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček měl prodat Slavii společnosti kladenského advokáta Václava Slavíčka Vinet, která již vlastní stadión v pražském Edenu. Jenže tiskový mluvčí Slavie Jiří Vrba později informace upřesnil s tím, že sedmačtyřicetiletý Řebíček se sešívaných až tak úplně nezříká a nakonec dojde k fúzi společností vlastnících klub a stadión. Rozporuplné informace přicházejí jen pár dnů před tradičním derby se Spartou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Představitel Slavie Aleš Řebíček

Článek

Ještě ve středu dopoledne to přitom vypadalo, že kontroverzní podnikatel se chce Slavie zbavit. "Prodávám Slavii společnosti Vinet pana Slavíčka a investora pana Karla Pražáka," citoval server lidovky.cz Řebíčka.

"Od okamžiku, kdy funguje Slavia na tomto stadiónu, panuje napětí mezi klubem a vlastníkem stadiónu, ve finále to eskalovalo až ve výpověď nájemní smlouvy. Fúze je jediné řešení," snažil se odpoledne upřesnit mluvčí Slavie Jiří Vrba. "Není to úplně tak, že Řebíček prodává Slavii, tak úplně to není. Vznikne nová společnost, která bude spravovat jak Slavii, tak stadión," dodal.

V současné době jednání vrcholí a upřesňují se podmínky. "O vzájemném spojení stadiónu v Edenu a fotbalového klubu Slavia Praha dohoda existuje, ale je podmíněna řadou okolností, o kterých se ještě jedná," uvedl v tiskové zprávě Slavíček.

Chystané změny poněkud zaskočily trenéra Miroslava Beránka. "Pro mě je to informace stará asi 15 minut, takovými věcmi se nezabývám. Doufám, že během dneška dostanu patřičné informace, zítra s nimi stručně seznámím hráče. A pak budu klást důraz, aby to šlo mimo nás," reagoval Beránek na tiskové konferenci před víkendovým derby se Spartou. "Hráči jsou zodpovědní za přípravu, trénink a výkon na hřišti, majetkové věci jsou záležitostí vedení klubu," podotkl kouč dále.

Sedmačtyřicetiletý Řebíček, který vedl ministerstvo dopravy v letech 2006 až 2009, získal Slavii v srpnu 2011 v době, kdy byl klub ve velké finanční krizi a hrozila mu ztráta licence. Od investiční skupiny Natland Group odkoupil její sedmdesátiprocentní podíl za nezveřejněnou částku a získal 98 procent akcií. Peníze na nákup Slavie Řebíček podle svého vyjádření získal prodejem podílu ve stavební a dopravní firmě Viamont za 750 miliónů korun.

Přehled dosavadních většinových majitelů fotbalového klubu Slavia (podle dostupných údajů):
1991-1993 - Americký podnikatel českého původu Boris Korbel.
Červen - prosinec 1993 - Fotbalový oddíl Slavia
1994-1997 - Více akcionářů bez většinového majitele, například První privatizační fond (PPF), Fotbalový oddíl Slavia, společnosti WIKA, Benzina, Česká pojišťovna a další
1997-2006 - Britská investiční společnost ENIC
2006-2011 - Tehdejší šéfové klubu, generální ředitel Petr Doležal a člen představenstva akciové společnosti Tomáš Rosen
2011 - Antonín Franc (podle deníku Mladá fronta DNES se jedná o bývalého řidiče exšéfa fotbalového svazu Františka Chvalovského a kontroverzního podnikatele Petra Sisáka, který byl podle tehdejších spekulací tisku pravděpodobně skutečným vlastníkem Slavie)
Květen - srpen 2011 - Investiční a finanční společnost Natland Group.
Srpen 2011 - září 2014 - Bývalý ministr dopravy a dosavadní spolumajitel Aleš Řebíček (ministrem 2006 až 2009)
Od září 2014 - Společnost Vinet, vlastník stadionu v Edenu, a Aleš Řebíček

O prodeji klubu Řebíček uvažuje delší dobu. Údajně jednal s ruským podnikatelem Dmitrijem Romaněnkem a spekulovalo se i o zájmu CSKA Moskva. Nakonec by však klub měla získat společnost Vinet, která již vlastní stadión v Edenu. V jejím čele stojí kladenský advokát Václav Slavíček, jenž stadión koupil v roce 2012.

Podle tehdejších informací Hospodářských novin ho získal pro svého klienta Karla Pražáka, který má blízko ke společnosti PPF Petra Kellnera. To však PPF i Slavíček důrazně popřeli. "Absolutně vylučuji, že by za mnou někdo stál. Pana Pražáka ani neznám," uvedl Slavíček.

Přinese změna Slavii větší stabilitu a klid, než zažívala v minulých letech?
Ano
23,9 %
Ne
76,1 %
Celkem hlasovalo 4279 čtenářů.

Reklama

Související témata: