Hlavní obsah

Dávali si dostaveníčko až na Novém Zélandu. Kamarády Lavičku a Beránka teď rozdělí derby

Praha

Derby je zase rozdělí. Ale jen na devadesát minut. Tak jako v dobách aktivní kariéry, tak jako v prestižních duelech, kdy už své týmy vedli jako trenéři. Slávista Miroslav Beránek a sparťan Vítězslav Lavička budou v sobotu večer stát v Edenu proti sobě. Nic to však nezmění na tom, že jsou kamarády, kteří se uznávají a respektují navzdory největší rivalitě, jaká v českém fotbale může být.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistický trenér Miroslav Beránek slaví s fanoušky výhru nad Plzní.

Článek

Jeden má za sebou angažmá v Kazachstánu, druhý strávil část trenérské kariéry v Austrálii. „Přesto jsme byli stále ve spojení, korespondence mezi námi probíhala. Uznáváme se, jsme s Víťou kamarádi," ujišťuje Miroslav Beránek.

„Je to přesně tak, jak Mirek říká. Respektujeme se už od doby, kdy jsme proti sobě v derby nastupovali. Přátelské vztahy mám i s dalšími členy jeho realizačního týmu," potvrzuje Vítězslav Lavička.

„Vzpomínám si, že se Sydney jsme jednou letěli hrát také na Nový Zéland, kde byla na dlouhodobém pobytu jeho dcera. A tak mi Mirek esemeskou avizoval, že se přijde na náš zápas podívat," usmívá se letenský kouč.

Beránek měl ve finále poháru navrch

Jeho Sparta je před sobotním derby jasným favoritem. „Ale třeba před dvanácti lety jsem Víťu ve finále poháru porazil," může Beránek kolegu popíchnout.

Tehdy na Strahově hájil sparťanskou branku mladý Petr Čech, ale Tomáš Došek mu dal dvě branky a po korekci Jiřího Novotného bral za výhru 2:1 trofej Beránkův tým sešívaných.

To je vzpomínka, která už stojí za pomstu. S tím ale nechoďte na Lavičku... „Derby pro mě nikdy nejsou otázkou pomsty. Je to sváteční zápas, který pro každého z jeho aktérů představuje enormní motivaci. Necítím chuť se pomstít, těším se na velký zápas," ujišťuje letenský kouč.

Ani jeho protějšek se na staré zápasy neohlíží. „Pamatuji i derby před dvaceti lety, ale to všechno je už pryč, historie. Nechci se vracet k méně šťastným zážitkům z derby, ale ani k těm šťastným. Zabývám se jen přítomností," zdůrazňuje Beránek.

Určující jsou poslední zápasy rivala

Oba trenéři se dobře znají, a tak lze předpokládat, že tomu druhému tak trochu vidí do hlavy, co na derby chystá.

„To bych se neodvážil tvrdit, i když se známe léta. Mirek byl poctivý pracovitý obránce, který dokázal podpořit ofenzívu. To se teď také projevuje na hře Slavie. Spíš se však snažíme něco vypozorovat z jejich posledních zápasů - a na to naše mužstvo připravit," přemítá Lavička.

Nechce zacházet do větších detailů, jaké to je, když mužstvo soupeře vede kamarád. „Mirek je charakterní člověk, velmi úspěšný trenér. Slavia udělala nejlepší krok, jaký mohla, že ho angažovala," řekne jen Lavička.

Zápas Slavia - Sparta se hraje v sobotu od 18:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Kdo vyhraje tradiční fotbalové derby pražských S?
Sparta
56,7 %
Slavia
32,8 %
Utkání skončí smírně
10,5 %
Celkem hlasovalo 12435 čtenářů.

Reklama

Související témata: