Hlavní obsah

Grafika: Statistická horečka před derby pražských „S“

Praha

Největší, nejsledovanější, nejprobíranější. Už o víkendu startuje derby pražských „S“. Tedy zápas sezóny. Jak jsou na tom oba týmy z pohledu statistik oficiálního webu Synot ligy? Historicky nejlepší střelci, celkové naběhané metry v této sezóně i porovnání jednotlivých klíčových fotbalistů. To vše můžete vidět v následující grafice.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Lukáš Vácha (vlevo) během derby v souboji se slávistou Milanem Škodou.

Článek
Fotogalerie

Jaká je bilance soubojů dvou odvěkých rivalů v historii samostatné české nejvyšší soutěže? Co se týče vstřelených branek, je na tom Sparta o poznání lépe než Slavia. Letenští nastříleli ve 42 zápasech 62 gólů, červenobílí jen 34. Ovšem úspěšnost získaných bodů na domácí půdě zase ovládla Slavia se 71%. Pokud jde o penalty v derby, Slavia kopala čtyři, Sparta pouze jedinou.

A co pohled na čísla z aktuální sezóny? Jak se oba týmy prezentují v počtu naběhaných metrů či vzdálenosti ve sprintu? Hráči Sparta v součtu naběhali o čtyřicet jedna kilometrů více než ti slávističtí. Vzdálenost ve sprintu už takový rozdíl nepřináší. Sparta vede o necelých šest set metrů.

Rozhodovat mohou detaily i výkony jednotlivých hráčů. Jak jsou na tom opory v poli ve vzájemném porovnání? Na brankářské pozici je David Bičík lepší než Karel Hrubeš v úspěšnosti zásahů. Sparťan 75%, slávista 58%. V počtu branek je zase jasně gólovější z kreativních záložníků Jaromír Zmrhal. Ten se trefil už třikrát. Marek Matějovský ani jednou. Letenský středopolař ovšem vede v počtu asistencí (2).

Reklama