Hlavní obsah

Lafata dvěma zásahy rozhodl derby se Slavií, Plzeň vyhrála v Brně zápas jako na houpačce

Praha
Aktualizováno

Prestižní derby pražských „S“ vyhrála v 9. kole Synot ligy Sparta, která zdolala domácí Slavii 2:0. O oba góly se postaral kanonýr David Lafata, jenž navíc neproměnil pokutový kop. I nadále však povedou ligovou tabulku fotbalisté Viktorie Plzeň, kteří v bláznivém zápase přetlačili domácí Zbrojovku Brno 3:2. Dukla nastřílela potápějící se Jihlavě čtyři góly a zvítězila 4:1. Polepšil si Jablonec, který po dvou brankách Pospíšila uspěl v Hradci Králové po výsledku 2:0. Vítězství z cizího hřiště si veze i Příbram, která zdolala 3:0 České Budějovice. Baník Ostrava zvítězil gólem v nastavení 1:0 nad Bohemians 1905.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník pražské Sparty David Lafata oslavuje se spoluhráči vítězství nad Slavií.

Článek
Fotogalerie

Aktivnějším týmem od začátku derby byla určitě Sparta, dlouho se ale nedokázala prosadit do gólových příležitostí. Osm minut před koncem první půle se hráči v rudých dresech dožadovali odpískání pokutového kopu za ruku Černého, u hlavního sudího Patáka ale neuspěli. V samotném konci úvodní části měl prozatím největší šanci Škoda, jehož střelu ale obětavým skluzem zmařil Kadeřábek.

Ve druhé půli se oba celky čím dál více osmělovaly. Další šanci Škody, tentokrát po hlavičce, vytáhl Bičík na roh. Gólman Sparty při tutovce Zmrhala zasahovat nemusel, míč zamířil mimo. Otřepané pravidlo nedáš-dostaneš se projevilo i v sobotním utkání. Na druhé straně si totiž na centr Dočkala z rohového kopu naběhl Lafata, který ve vzduchu předčil Latku, a hlavou otevřel skóre.

Lafata byl mužem zápasu. Po pěti minutách od skórování se postavil k pokutovému kopu, který tentokrát sudí odpískal za Latkovo hraní rukou. Balón však napálil jen do břevna, odkud se odrazil nad. Neproměněná penalta hostujícího kapitána vlila sešívaným krev do žil. Škoda ale při skvělém náběhu hlavičkoval trestuhodně mimo a další Zmrhalovu tutovku Bičík senzačně zneškodnil vytrčenou nohou. Když pak deset minut před koncem Lafata dorazil do brány Krejčího střelu, bylo o výsledku derby rozhodnuto.

Plzeň vedla, prohrávala a vyhrála

Plzeň přerušila brněnskou sérii jedenácti domácích zápasů, v nichž nenašli Moravané přemožitele. Ale pořádně se na to nadřela. Skóre otevřel z penalty Kolář, ale hosté se z vedení radovali jen pět minut. Vávra našel na zadní tyči nabíhajícího Briganta, který zblízka srovnal. Domácím se navíc podařilo jít ještě v prvním poločase do vedení. Parádním gólem se zaskvěl Lutonský. Ten po individuální akci pronikl do pokutového území a přesně mířenou střelou na zadní tyč zařídil Západočechům hořký odchod do kabin.

Po návratu z nich ale Plzeňané vývoj zápasu otočili. Chramosta přenechal o přestávce místo na hřišti Teclovi, který se za důvěru odvděčil krásným lobem znamenajícím vyrovnání. Hosté stupňovali tlak a za dalších devět minut šli do vedení. Limberský uvolnil parádní přihrávkou Řezníka, který už jen míč dorazil do odkryté brány.

Návrat na Julisku Radovi zhořkl

Proti své oblíbené Dukle vyrukoval trenér Jihlavy Petr Rada s vědomím, že pokud jeho tým neuspěje, může se pořádně rozviklat jeho trenérská židle. Do Jihlavy se ale Rada ani jeho svěřenci s úsměvy vracet nebudou. Na Julisce totiž inkasovali čtyři branky a Vysočina tak i nadále vymetá úplné dno tabulky.

Jablonec je neoblíbeným soupeřem fotbalistů z Hradce Králové. A potvrdilo se to i v sobotním utkání. Zápas dvěma zásahy rozhodl Martin Pospíšil. První gól zaznamenal po přihrávce Doležala od brankové čáry, druhý přidal po vydařeném střeleckém pokusu z dvaceti metrů. Jablonec poskočil minimálně do večera na druhé místo před Spartu, Hradec je předposlední.

Baník bral tři body po gólu v nastavení

Baník zažil v týdnu velký návrat, Milan Baroš ale do zápasu s klokany ještě nezasáhl. Vše dlouhou dobu nasvědčovalo tomu, že diváci na Bazalech se branky nedočkají. Jeden gól nakonec přece jenom přišel a domácí příznivce potěšil. A o to víc, že jich bylo na hřišti už o jednoho méně, osm minut před koncem byl vyloučen Sukup. Ostravanům se vydařil signál při zahrávání standardní situace. Greguš přiťukl Kukecovi, ten poslal střílený centr do vápna, kde se zjevil střelec gólu Stronati.

Trenér Pavel Tobiáš ve svém rodném městě Českých Budějovicích uspěl. Ale na lavičce Příbrami. Skóre otevřel v první půli po centru Zemana Hnaníček, druhý zásah přidal už ve druhém dějství Sus střelou do odkryté brány a podobně gólu dosáhl i dvacet minut před koncem zápasu Řezníček. Středočeši navázali na vítězství v Jihlavě, Budějovice ve čtvrtém utkání v řadě nedokázaly zvítězit.

Program 9. kola Synot ligy:
Pátek
Teplice - Slovácko 4:0
Sobota
Č. Budějovice - Příbram 0:3
Branky: 27. Hnaníček, 59. Sus, 69. Řezníček.
Brno - Plzeň 2:3
Branky: 32. Brigant, 45.+2 Lutonský - 26. Kolář z pen., 53. Tecl, 62. Řezník.
Hradec Kr. - Jablonec 0:2
Branky: 53. a 65. Pospíšil.
Dukla - Jihlava 4:1
Branky: 13. a 47. Krmenčík, 36. Beauguel, 71. Považanec - 73. Kovář.
Ostrava - Bohemians 1905 1:0
Branka: 90.+1 Stronati.
Slavia - Sparta 0:2
Branky: 53. a 80. Lafata.
Neděle
17:30 Liberec - Mladá Boleslav

Reklama