Hlavní obsah

Sparta mu vzala tituly, on sebral Lavičkovi pohár. Kouč Slavie ale žije jen přítomností

Praha

S historií a statistikou derby na něj nechoďte. A že by trenér fotbalistů Slavie mohl o bitvách s největším rivalem vyprávět hodně dlouho. Nejdřív je Miroslav Beránek zažíval jako hráč, později jako kouč. „Zabývám se jen přítomností,“ ujišťuje trenér sešívaných před další prestižní bitvou. Zápas mezi Slavií a Spartou se hraje v sobotu od 18:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Miroslav Beránek (vpravo) děkuje fanouškům za podporu po utkání s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Jako trenér Slavie jste ligové derby nevyhrál, Sparta vás dvakrát v přímém souboji připravila o titul. Vy jste ji zase před dvanácti lety porazil ve finále poháru, když ji trénoval Vítězslav Lavička. Teď na sebe narazíte znovu.

I když jsme měli zahraniční angažmá, byli jsme stále ve spojení a korespondence mezi námi probíhala. Uznáváme se, jsme s Víťou kamarádi. Pamatuji spoustu derby, ale to všechno je už pryč, historie. Nechci se vracet k méně šťastným zážitkům z derby, ale ani k těm šťastným. Zabývám se jen přítomností.

A ta je před derby jaká?

Byl jsem před sezónou přesvědčený, že brzy Eden Arenu vyprodáme. A myslel jsem si, že to bude právě se Spartou, což se stalo. Jen jsem čekal, že bychom tou dobou mohli mít víc bodů. Poslední výsledky nás nepotěšily, hlavně hra na Bohemce. Hráči to viděli stejně jako my, od toho může začít náprava. Do derby jdeme z pozice spíš outsidera, ale jsme doma a nechceme dát kůži lacino.

Slavia v týdnu ohlásila změny ve vlastnické struktuře klubu. Může to mít na derby vliv?

Požadoval jsem základní informace, abych s nimi stručně seznámil hráče. A pak jsem kladl důraz, aby to šlo mimo nás. Hráči jsou zodpovědní za přípravu, trénink a výkon na hřišti, majetkové věci jsou záležitostí vedení klubu.

Slavia měla skvělý start do sezóny. Co se stalo, že jste pak začali ztrácet body?

Prohráli jsme venku v Teplicích a Mladé Boleslavi, což byly běžné porážky. Jenže po Boleslavi jsme měli rozsáhlou marodku, takže v poháru na Žižkově nastoupil snad jediný hráč ze základu a na lavičce seděli kluci z juniorky. A i když se pak hráči na hřiště vrátili, následky jejich zranění a nemocí byly v utkání s Brnem patrné. A zatímco na začátku sezóny jsme většinou byli efektivnější než soupeř, s Brnem to bylo naopak. No a na Bohemce chyběl i odpovídající výkon, takže máme co napravovat.

Není tedy pech, jít zrovna v tomto rozpoložení na Spartu?

Těžká otázka. Na derby nikoho motivovat nemusím. A po výbuchu na Bohemce by byli kluci namotivovaní na každého soupeře, nejen na Spartu.

Na Spartu, která má na podzim také své problémy...

Proti Holanďanům měla pět hráčů v základní sestavě. A reprezentace Holanďany porazila, což je pro mě dostatečně vypovídající. Lafata a čtyři hráči za ním, od nich všech hrozí velké nebezpečí. Sparta má hráče delší čas spolu, takže si na sebe zvykli a automatismy a mechanismy jí na hřišti fungují. Některé zápasy se jí ovšem v poslední době nepovedly, v nich se snažíme najít inspiraci.

Jak skončí pražské derby Slavia - Sparta?
Vyhraje Slavia
37,7 %
Zápas skončí remízou
10,6 %
Vyhraje Sparta
51,7 %
Celkem hlasovalo 1816 čtenářů.

Reklama

Související témata: