Hlavní obsah

Vítězství v derby chutná vždy skvěle, libuje si Lavička, jehož Sparta se Plzně dál drží

Praha

Počtvrté v řadě vytvoří delegaci a dojdou si na radnici pro klíč určený vládcům Prahy. Fotbalisté Sparty vyhráli na Slavii 2:0 a po devíti kolech Synot ligy se dál drží s jednobodovým odstupem za vedoucí Plzní. „Vítězství v derby chutná vždy skvěle,“ mne si ruce trenér Vítězslav Lavička. Uznává ovšem, že jeho tým přežil spoustu šancí soupeře, který byl před utkáním outsiderem derby.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér pražské Sparty Vítězslav Lavička oslavuje vítězství nad Slavií.

Článek
Fotogalerie

Jak hodnotíte sobotní derby v Edenu?

Viděli jsme velmi dobrý zápas. My jsme ti šťastnější, kteří vyhráli a berou body. Těší mě, že naši kluci ukázali dobrou organizaci hry a hlavně odhodlání vyhrát. Slavia totiž bojovala ze všech sil. Zápas hlavně v průběhu druhé půle nabídl šance na obou stranách. My jsme své využili, soupeř ne.

Rozhodl tedy již první Lafatův gól?

První branka byla určující pro další vývoj. Měli jsme krátce po ní šanci navýšit vedení, ale neproměnili penaltu. Týmu, který takový moment přečká, to vždy přinese odhodlání a naději na dobrý výsledek.

Však také Slavia měla šance nejen na vyrovnání, ale bohatě i na obrat skóre...

Ano, Slavia si připravila několik nadějných situací, které ovšem i díky výborným zákrokům Davida Bičíka nevyužila. David má velký podíl na tom, že jsme v Edenu vyhráli. Jsem rád, nás nakonec David Lafata uklidnil svou druhou brankou ze hry.

Co je s Hušbauerem, kterého jste hned po přestávce střídal?

Pepa musel odstoupit kvůli zranění. Derby bylo vyhecované, ale nebylo přehnaně tvrdé. To není důvod, proč nemohl Pepa dohrát. Záludnosti jsem neviděl žádné.

A jak se vám líbil Konaté, který Hušbauera nahradil?

Pepa dostal nejdřív do hlavy, poté při střele na branku dostal úder do nohy. O přestávce mu lékaři pomohli od bolesti, ale nakonec pokračovat nemohl. S příchodem Konatého se obraz naší hry vždy trochu změní, protože se Bořek Dočkal posouvá do středu. Konaté je hodně platný bez ohledu na to, kdy nastoupí. Timiho přínos byl hned od začátku patrný, hrál aktivně. I Costa se v posledních zápasech lepší.

Jaký celkový dojem si tedy z derby odnášíte?

Pracovali jsme vyváženě a zodpovědně dopředu i dozadu, byli jsme dostatečně odvážní. To bylo rozhodující. Soupeř nám dělal problémy ze standardek a protiútoků, ale my všechno ustáli. I díky tomu, že jsme měli v bráně Davida.

Reklama

Související témata: