Hlavní obsah

Šimák půjde na protialkoholní léčbu

Karel FeltPrávo

Záložník fotbalové Sparty Jan Šimák nastoupí v nejbližších dnech ústavní léčbu, která potrvá tři měsíce. Chce se tak definitivně vypořádat s problémy s alkoholem, které značně pokazily jeho dosavadní kariéru. Hlavní motivací podle zdroje blízkého hráči pro něj je návrat k velkému fotbalu, v němž chce ještě něco dokázat.

Foto: Václav Jirsa

Jan Šimák.

Článek

"S tímto návrhem přišel Jan Šimák sám. S vedením klubu a trenérem byly dohodnuty podmínky, za jakých se do mužstva vrátí," řekla Právu tisková mluvčí Sparty Lenka Raková. Přesný den nástupu ústavní léčby nebyl stanoven, ale mělo by to být do konce tohoto nebo začátkem příštího týdne. Hráč ani klub nehodlají celou záležitost více komentovat a nezveřejní ani místo léčby.

Návrat na podzim

Šimák minulý týden podepsal na Letné novou roční smlouvu s opcí na jeden plus jeden rok. "Po návratu z léčení, což by mělo být někdy za tři měsíce, se hráč zapojí do přípravy rezervy a jakmile se dostane na potřebnou úroveň, bude přeřazen do prvního týmu. Všichni věříme, že to bude co nejdříve," dodala Raková.

Šimák by měl zůstat na soupisce Sparty i pro Ligu mistrů, jejíž závěr by mohl teoreticky na podzim ještě stihnout. Zůstane mu i jeho číslo 16, které oblékal ve Spartě v minulé sezóně.

Na Letnou přišel Šimák loni v létě, kdy se rozhodl ukončit svůj téměř rok trvající "odpočinek" od fotbalu, jak nazval období od svého náhlého odchodu z bundesligy. Pod tehdejším letenským trenérem Františkem Strakou postupně zvyšoval fyzickou kondici a dostal několik šancí  nejen v lize, v níž nastoupil celkem patnáctkrát a dal dva góly, ale okusil i Ligu mistrů.

"V zimní přípravě chci především dohnat fyzickou kondici," říkal letos v lednu, kdy už vedl mužstvo Jaroslav Hřebík. Vinou vleklých zdravotních problémů si však pevné místo v kádru nevybojoval. Podle zdroje Práva mu pomáhala hodně jeho přítelkyně, ale... "Ne všechny bitvy, kdy bojoval s chutí se napít, vyhrál," uvedl zdroj.

Zahozené šance

Šimáka, který začínal s fotbalem v Táboře, objevil jako velký talent Miroslav Beránek v době, kdy vedl Blšany. Za ně odehrál v lize 58 utkání a dal 14 branek. V dresu reprezentace do 21 let za trenéra Karla Brücknera získal v roce 2000 stříbro na ME a o dva roky později pod jeho vedením nastoupil v přípravě se Slovenskem ke svému dosud jedinému zápasu za první tým. Startoval i na OH v Sydney.

Šimák byl označován za jeden z největších talentů českého fotbalu přelomu tisíciletí. Záložníkem s citem pro hru, s vytříbenou technikou a přesnou přihrávkou i střelou z větší vzdálenosti. Už v Blšanech ho však musel kouč hlídat, protože měl sklony se napít a věnovat se hracím automatům.

Po přestupu do bundesligy promarnil svoji šanci v Leverkusenu, za který nastupoval i v Lize mistrů a skandálem skončilo jeho působení v Hannoveru, kde v roce 2003 pro "totální psychické vyčerpání," jak tehdy uvedl, skončil s fotbalem. Kromě souvislostí s řešením smluvních závazků v Německu o něm nebylo rok téměř slyšet. Až loni v létě se objevil na Spartě, která mu dala šanci. První pokus o návrat nezvládl na sto procent, druhý by prý měl být, podle citovaných slov hráče, úspěšný. Ve fotbale chce prý ještě něco dokázat. Při několika startech za Spartu potvrdil, že talent zatím zcela nepromrhal.

Reklama

Související témata: