Hlavní obsah

Praha 10 schválila získání fotbalového stadiónu Bohemians

Aktualizováno

Zastupitelstvo Prahy 10 schválilo výměnu fotbalového stadiónu Ďolíček, kde hraje prvoligový tým Bohemians 1905, za jiný pozemek s doplatkem 49 miliónů korun. Nevyslyšelo usnesení rady hlavního města, které směnu nedoporučovalo a navrhovalo jeho koupi. Pro návrh usnesení bylo 22 zastupitelů, proti čtyři, dva se zdrželi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Bohemians 1905 s transparentem na podporu záchrany Ďolíčku během malého pražského derby se Slavií.

Článek

O získání stadiónu městská část jedná už od roku 2011. Stadión a pozemek je oceněn na 109 miliónů, sousední stavební parcela v majetku hlavního města na 60 miliónů. Rozdíl má majiteli stadionu společnosti Bohemians Real doplatit radnice. V srpnu dal vlastník stadiónu fotbalovému klubu výpověď, město připravilo nájemní smlouvu na 20 let za korunu ročně, která vstoupí v platnost směnou majetku.

Bohemians nyní doufají, že pro ně výsledek hlasování zároveň bude znamenat setrvání v Ďolíčku. "Magistrát nyní musí zařídit zápis směny do katastru nemovitostí, k čemuž bude vyzván MČ Praha 10 v nejbližších dnech. ... Vše tedy nasvědčuje tomu, že do 30. listopadu, dokdy má klub stále písemnou výpověď ze stadiónu od společnosti Bohemians Real, bude Ďolíček již městským stadiónem, a tudíž by Bohemka mohla nadále působit ve Vršovicích," uvedl klub na svém webu.

Majitel pozemku a stadionu Lukáš Eichinger ze společnosti Bohemians Real na jednání zastupitelstva uvedl, že o přímém odkupu nejedná ani s magistrátem, ten mu prý nabídl také směnu za jiný pozemek. "Nám jako vlastníkovi nebrání nic v tom, abychom přistoupili například k demolici stadionu," uvedl. To ale místostarostka Radmila Kleslová (zvolená za ČSSD, nyní ANO) označila za vydírání.

Odpůrcům vadila podpora soukromého subjektu

Hlasování předcházela bouřlivá diskuse zastupitelů i obyvatel. Vadila jim především podpora fotbalového klubu jako soukromého subjektu a insolvence firmy CTY, která byla dříve majitelem stadiónu. TOP 09 navrhovala odložení hlasování až na dobu po volbách, místostarostka Kleslová uvedla, že její strana chce zachránit stadion, ale jiným způsobem.

Podle zastupitele za TOP 09 Jana Šnajdra je směna pozemků chybou. "Pozemek, který už měl platné územní rozhodnutí, jeho hodnota poroste," řekl na jednání.

Rada hlavního města na středečním jednání navrhla Praze 10 přímý nákup stadionu. Podle majitele Bohemians Real ale taková nabídka není přijatelná. "Jakékoliv další úsilí Městské části Praha 10 v oblasti směny tedy považujeme v tuto chvíli za bezpředmětné. Dle právního oddělení magistrátu jsou dosavadní výroky představitelů městské části v rozporu s požadavky zákona a Statutu hlavního města," uvedla v tiskové zprávě radní Eva Vorlíčková (TOP 09).

Právě statutem a zákonem ale argumentuje i městská část. Podle ní se rada hlavního města nevyjádřila k záměru ve stanovené lhůtě a proto její pozdější usnesení nemusí brát v potaz.

Reklama