Hlavní obsah

Pivarník i jeho švagr se netajili obavami, v den Čarodějových narozenin si však v Ďolíčku užívali ovací

Praha

Zatímco kouč klokanů Roman Pivarník si společně s hráči vychutnával před zelenobílým kotlem ovace fanoušků a vyvolávání svého jména, jeho asistent a švagr v jedné osobě Martin Vaniak byl zahrnován gratulacemi v útrobách jásajícího Ďolíčku. „Ten nejkrásnější dárek jsem dostal od mančaftu. Máme holt dobrého trenéra, protože zisk šestnácti bodů je skvělý počin,“ vykládal rozesmátý „Čaroděj“ slavící právě v den sobotního zápasu s Jihočechy čtyřiačtyřicáté narozeniny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Bohemians 1905 Roman Pivarník po utkání 10. kola ligy s Českými Budějovicemi.

Článek
Fotogalerie

Přišli k Botiči společně. Roman Pivarník vyhozený z poslední štace v Olomouci jako hlavní trenér, jeho švagr Martin Vaniak odsunutý ve Slavii na vedlejší kolej jako jeho asistent a trenér gólmanů.

Tolik bodů neměli za celý podzim

A oba měli obavy, jak je Ďolíček přijme a jak hlavně začátek nového angažmá zvládnou. Nebylo divu, když klokany čekal na úvod ligy přímo smrtící program. Nejprve mistrovská Sparta, pak ambiciózní Slovácko, hned poté doma zgruntu přebudovaný Jablonec mající ambice ještě větší.

„Může se také stát, že po třech čtyřech kolech už tady nebudeme," vykládal zcela vážně Martin Vaniak po rozlosování ligy.

Deset podzimních kol se naplnilo a trenér Pivarník se svým švagrem a asistentem Vaniakem nejenže sedí na lavičce klokanů dál, ale zelenobílý tábor jim aplauduje a vděčně vyvolává jejich jména. Po sobotní výhře nad Českými Budějovicemi zase. Aby ne, když klokani posbírali v deseti kolech už šestnáct bodů. Přitom loni jich po šestnácti odehraných podzimních kolech měli na kontě jen čtrnáct!

„Jedeme nad plán, ale pro nás je podstatné, že do konce podzimu hrajeme ještě šest zápasů., z nichž chceme další body. A také se prezentovat svou hrou a dál se zlepšovat," připomínal po výhře 3:0 nad Jihočechy trenér Roman Pivarník, jehož jméno vyvolával zelenobílý kotel se stejným nadšením, jako po minulém domácím vítězství v derby nad Slavií.

„I kvůli díkům fanoušků a jejich skandování musíme pracovat ještě tvrději," nabádal své svěřence jak během děkovačky, tak i potom v šatně.

Kolumbijec Mosquera, to je kauf

A hráči jeho apely berou, protože tvrdá práce přináší výsledky a před nedělní ligovou dohrávkou je v tabulce katapultovala už na šesté místo. Příčka, o níž si v sezónách předchozích nemohli nechat klokani ani zdát.

Přitom nakonec jasně vypadající výhra nad českobudějovickým nováčkem se nerodila snadno. „Věděli jsme, že soupeř bude hrát hodně důrazně, že nás bude dostupovat, takže se budeme muset vyrovnávat s hrou do plné obrany a budeme muset tvořit hru. To se v první půli také potvrdilo," přiznával trenér Bohemians, že do přestávky nenaplňoval výkon mužstva jeho představy.

„Hlavně jsem hráčům zazlíval, že nám kombinace a hra dopředu nejde proto, že volíme špatné postavení. Tam vznikal největší problém. Ale byl jsem si také jistý, že dokážeme tempo vystupňovat a nakonec prorazíme. I to se potvrdilo," glosoval Pivarník partii, v níž se jeho tým hodinu potýkal s bezuzdnou defenzívou Jihočechů, aby ji nakonec třemi góly zdolal.

Především první, který vstřelil po rohovém kopu Kolumbijec Mosquera, byl pro klokany obrovsky důležitý. „Je to rychlý hráč vhodný i do kombinace, navíc dovede bránit. Teď po něm chci, aby se víc tlačil do koncovky a dával góly, což také splnil. Zlepšuje se od zápasu k zápasu po všech stránkách a doufám, že mu to vydrží," chválil Pivarník Mosqueru, jehož objevil v nižších soutěžích ve Španělsku a přivedl jako vůbec prvního Kolumbijce na českou ligovou scénu.

Tah, který se klokanům vyplatil. Stejně jako se jim vyplácí angažování Pivarníka a jeho asistenta a švagra v jedné osobě Vaniaka. I proto skandování vděčného kotle na adresu hlavního kouče a gratulacemi zahrnovaný trenér gólmanů v útrobách navýsost spokojeného Ďolíčku.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 70 : 24 72
2 Sparta 30 57 : 20 67
3 Jablonec 30 58 : 22 64
4 Ml. Boleslav 30 43 : 34 46
5 Příbram 30 40 : 45 43
6 Dukla 30 34 : 40 41
7 Teplice 30 41 : 37 38
8 Bohemians 30 35 : 41 38
9 Slovácko 30 43 : 46 37
10 Jihlava 30 33 : 38 36
11 Slavia 30 40 : 45 34
12 Liberec 30 39 : 43 33
13 Ostrava 30 23 : 41 33
14 Brno 30 34 : 45 33
15 Hradec Králové 30 26 : 52 25
16 Č. Budějovice 30 29 : 72 22

Reklama

Související témata: