Hlavní obsah

Přísná penalta, vzteká se Liberec. Po Lafatově minele v derby ji proměnil Dočkal

Praha

Dvě kola, dvě penalty s rozdílným efektem. Zatímco minulý týden ji kanonýr David Lafata na Slavii neproměnil, ale další dva góly ze hry přidal, proti Liberci si balon vzal Bořek Dočkal a uspět musel, protože jinak by asi favorit branku nevstřelil. Exekutor nezaváhal a zajistil fotbalistům Sparty vydřenou výhru 1:0, která aspoň na pár hodin posunula obhájce titulu do čela tabulky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Liberce marně protestují u rozhodčího Radka Příhody proti nařízené penaltě během utkání se Spartou.

Článek
Fotogalerie

Smolíček zápasu. Na hřiště přišel v 69. minutě za Karišika a hned pět minut poté zavinil penaltu, která rozhodla.

„Rukou jsem zahrál, ale trefil jsem si ji sám. Penalta se tedy podle mě pískat neměla. A kdyby ji Sparta nekopala, bezbrankovou remízu už bychom nejspíš ubránili," vztekal se mladý obránce Lukáš Pokorný (21).

„Kouknu se ještě na video, ale byla hodně přísná. Podle mě se míč na ruku odrazil od Pokorného nohy. Věděli jsme přesně, co chceme na Letné hrát. A celé naše úsilí zmařil jediný sporný okamžik," souhlasil se svým svěřencem trenér Samuel Slovák.

Sparta disponuje celou řadou hráčů, kteří mají patřičnou kopací techniku. Brankář Kolář sice vystihl směr pokutového kopu, Dočkal mu ovšem přesnou střelou po zemi a k tyči nedal šanci. „Utáhl jsem ji dobře, takže jsem ani neměl strach, i když brankář zvolil správnou stranu," ujišťoval Bořek Dočkal.

Kanonýr se vzdal první volby

Původně si přitom myslel, že na penaltu znovu půjde Lafata. „David je takový kanonýr, že po jedné zahozené penaltě není třeba jejího exekutora měnit. Proto jsem mu míč podával, ale moc se mu nechtělo. Asi si po derby přece jen moc nevěřil," popsal Dočkal.

„Na penaltu není určen jen David, ale obvykle tři hráči. Bořek to vzal tentokrát na sebe, ukázal se jako správný lídr," pochvaloval si trenér Vítězslav Lavička.

A reprezentant, který s vděčností vzpomíná na vydařené angažmá právě v Liberci, tíhu okamžiku unesl, i když jeho tým nebyl schopný do té doby skórovat.

„Moc jsem o tom nepřemýšlel, abych neznervózněl. Konec zápasu se už přece jen blížil a někde vzadu v hlavě jsem měl, že když penaltu neproměním, už zřejmě gól sotva dáme," oddechl si Dočkal.

Reklama

Související témata: