Hlavní obsah

Baník góly šetří, spoléhá i na harmoniku

Ostrava

Je to rarita. Ostravský Baník vstřelil v deseti odehraných kolech fotbalové Synot ligy pouze osm branek, ale stačilo mu to už na pět vítězství a celkový zisk sedmnácti bodů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Fotbalisté Ostravy slaví gól proti Mladé Boleslavi v 7. kole Synot ligy.

Článek

„Osm gólů, které nám vynesly sedmnáct bodů, rarita je. Ale není důležité, kolik gólů vstřelíte, ale kolik jich stačí, abyste vyhráli," řekl s úsměvem Martin Svědík, nejdůležitější člen trenérského triumvirátu na Bazalech.

Baník v tomto ročníku už čtyřikrát vyhrál díky jediné trefě. „Všechno souvisí s organizací týmu a jeho charakterem. I těch málo vstřelených branek. Pominu-li utkání v Liberci, kde jsme prohráli 0:6, šlape tým dobře, organizace funguje skvěle," pokračoval Svědík a zdůraznil, že soupeřům dělá největší problém aktivní hra a presink.

Naposledy se o tom přesvědčilo Slovácko, jemuž dal Baník na jeho hřišti dokonce dva góly (povedlo se mu to poprvé v sezóně) a slavil výhru 2:1. „Ostravská obrana je jako harmonika. Natahuje se dopředu i dozadu, doprava i doleva a překonat ji dělá každému soupeři obrovské problémy," charakterizoval trenér Slovácka Svatopluk Habanec hru Baníku.

Zjevné však je, že do útoku Ostravě chybějí góloví hráči. Svěrkoš je zraněný, Baroš se na návrat ještě připravuje a zkušení ofenzívní záložníci obávanými střelci nejsou. Štěpán jím nebyl nikdy, Kukec gól dát umí, ale nedaří se mu to často. Útočník Narh je zase velice mladý.

„Finální přihrávky i koncovku nacvičujeme, ale chování hráče v šanci je zcela individuální. Záleží na schopnosti vybrat si místo, být agresivní a také na jeho zkušenostech," poznamenal Svědík, který je přesvědčený, že se blíží zápas, kdy Baník nasype protivníkovi více gólů.

„Naše hra je dobře organizovaná, šance si vytváříme. Na jaře jsme měli stejný problém, ale jakmile jsme dali čtyři branky Znojmu, začaly nám padat," podotkl Svědík.

Reklama

Související témata: