Hlavní obsah

Ministerstvo vnitra si podá Slavii, hrozí jí až jeden rok bez diváků

Kalvárie fotbalové Slavie jako by neměla konce. Další nemilá zpráva zastihla klub z pražských Vršovic během úterního večera. Do Edenu dorazilo oznámení Ministerstva vnitra ČR o zahájení správního řízení ve věci rozhodnutí o tom, že se domácí zápasy Slavie uskuteční bez účasti diváků. Usnesení se opírá o zprávu Policie ČR, klubu hrozí uzavření stadiónu až na jeden rok!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Slavie s dýmovnicemi, kvůli nimž byl zápas se Spartou na několik minut přerušen.

Článek
Fotogalerie

Pět ligových porážek v řadě a v té souvislosti vyhlášená mobilizace je pouze patálií v porovnání s tím, co Slavii hrozí. Klubový web totiž uvedl, že nad Edenem visí další hrozba. Uzavření stadiónu až na jeden rok! Důvodem je porušení zákona 115/2001 Sb. O podpoře sportu, § 7b ve spojení §10 zákona 500/2004 Sb. Správní řád v platném znění.

Usnesení se opírá o zprávu Policie ČR z derby se Spartou. Během utkání došlo k masivnímu odpálení pyrotechniky, jenž vedlo v 75. minutě k přerušení utkání. To samé se přitom stalo i v předchozím domácím duelu s Brnem.

Zpráva ministerstva vnitra rovněž zmiňuje zapálení několika šál a vlajky se symboly Sparty a opírá se i o předchozí tresty, udělené Slavii disciplinární komisí FAČR za divácké přestupky v předchozích zápasech této sezóny. Klubu hrozí uzavření hlediště stadiónu na jeden zápas až jeden rok.

Budoucnost klubu v rukou fanoušků

Po zmíněných zápasech s Brnem a Spartou vlastní fanoušky kritizoval i trenér Miroslav Beránek. Po duelu se Zbrojovkou se s nimi dokonce sešel a apeloval na jejich zdravý rozum. Marně. Jak sám říká, nemůže si z očí do očí promluvit se všemi...

„Už delší dobu pozorujeme přísnější trend přístupu státních orgánů a orgánů FAČR k diváckým přestupkům na fotbalových stadiónech, bohužel jsme to my, kdo dal k takovému podnětu nejvíc záminek, přestože na toto riziko fanoušky opakovaně upozorňujeme," říká ředitel komunikace Jiří Vrba.

Slavia nebere hrozbu na lehkou váhu. „Na správní řízení se dobře připravíme a pro obhajobu Slavie uděláme maximum. Současně ale každému musí být jasné, že každý další přestupek v ochozech uvrhne Slavii do pekla. Nejbližší budoucnost klubu mají ve svých rukou fanoušci, problémů se nashromáždilo už příliš," doplňuje Adam Řebíček, předseda představenstva Slavie.

Zmírnili opatření vůči severní tribuně

Disciplinárka potrestala Slavii za nekázeň fanoušků na severní tribuně uzavřením sektorů pro fanouškovský kotel. Klub původně přijal opatření, že permanentní vstupenky do těchto sektorů budou pro sobotní zápas s Jabloncem zneplatněné a permanentkáři si budou muset koupit lístky jinam.

Během středy ale svůj postoj přece jen zmírnil. Držitelé permanentních vstupenek na severní tribunu budou moci na vybraných pokladnách získat vstupenku do jižního sektoru zdarma.

„Samozřejmě vnímáme, že slušní fanoušci se bouří proti přijatým opatřením a jsou v podstatě rukojmími skupiny, která neuznává žádná pravidla ani dohody. Od rána jsme obdrželi celou řadu chápajících a souhlasných podnětů, současně však i příklady trestem nespravedlivě postižených fanoušků," praví se v klubovém prohlášení.

„Přestože je klub opakovaně trestán za přestupky diváků na principu kolektivní viny, rozhodli jsme se nepřenášet tento trest dále na všechny fanoušky a zmírnit původně přijatá organizační opatření," vysvětluje Slavia.

O konkrétním způsobu a místě výměny bude včas informovat.

Reklama

Související témata: