Hlavní obsah

Sparta se po výhře v Brně vyhoupla do čela tabulky, Teplice nastřílely čtyři góly

Praha
Aktualizováno

Přetahovaná o vedení ve fotbalové Synot lize pokračuje. Minimálně do neděle vystřídali v čele tabulky Plzeň obhájci titulu z pražské Sparty, kteří v 11. kole soutěže zvítězili v Brně po trefách Krejčího, Dočkala a Lafaty 3:1 a před druhými Západočechy mají dvoubodový náskok. Brněnští hráli poslední půlhodinu jen v deseti bez vyloučeného brankáře Václava Hladkého. V dalších sobotních zápasech ukončila Slavia sérii pěti porážek a s rozjetým Jabloncem doma remizovala 1:1. Teplice spustily na Stínadlech kanonádu, kterou odnesli Bohemians 1905 porážkou 1:4. Liberec zůstává remízovým králem, se Slováckem se rozešel smírně 2:2. Duel nováčků v Hradci vyhrály České Budějovice 3:2. Zápas Mladé Boleslavi s Plzní, jež se může v případě vítězství znovu vrátit na první pozici, je na programu v neděli od 15:45.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Marek Matějovský (vlevo) v souboji s brněnským záložníkem Pavlem Zavadilem.

Článek
Fotogalerie

Sparťané Ladislav Krejčí, Bořek Dočkal i David Lafata prokázali, že si svoji pohodu z reprezentace po výhrách v kvalifikačních soubojích v Turecku a Kazachstánu přenesli i do ligy. Krejčí záhy po Dočkalově akci otevřel skóre a Sparta diktovala tempo hry, domácí za celý první poločas nevyslali na Bičíkovu branku ani jedinou přímou střelu.

Po pauze Letenští přidali druhý gól. Matějovský vysunul Dočkala, jenž si hodil míč kolem brankáře Václava Hladkého, ten sparťanského záložníka fauloval a viděl červenou kartu. Mezi tři tyče putoval Doležal, ale Dočkal s přehledem penaltu proměnil a v přesilovce přidal o chvíli později po Kadeřábkově vybídnutí třetí úspěch hostů Lafata.

Domácí se zmohli alespoň na čestný úspěch, o který se zasloužil táhlou střelou obránce Košťál, ale na faktu, že Zbrojovka už ve třetím ligovém utkání po sobě nebodovalo to nic nezměnilo. Sparta hru po celý zápas kontrolovala a před čtvrtečním duelem Evropské ligy proti bratislavskému Slovanu vyslala jasný signál kouči soupeře Jozefu Chovancovi, který zápas v Brně pozorně sledoval.

Slavia vydřela bod

Slávistický kouč Beránek po pěti porážkách v řadě vyhlásil mobilizaci a pod hrozbou pokut vytkl cíl zisku devíti bodů do konce podzimu. Jeden bod už z cílové mety jeho svěřenci umazali. V Edenu, kde měli slávisté kvůli disciplinárnímu trestu za výtržnosti fanoušků uzavřenou severní tribunu, padly obě branky po standardních situacích.

Skóre otevřel parádní ranou z přímého kopu jablonecký Filip Novák. Těsně před odchodem do kabin pak srovnal na konečných 1:1 domácí Jiří Bílek, který se trefil hlavou po dalekonosném centru téměř z půlky hřišti od Martina Juhara. Jablonec tak už pět kol po sobě neprohrál.

Klokani sice přijeli na Stínadla s vizitkou třetího nejlepšího venkovního týmu ligy, jenže Tepličtí potvrdili, že na tým z Vršovic umí. Ve vyrovnané první půli nasměroval domácí za vítězstvím střelou k tyči Admir Ljevakovič, po přestávce se pak gólová mašina Severočechů rozjela naplno. Trefili se Aidin Mahmutovič, Egon Vůch a Eugene Salami, za hosty pak v závěru snížil Matúš Mikuš.

Sedmá remíza pro Liberec

Liberečtí fotbalisté rozšířili svoji sbírku remíz na sedm. Ale tentokrát musí být za výsledek 2:2 se Slováckem rádi. Hosté, kteří z 25 vzájemných duelů se Slovanem vyhráli tři a v Liberci nikdy nezvítězili, totiž po půlhodině hry vyškolili domácí z produktivity. V rozmezí dvou minut se trefili Veliče Šumulikoski a Luboš Kalouda.

Domácí z tlaku ve druhé půli vytěžili vyrovnání rovněž po dvou slepených gólech Davida Pavelky a Dzona Delargeho. Prodloužili tak domácí neporazitelnost na 13 zápasů, ale v tabulce jsou třetí od konce pouhé dva body od sestupu, Slovácko je osmé.

Nováčkovský souboj ze dna ligové tabulky zvládly v Hradci Králové lépe České Budějovice, které dvakrát vedly o dva góly, ale nakonec se musely o těsné vítězství 3:2 strachovat až do konce. Dvakrát se trefil Michal Škoda. Domácí, kteří dohrávali bez vyloučeného Juraje Križka, jsou po páté porážce v řadě poslední. České Budějovice vyhrály čtvrtý vzájemný zápas za sebou a vyšvihly se na třinácté místo. Na sestupové příčky odsunuly Jihlavu.

Fotbalová Synot liga - 11. kolo:
Pátek
Dukla - Příbram předčasně ukončeno za stavu 2:1
Ostrava - Jihlava 0:0
Sobota
Hradec Králové - Č. Budějovice 2:3
Branky: 64. Čermák, 73. Dvořák - 20., 65. Škoda, 30. Hora
Slavia - Jablonec 1:1
Branky: 45. Bílek - 30. Novák
Teplice - Bohemians 1905 4:1
Branky: 42. Ljevakovič, 51. Mahmutovič, 55. Vůch, 66. Salami - 78. Mikuše
Liberec - Slovácko 2:2
Branky: 67. Pavelka, 71. Delarge - 30. Simulikoski, 32. Kalouda
Brno - Sparta 1:3
Branky: 73. Košťál - 13. Krejčí, 61. Dočkal z pen., 70. Lafata
Neděle
15:45 Mladá Boleslav - Plzeň

Reklama