Hlavní obsah

I díky triku z žákovských let se kanonýr z obrany Novák hlásí do služby Vrbovi

Praha

Útočníci Jun a Doležal, či snad záložníci Kopic nebo Pospíšil? Kdepak, suverénně nejlepším střelcem fotbalistů Jablonce je na podzim obránce Filip Novák. K sobotní remíze 1:1 na Slavii pomohl brankou z přímého kopu, již šestou v sezóně. Nečekaný kanonýr Baumitu se svými výkony čím dál více hlásí do služby trenérovi reprezentace Pavlu Vrbovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonecký obránce Filip Novák během utkání se Slavií.

Článek

Místo levého obránce není pro kouče nároďáku žádným problémem. Ligou mistrů protřelý plzeňský mazák David Limberský je pevnou součástí základní jedenáctky, která rozjela kvalifikaci ME 2016 plným devítibodovým ziskem.

V domácí soutěži ovšem září další zajímavý levý bek, jablonecký Filip Novák.

„Nejste první, kdo se mě na to ptá. Jsem rád, že to tam Filipovi padá, a když mu to vydrží... Pavel Vrba na ligové zápasy jezdí, v širší nominaci nároďáku už Novák je. A kdyby byl Limba třeba zraněný, pak by se i Filip mohl do reprezentace dostat," myslí si Jaroslav Šilhavý, trenér Jablonce.

Nejlepší období kariéry

„Budu dál makat, a když přijde pozvánka, samozřejmě budu rád. Teď to zatím neřeším. Ale je to můj sen, abych se někdy do reprezentace dostal," usmívá se čtyřiadvacetiletý obránce.

Přerovského odchovance si Jablonec vytáhl ze Zlína, začátkem října s ním prodloužil smlouvu až do června 2017.

„Filip patří na svém postu k nejlepším hráčům celé ligy a s jeho výkony jsme maximálně spokojeni. Není proto náhodou, že jsme si chtěli jeho služby pojistit na delší časové období," poukazuje generální ředitel klubu Petr Doležal.

Novák prožívá nejlepší období kariéry. Jeho agent Viktor Kolář už zaregistroval zájem i ze zahraničí.

„Cítím sebevědomí. Jsem rád, že se mi daří," libuje si Novák.

V žácích dobře poslouchal

V Edenu předvedl, jak všestranným střelcem je. Trefil se z přímého kopu přesně k tyči, gólman Hrubeš na jeho ránu vůbec nereagoval. A to všechno proto, že už ve fotbalových začátcích pochytil Novák účinný trik.

„V žácích mě trenér Gajer učil, že si mám při přímém kopu počkat na pohyb gólmana. Hnul se mi, až pak jsem kopnul. Ne že by neměl šanci, ale udělal první pohyb a už to nešlo zpátky," pochvaluje si střelec, že dobré návyky fungují.

Co nejdéle čekat na pohyb gólmana. Novák používá stejný recept, jaký platí při penaltě. „Je to tak, ale i kdyby se brankář nepohnul, kopl bych balon na stejnou stranu, kterou jsem si vybral."

Sprej nahrává exekutorům

Jablonecký střelec navíc využil i moderního pomocníka. Sprej, který po vzoru světového šampionátu v Brazílii používají při přímých kopech už i ligoví rozhodčí.

„Pomáhá střelcům. Před zdí je víc prostoru. Je to určitě výhoda pro exekutory proti brankářům," kvituje Novák.

„Souhlas, je to plus pro kopajícího. Zeď už si nemůže ani o kousek popojít dopředu, exekutor má ideální prostor," brblá naopak jeho oběť, brankář Karel Hrubeš.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články