Hlavní obsah

Ani modrá, kterou Beránek zažil v Rakousku, ani Platiniho bílá karta. Fotbalu víc pomáhá sprej

Praha

Změnám pravidel se dlouho bránil. Že by se teď i konzervativní fotbal polepšil? Na letošním mistrovství světa v Brazílii byl poprvé v historii uznán gól na základě kamerového systému, sprej v rukou rozhodčích omezil švindlování se zdí. Novinky, jež sklízejí chválu. Jenže kdo ví, zda se jí dočká i poslední iniciativa Michela Platiniho.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Královec vylučuje brankáře Brna Václava Hladkého.

Článek

Prezident Evropské fotbalové unie (UEFA) hodlá trestat řeči, nemístné poznámky a slovní urážky jakéhokoliv aktéra zápasu zavedením bílé karty. Hříšníci by pak obdobně jako v hokeji usedli na deset minut na trestnou lavici a pak se vrátili do hry.

„Jsem jednoznačně proti. Rozhodčí přece mají páky na udržení fair play i teď. Využívají žluté a červené karty, nemusí být ještě bílá," zareagoval trenér Jaroslav Šilhavý, když po utkání jeho Jablonce na Slavii přišla Platiniho iniciativa na přetřes.

„Ani já nejsem pro. Když jsem po skončení vrcholové kariéry hrál ještě v Rakousku, udělovaly se tam modré karty a zkoušelo se vyloučení na deset minut. A jak to fungovalo? Kdo hrál o deseti, tak především zdržoval. Není to cesta, jak pomoci fotbalu," má jasno také slávistický Miroslav Beránek, který má stejně jako Šilhavý za sebou také angažmá v realizačním týmu reprezentace.

„V možnostech pravidlové komise je spousta věcí, ale jde to pomalu, co se dostane do hry. Kazí to zápasy, dlouhou dobu se nic neděje. Ovšem bílou kartu nevidím jako přínos fotbalu," opakuje Beránek.

Sprej pomáhá střelcům, brankáři bědují

Duel Slavie s Jabloncem (1:1) naopak demonstroval, jak účinné je pro dodržení litery pravidel zavedení spreje, který při přímých kopech nově používají ligoví rozhodčí. A že díky němu bude padat víc gólů.

„Pomáhá střelcům. Před zdí je víc prostoru. Je to určitě výhoda pro exekutory proti brankářům," liboval si jablonecký obránce Filip Novák, když z přímého kopu vstřelil svůj již šestý podzimní gól. „Souhlas, je to plus pro kopajícího. Zeď už si nemůže ani o kousek popojít dopředu, exekutor má ideální prostor," brblala jeho oběť, slávistický brankář Karel Hrubeš.

Obyčejný sprej výrazně změnil pořádky při standardkách. I jejich nácvik. „Jasně, je to výhoda pro kopající. Dřív byla zeď na začátku v předepsané vzdálenosti devět patnáct, ale nakonec se přiblížila i na nějakých šest metrů k míči. Pro hráče s vynikající kopající technikou je to jen výhoda. Postavíme si teď v tréninku na hřišti panáky - a sedí to, protože víme, že i v zápase bude vzdálenost zdi stejná," přikyvuje Šilhavý.

Zavedení Platiniho bílého kartónku by bylo každopádně pohromou pro Alda Baéze. Argentinec ve službách Slavie viděl v 11. kole již šestou žlutou kartu a drží tak svůj standard ze slovenské ligy. V Trenčíně jich za poslední čtyři sezóny nasbíral 42 a navrch přidal také čtyři červené!

Reklama