Hlavní obsah

Jun se upsal na pět let Trabzonsporu

PRAHA

Nejlepší střelec minulého ročníku první fotbalové ligy Tomáš Jun přestupuje ze Sparty do Trabzonsporu. Dvaadvacetiletý fotbalista v úterý podepsal s vedením tureckého klubu pětiletý kontrakt. Vedení Sparty finanční podmínky nesdělilo, podle zákulisních informací by ale mělo do letenské pokladny přijít 100 až 110 miliónů korun.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Jun

Článek

Jun odletěl do Turecka v pondělí odpoledne s trochou nejistoty, neboť netušil, zda do neznámého prostředí nakonec skutečně natrvalo zamíří. Jenže zástupci klubu i fanoušci dnes udělali všechno pro to, aby u nich český reprezentant zůstal. "Už na letišti mě slavnostně vítali, byli tam i fanoušci, celé město fotbalem žije," řekl krátce po podpisu smlouvy fotbalista, který si mezitím stačil prohlédnout město, stadión i moderní zázemí.

Rozhodující ale nakonec byly dva telefonáty, které Jun absolvoval. Nejprve zavolal manželce a pak se radil i s trenérem reprezentace Karel Brücknerem. Ani jeden nebyl proti. "Manželka mi říkala, že to je pouze na mně, ona se mnou půjde ráda. A pan Brückner mi řekl, že přestup nebude mít vliv na moje působení v národním týmu," řekl Jun.

V Turecku ho čekají královské podmínky. Už dnes si vybíral nové bydlení a bude dostávat čtyřnásobek platu, který měl ve Spartě.

Už v pondělí v předkole Ligy mistrů

Do Prahy se Jun vrátí zřejmě ve čtvrtek, až si zajistí další věci v novém působišti. V pondělí už bude zase zpátky v Turecku a začne se s týmem připravovat na odvetu druhého předkola Ligy mistrů. V prvním utkání dnes jeho budoucí spoluhráči nastoupí na hřišti kyperské Famagusty. "A je pravděpodobné, že už odvetu stihne," uvedl Nehoda.

Jun v české lize odehrál 102 zápasů a vstřelil 36 branek, v národním mužstvu má bilanci 5/1. V reprezentačním dresu se objevoval pravidelně už od juniorských let; v mládežnických výběrech odehrál 74 zápasů a dal 43 gólů.

V roce 2002 se po boku Petra Čecha, Milana Baroše a dalších reprezentačních spoluhráčů stal mistrem Evropy v kategorii do 21 let. Jun nebude v Trabzonszporu prvním Čechem, v sezóně 1997/98 oblékal dres tohoto klubu Karel Rada.

Reklama

Související témata: