Hlavní obsah

Třetí místo je příjemné, ale dostihy na Plzeň a Spartu nepořádáme, říká kouč Jablonce Šilhavý

Jablonec nad Nisou

Fotbalisté Jablonce se s blížícím se závěrem podzimní části sezóny netají cílem přezimovat na třetím místě tabulky Synot ligy. K odvážným ambicím je opravňuje aktuální postavení právě na bronzové příčce, kterou si upevnili vítězstvím nad Teplicemi 4:2. Trenér Jaroslav Šilhavý přiznává, že hodnocení dosavadního průběhu soutěže z pohledu jeho týmu vyznívá příznivým dojmem. „Dostihy na vedoucí tandem Plzeň se Spartou ale nepořádáme,“ říká zkušený kouč s mírným úsměvem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký kouč Jaroslav Šilhavý.

Článek

Jak se vám dívá na průběžné pořadí první ligy?

Je pravda, že jsme na třetím místě bodově odskočili pronásledovatelům. A že jsme se alespoň na den přiblížili k elitní dvojici na špici. Takže naše současné umístění je docela příjemné vzhledem k našemu cíli dostat se do pohárové Evropy. A to třetí místo zaručuje. Nikterak ho ale nepřeceňujeme, protože je odehráno teprve dvanáct kol. Na tabulku se nám kouká dobře. Vnímáme ovšem sílu Plzně a Sparty a nechtěl bych v nějaké euforii říci, že na ně pořádáme dostihy, to určitě ne. Jenom se snažíme vyhrát každý zápas.

Proti Teplicím se vám to podařilo. Navíc jste výhru okořenili čtyřmi vstřelenými góly.

Bylo to ovšem nesmírně těžké utkání se šťastným koncem pro nás. Od počátku jsme chtěli být aktivní, ale spíš převládala opatrnost. Dali jsme vedoucí gól po náhodně kopnuté standardce, ale takové góly někdy padají. Že míč projde z dálky až do branky a nikdo se ho nedotkne. Teplice ale potvrdily formu ve hře dopředu, v níž jsou silné. Mají pohybově vyzrálé hráče, kteří dovedou zakončit.

Kde vás nejvíc tlačila bota? A co rozhodlo o výsledku?

Složité momenty jsme prožívali při teplických útočných akcích vedených přes naši levou stranu. Přesto jsme vedli 2:0 a vypadalo to nadějně. Hosté ale kvalitní ofenzivou po našem zaváhání srovnali až na 2:2. Cením si na hráčích, že přidali další dva góly. Důležitý byl samozřejmě na 3:2 od Mingazova po dohrání standardní situace. Teplice zkusily v závěru hru vabank a pojistili jsme výhru v samotném závěru.

V obvyklé jablonecké sestavě nastala změna na postu levého obránce. Jak bylo těžké nahradit zraněného Filipa Nováka?

Filip hrál na podzim výborně, dal šest branek. Jeho neúčast byla zásahem do sehranosti obranné čtveřice. Místo Nováka jsem postavil Milana Mišůna, který je po zranění. A zřejmě ještě nebyl úplně v pohodě. Už s námi trénoval, ale v zápase to neměl jednoduché. Jeho výkon nebyl optimální a jeho zařazení beru na sebe.

Dokonale vám ovšem vyšla střídání v podobě příchodu Čížka a Kubisty.

Tomáš Čížek šel ke konci na levý okraj obrany, což není jeho ideální post. Kopací technikou je přínosem při standardkách, což zvládl zkušeností a přehledem. A Vojtěch Kubista měl být platný svou výškou i silou v osobních soubojích. Sympaticky se posunul dopředu, při jedné naší střele předvídal, kam se může míč odrazit, a vyplatilo se mu to. Byl na hřišti pár vteřin a vstřelil pojišťovací gól na konečných 4:2.

Jak dopadne podještědské derby mezi Libercem a Jabloncem, které je na programu příští víkend?
Vyhraje Liberec
20,9 %
Zápas skončí nerozhodně
21,4 %
Zvítězí Jablonec
57,7 %
Celkem hlasovalo 1624 čtenářů.

Reklama

Související témata: