Hlavní obsah

Standardky jsou i divadýlko pro lidi, usmíval se příbramský Zeman

Příbram

Už to vypadalo, že velký fotbalový talent Martin Zeman (25) zmizí v šedi průměru. Jenže trenér Pavel Tobiáš jako by ho v Příbrami polil živou vodou. Je hlavním aktérem jeho zajímavých variant standardních situací a v sobotu dal Ostravě i gól. Jak jinak, ze standardky...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Příbrami Martin Zeman.

Článek

Vítězství nad Ostravou 3:1 vypadalo snadně. Máte stejný pocit?

Rozhodně se snadně nerodilo, i když to tak mohlo z tribuny vypadat. Na hřišti odvádíme velký kus práce, který tam dřív nebyl. Nebyli jsme schopní prodat to, co v nás bylo. Řekli jsme si, že budeme hrát úplně jinak, než na začátku sezóny před příchodem nového trenéra. Teď se ukazuje, jak obrovská síla je v tomhle mužstvu. Když na hřišti všichni děláme, co máme a bojujeme, pak to může vypadat jako snadné vítězství.

Co se tak podstatného změnilo pod trenérem Tobiášem, že Příbram šla tak herně i výsledkově nahoru?

Začali jsme si víc věřit. Hrajeme kombinační fotbal, nenakopáváme balóny. Naše hra začíná rozehrávkou odzadu a přináší to ovoce v podobě bodů. Čtyřikrát za sebou jsme vyhráli, takže trenér v tom hraje důležitou roli.

Standardní situace, které vymýšlí, baví nejen fanoušky, ale viditelně i vás na hřišti...

To ano. Trenér jich zkouší hodně, takže není lehké si je všechny zapamatovat. Je to blázinec, ale lidi i nás na hřišti to fakt baví. A je to účinné.

Kolik jich máte vůbec připravených?

Přesně nevím, tak kolem deseti, a to má prý připravené další, aby se to neokoukalo. Nechte se překvapit, co vymyslíme příště.

Věnujete se tomu hodně na tréninku?

Občas si něco kopneme... Ono záleží na tom, co trenér vymyslí a jak to pak provedeme. Když tu jsou hráči jako Tomáš Pilík a další, je to otázka chvilky, ale dáváme tomu víc času.

Hodně si při nich zaběháte. Tedy vy méně, když je zahráváte.

To je pravda. Náběhy jsou hodně dlouhé z různých prostor a mají různou podobu. Třeba vláčku pěti hráčů za sebou. Proti Ostravě jsme měli standardek opravdu hodně. Dali jsme z nich dva góly. V předchozích zápasech jich tolik nebylo, nacvičovali jsme je. Záleží i na situacích v zápase.

U rohových kopů asi hodně záleží na načasování centru, když spoluhráči přibíhají poměrně z velké dálky. Je to hodně těžké?

Přesně tak, je to o správném načasování. S Tomášem Pilíkem to umíme zahrát a kluci vědí, jak si naběhnout. Na tréninku je to otázka pár kopů, než se to sladí. Problém to není. Samozřejmě, že ty vláčky a náběhy z různých míst kolem šestnáctky jsou i trochu divadýlko pro fanoušky, ale k fotbalu to patří.

Vy jste oprášili i fintu s rohovým kopem, kdy Tomáš Pilík posunul míč a odešel. Vy jste ho pak vyvezl do šestnáctky a zakončil. Gól z toho tentokrát nebyl. Kdo s tím přišel?

Měli jsme to nachystané už dřív. Hráči Baníku zůstali ve vápně, tak jsme si řekli, proč to nezkusit. Škoda, že to nevyšlo gólově.

Váš gól padl také po nacvičené standardce?

Záměr byl kopnout míč na zadní tyč. Kdyby se ho nikdo nedotkl, aby spadl do brány. To se povedlo. Jsem rád, že se mi to povedlo. Ten gól byl základem k vítězství.

Vy jste viditelně ožil. Užíváte si to?

Moc, strašně mě to baví! Pod trenérem Tobiášem si fotbal užívám. S takovými hráči, jací tu jsou, je to také paráda. Zahrajeme si fotbal. Trenéři nás k tomu nabádají, protože tu je hodně fotbalistů, kteří to s míčem umí a nebojí se něco s ním udělat. Kvalita je obrovská, ale my musíme zůstat skromní, pracovat a pokračovat v takových výkonech.

Vyhraje Příbram i v úterní dohrávce 11. kola Synot ligy na hřišti Dukly Praha?
Ano, Příbram zvítězí
38,7 %
Zápas skončí remízou
17,5 %
Ne, vyhraje Dukla
43,8 %
Celkem hlasovalo 693 čtenářů.

Reklama