Hlavní obsah

Disciplinární komise zastavila další řízení za korupci

PRAHA

Disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu rozhodla na středečním zasedání zastavit řízení s FK Jablonec, které zahájila v souvislosti s vyšetřováním korupční aféry v první lize. Podobně komise postupovala v případech rozhodčích Amlera, Šedivého i delegátů Liby a Dofka. Na úrovní klubů dnes bylo vyšetřování korupční aféry definitivně uzavřeno, zbývá dořešit už pouze kauzy rozhodčího Pastyříka a delegáta Berbra.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Alexander Károlyi.

Článek

Komise se rozhodla zastavit všechna řízení na základě toho, že neshledala, že by ze strany funkcionářů Jablonce a rozhodčích či delegátů došlo k porušení fotbalových řádů. "Seznámili jsme se s obsahem policejních spisů, s právní analýzou a dalšími skutečnostmi," vysvětlil předseda Alexander Károlyi, na základě jakých podkladů jeho komise postupovala.

Připomněl, že podobně jako v případě Teplic, Sparty, Mostu a Xaverova ani u Jablonce nepadlo žádné trestní obvinění. "Stejně jako u předchozích šetření jsme proto ani neměli k dispozici přepis odposlechů. Museli jsme vycházet pouze z usnesení, které nám předaly policejní vyšetřovací orgány," objasnil Károlyi.

V policejním šetření se prý dokonce zjišťovalo, zda nedošlo k ovlivnění soutěže už v sezoně 1998/99, což údajně naznačoval jeden z odposlechů, či utkání Jablonec - Teplice v roce 2003. "Ze zjištěných skutečností ale nevyplývá, že by k tomu došlo," uvedl Károlyi.

Státní zástupce obvinění v plném rozsahu zrušil

Obvinění ze spáchání trestných činů naopak nejdříve padlo v případě rozhodčích Evžena Amlera a Milana Šedivého či delegátů Miroslava Liby a Ladislava Dofka. Jenže dozorující státní zástupce obvinění v plném rozsahu zrušil a nařídil došetření. Po půlročním došetřování 30. června ale byly případy odloženy.

A podobně dnes rozhodl fotbalový soud, který všechna řízení zastavil. Nebylo zjištěno dokonce ani to, že by některých z obviněných znevážil dobré jméno Českomoravského fotbalového svazu. Za to již bylo během ročního vyšetřování korupčního skandálu potrestáno několik osob včetně svazového místopředsedy Milana Brabce či rozhodčích Michala Beneše a Jiřího Vodičky.

Vyšetřování aféry se již blíží ke konci

U obou rozhodčích se ale později odvolací komise rozhodla zrušit zákazy činnosti a ponechala v platnosti pouze finanční postih. "I takové skutečnosti mohou samozřejmě na naše rozhodování mít vliv," připustil Károlyi jeden z důvodů, proč bylo řízení se Šedivým a spol. ukončeno.

Károlyi po dnešním jednání uvedl, že vyšetřování korupční aféry z hlediska jeho komise se již blíží ke konci. Nedořešeny zůstávají pouze případy rozhodčího Vladimíra Pastyříka a delegáta Romana Berbra. "Pan Pastyřík nám sice poslal své vyjádření, ale rád by se zúčastnil jednání osobně, jenže zatím zůstává v pracovní neschopnosti," zdůvodnil funkcionář, proč ještě komise nemá zcela čistý stůl.

Z pohledu klubů je však už před začínajícími soutěžemi jasno. Károlyi shrnul, že během více než ročního vyšetřování padlo 49 usnesení, na jejichž základě bylo potrestáno pět klubů, pět delegátů, šestnáct rozhodčích a devět funkcionářů. Byly uloženy finanční postihy v celkové výši 3,985.000 korun, podle údajů komise byly rozdány tresty zákazu činnosti v celkovém rozpětí 62,5 roku a klubům bylo odebráno 45 bodů.

Reklama