Hlavní obsah

Chceme honit Plzeň se Spartou, našlápnuto máme dobře, říká jablonecký lídr Hübschman

Liberec

Bitvu s Libercem, nesoucí nově název Podještědské derby, zažije záložník Tomáš Hübschman po více jak 13 letech. Tehdy v únoru 2001 odjel s Jabloncem od Nisy s porážkou 1:3, teď lídr ambiciózního klubu věří v mnohem lepší výsledek. Nejen kvůli rivalitě, nýbrž i proto, že Jablonec se pasoval do role hlavního pronásledovatele vedoucího dua Plzeň-Sparta.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kapitán Liberce Jiří Fleišman (vlevo) a kapitán Jablonce Tomáš Hübschman (vpravo) s putovní trofejí pro vítěze podještědského derby.

Článek

Je derby v Liberci hlavním tématem jablonecké kabiny v posledních dnech?

Nejen kabiny, z celého klubu je cítit touha, aby konečně přišla výhra na libereckém trávníku, která je v Jablonci hodně očekávaná. Historie by se měla změnit.

Týmu to šlape, vnímáte, že příležitost změnit historii, je velká?

K ideálu to má pořád daleko, ovšem když se podíváme na tabulku, jsme spokojeni, chceme se pohybovat na pohárových příčkách.

Jablonec v létě přestavěl mužstvo tým, přesto pronásleduje Plzeň a Spartu. Jste překvapený?

Jsem rád, že se povedlo v tak krátké době mužstvo stabilizovat, zřejmě dřív, než se očekávalo. Zatím jsme spolu ale krátce, doufáme, že se budeme dál zlepšovat. Myslím, že je kam.

O víkendu dokonce můžete buď Plzeň, nebo Spartu přeskočit, neboť hrají spolu.

Honit oba favority je náš cíl. Ale liga je dlouhá, není to pro nás otázka těchto týdnů, chceme být těm nahoře konkurenceschopní dlouhodobě. Aby se nám povedlo něco podobného, co se podařilo Plzni. Vyletěla mezi špičku, kde se drží delší dobu.

Vypadá to, že základy ke splnění tohoto cíle jsou solidní.

Nakročeno k tomu máme dobře, výsledkově i herně vypadají naše zápasy lépe než dřív. Problém však máme s koncovkou, i když Filip Novák dal šest branek. Na obránce je to výborný, ovšem branky by měli obstarávat především křídla a hrotový hráč.

Když jsme u gólů, kdy vstřelíte svůj první v české lize?

Po příchodu do Jablonce na začátku přípravy jsem branku dal, to jsem ale ještě chodil na standardky. Hned poté jsem chodit přestal, není to tedy otázka přímo na mě.(směje se) Ovšem já nejsem na hřišti od toho, abych dával góly.

Takže spíš počítáte s tím, že vám budou přibývat pouze starty?

Se střílením gólů jsem měl problém vždycky, i když při desetiletém působení v Doněcku jsem deset branek dal, což není špatné. Jednu jsem vstřelil i v nároďáku, kdy jsem málem překonal Jirku Němce.(pozn. - Němec zaznamenal premiérovou trefu v reprezentaci v 60. zápase, Hübschman v 58.) Takže se nyní, možná, dočkám i v lize.(směje se)

Reklama